Premier! Új lemezzel búcsúzik a BEKVART

2022.11.04. 10:29, srecorder

bekvart--2.jpg

A Bánfalvi Eszter Kvartett, azaz a BEKVART augusztusban jelentette be feloszlását, ám még egy utolsó lendülettel rögzítettek egy nagylemezt, melyet a november 11-i búcsúkoncertjükön hallhat először és egyben utoljára is a közönség. A továbbra is játékos, pimasz, de a korábbi anyagoknál jóval rockosabb Túl sok itt, a Recorderen debütál.

bekvart_tulsok.jpgA Bánfalvi Eszter Kvartett 2010-ben alakult a Kaposvári Egyetem színművész hallgatóiból. Az akkori osztály másodéves zenés mesterség vizsgájának témája Cseh Tamás dalai voltak, és annyira jól sikerült az a koncert, hogy aztán bejárták vele az országot. A zenekar különlegessége, hogy tagjai végzett színészek és fellépéseiket igyekeznek showjellegűre formálni – a színpadon 6-8 ember áll, többen több hangszeren is játszanak, ezzel is izgalmasabbá téve a produkciót. A zenekar tagjai: Formán Bálint, Lábodi Ádám, Keresztény Tamás, Mátó Gergő, Lovas Rozi, Horváth Szabolcs, Kárpáti Pál, Garami Sámuel Miksa.

BEKVART 2020-ban 10. jubileumára készült, amit az eredeti tervek szerint egy nagyszabású koncerttel ünnepeltek volna, viszont ezt a koncertet a Covid miatt többször is halasztani kellett. Végül úgy hozta az élet, hogy a jubileumi koncert egyben búcsú- és lemezbemutató koncertté bővült. A kissé szokatlan időzítésről a zenekar vezetője, Formán Bálint mesélt: Amikor megfogalmazódott a feloszlás, még nem tudtuk, hogy sikerrel fog járni a lemezre beadott NKA pályázatunk. Cefet érzés maga a búcsú, de ha még maradtak volna bennünk dalok, akkor különösen az lett volna, így azért kerekebb a sztori. Magát a lemezt rockosabbra, keményebbre, karcosabbra, talán úgy is mondhatjuk, felnőttesebbre akartuk fogalmazni, mint az előző, A Hetedik Év című albumot, úgy érezzük, ez sikerült. A világ is és benne mi magunk is változtunk az évek alatt, a világ egyértelműen nem a javára, mi pedig… Hát ezt döntse el, aki hallgatja a Túl sok-at."

NE NÉZZÜK MÁR JÉZUST BUSZSOFŐRNEK! – AZ ELŐZŐ BEKVART-LEMEZ.

A lemezt november 11-én a Gödörben mutatják be az Ed Is On és a ZsVÁ társaságában. Jegyvásárlás, Facebook-eseményLentebb a zenekar dalszerzői, Formán Bálint és Horváth Szabolcs külön-külön is mesélnek a számokról a Recorder olvasóinak.

 

01. Én vagyok, aki elhozza (Horváth Sz.)

Én ezt akkor írtam, amikor beütött a Covid. Otthon szórakoztattam magam. Trashnek szántam vagy minimum viccnek, de érdekes, hogy a többiek nem így kezelik. Van ebben valami megmagyarázhatatlan jó érzés...

02. Túl sok (Formán B.)

Ez egy szinte nekem is váratlanul komoly dalra sikeredett, és örülök neki, hogy ilyen is lett a lemezen. Egy karcosabb anyagot akartunk létrehozni.

03. Ördög (Horváth Sz.)

Ez egy hangos töprengésnek a hozománya és lenyomata. Egy olyan atmoszféra, ami sokunknak ismerős lehet. Egy sodródás az éjszakában.

04. Ezer emelet (Formán B.)

Nagyon régen illett volna már, hogy [Lovas] Rozi is énekeljen, régóta érlelődött is ez a dal, élőben sajnos csak egyszer fog elhangzani.

05. Kelet (Horváth Sz.)

Ez a dal egy kiáltás és egy gesztus. Kiáltás az éppen romba dőlő világ és ország felé. Gesztus a zenekarnak, mert nagyon szeretem azokat az embereket, akikkel együtt zenélek. Inspirálnak és szórakoztatnak nem csak a próbateremben.

06. Az utolsó szó jogán (Formán B.)

Egy alkotótáboros éjszakán képeket, jeleneket mondtunk egymásnak egy állatkert életéből, ahol egy nagymacska (mondjuk egy puma) szemszögéből láttunk dolgokat. A dalból végül kimaradt a teve, akit Pupúznak neveztünk, pontosabban a dalbeli puma nevezte őt így, csak, hogy bosszantsa. Azt hiszem, vesztett volna az éléből a dal, ha benne marad Pupúz.

07. Kutya (Formán B.)

Hát, erről nehéz mit mondani. Odakenős dalra is vágytam. Így lett a Kutya.

 

A lemez létrejöttét az NKA, a jubileumi koncert megvalósítását pedig az NKA és az EMET támogatta.

BEKVART a Facebookon. Instagramon.

fotó: Hegyi Júlia Lily

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/11/04/lemezpremier_bekvart_tul_sok
Premier! Új lemezzel búcsúzik a BEKVART
süti beállítások módosítása