Albumpremier! Ed Is On: Velem csak a baj van

2015.09.14. 11:00, rerecorder

edison_press2015_03.jpg

A 2005-ben Tasnádi Bence színész-zenész által alapított szentendrei Ed Is On némi pauza után 2013-ban indult újra és még abban az évben bejutott az A38-as Talentométer tehetségkutató döntőjébe, egy év múlva Jordán Adél színésznővel kiegészülve kiadott egy remek dalt (Azt kérdezem...), ami ugyanúgy a most megjelenő bemutatkozó lemezt harangozta be, mint az idén nyári klipes szerzemény, a szintén a Recorderen debütált Lányok, fiúk. Albumpremier!

edison_velemcsakabajvan.jpgA négytagú Ed Is On Velem csak a baj van című debütálása mától egy hétig a Deezeren hallható, majd felkerül az összes digitális platformra, hogy a szeptember 26-i ingyenes lemezbemutató koncerten már fizikai formátumban is megvásárolható legyen. Bár Edék már tízéves múltra tekintenek vissza, a gimis zenekaroskodás, majd az egyetemi és főiskolai tanulmányok alatti szünet után, csak az elmúlt két évben kezdték komolyabban venni a zenélést, és most látták elérkezettnek az időt, hogy az eddigi daltermésből válogatva rögzítsék első albumukat (a zenekar tagjai Tasnádi Bence mellett: Rokonál Benedek - szintetizátor, Várvölgyi Szabolcs - gitár, Pucsek András - dob). A lemezen szerepel a bevezetőben linkelt két korábbi felvétel, illetve számos olyan dal, amely a koncertekről vagy akár korábbi stúdiófelvételekről ismerős lehet a közönségnek. Mivel ezek a számok az évek során sokat alakultak, értek, így helyet kaptak ezen a „best of” lemezen, vadonatúj dalok mellett. A dalok szövegét a zenekar énekes-basszusgitárosa, Tasnádi Bence jegyzi, aki „civilben” a budapesti Katona József Színház színművésze, a zene pedig közös csapatmunka eredménye.

Indítsuk alul az albumot és olvasgassuk hozzá Tasnádi Bence kommentárjait az egyes dalokhoz.

1. Kevés a híja:
A nyitódal egyeseknek talán már ismerős lehet, 2011-ben vettük fel először, teljesen más felállásban, de úgy éreztük, az albumról se hiányozhat. Ami újdonság, hogy Jordán Adélt is elcsábítottuk a stúdióba, így női vokállal gazdagodott a hangkép.

2. Kilók meg az évek:
Depresszív dal. E/3.-ban íródott a szöveg, aminek nem tudom pontosan az okát. Így próbáltam álcázni néhány sötét gondolatot családról, magányról, és az elkerülhetetlenül hanyatló emberi testről és jellemről.

3. Velem csak a baj van:
Az album címadó dala, s egyben a legfrissebb szerzeményünk. Egy beolvasó vallomás. Jóval derűsebb, slágeresebb nóta a többinél, áthatja valamiféle esdeklő önirónia. Úgy éreztük, jelenleg ez a hangvétel a lejellemzőbb ránk az életben.

4. Buta August:
Miért van az, hogy amikor nem szabad, állva is el tudnék aludni, amikor pedig szabad, éberen forgolódom? Sajnálom az időt az alvásra. Helyette szorongok, és hallgatom az óramutatók pimaszul ráérős kattogását. Társaságról, hírnévről, élvezetről álmodozva.

5. A zene se szól:
Evolúciós igény, hogy minden ember jókat akar enni, jókat akar dugni, jó körülmények között. Akinek ez nem adatik meg tehetségénél vagy külsejénél fogva, igazságtalannak fogja érezni a teremtést, és intelligencia híján nem marad számára más, mint a nyers erő, hogy igazságot tegyen. Ezt a feloldhatatlan társadalmi ellentétet járja körül a szám.

6. Amphytrion:
A szöveget az Amphytrion-történet ihlette, bár elsőre ködös lehet az összefüggés. Akkoriban fojtogatott a féltékenység, az örökös aggodalom, hogy létezik olyan férfi, akit a barátnőm nálam jobban szerethet. Ezzel a megsemmisítő bizonyossággal találkozott Amphytrion, amikor megtudta, hogy az égből alászálló Isten elhódította menyasszonya szívét.

7. Születkezési vállalat:
Mitévő legyek, ha felismerem ugyan a korlátaimat, de a létezésükbe nem bírok beletörődni? Ha erőfeszítéseim ellenére képtelen vagyok elfogadni a velem született tulajdonságokat? Jó lenne, ha a terhesség kezdetekor összeállíthatnánk egy ideális mixet a genetikai állományból!

8. Azt kérdezem...:
Előfordul, hogy a dalokat a barátnőmmel való civódások, és kulturált viták inspirálják. Egy időben sűrűn felcsattant, bírálva engem, s velem együtt hímnemű társaim teljes karát viselkedésünkért. Én meg igyekeztem, a többiek nevében is, mentegetni magam.

9. Sárga kráterek:
A legöregebb dal az albumon. 17 évesen írtam, azóta rengeteg kamaszos kezdemény lemorzsolódott a repertoárról, de a Sárga kráterek tartja a pozícióját. Méltán. 6-99 éves korig bárki élvezettel hallgathatja. :-)

10. Lányok, fiúk:
Benedeknek [a zenekar billentyűsének] volt egy vázlata dallamra, nekem volt egy piszkozatom szövegre, és összeültünk egy óbudai albérletben fantáziálgatni. Később többször megkíséreltük dúsítani a hangszeres kíséretet, de sehogyse tetszett. Ez a dal így személyes, így hű a megfoganásának körülményeihez.


a szeptember 26-i  Kuplungban tartandó lemezbemutató koncert Facebook-eseményoldala


a Velem csak a baj van című Ed Is On bemutatkozó kiadvány: 


http://edisonzenekar.hu

http://facebook.com/EdIsOnHungary 

https://recorder.blog.hu/2015/09/14/albumpremier_ed_is_on_velem_csak_a_baj_van
Albumpremier! Ed Is On: Velem csak a baj van
süti beállítások módosítása