Így hangzik a deep house Székelyföldről – Premier! Amott: Let Go

2022.10.14. 08:59, srecorder

amott_press.jpg

A félimprovizatív techno live actek felől a deep house és a minimál electronic house felé, Balaton-felvidék felől pedig a Hargita felé fordult a korábban Perro Lulú néven alkotó Stéger Tamás. Új, Amott néven futó produkciójának bemutatkozó koncept-EP-je, a Mattias Fridell által maszterelt, az elengedésről és a nyugalomba helyezkedésről szóló Let Go már elérhető a streaming-platformokon.

Stéger Tamás húszéves múltra visszatekintő zenei pályafutása mára új, Amott nevű produkciójában kristályosodott ki, amelynek bemutatkozó EP-jéről így mesél: „A Let Go egy személyes élmény feldolgozása: hosszú ideje üresség volt bennem, amit egy egyszerű dallam tört meg, úgy döntöttem, csinálok vele valamit. Ez lett az EP első, címadó száma, de kevésnek éreztem, ezért továbbgondoltam, így két folytatás is született belőle. Ahogy a második trekk címe is jelzi, mindez már múlt idő: az angol »let« szó  melynek minden igeideje ugyanígy hangzik  itt eképp értendő, és hűen írja le a valódi elengedés, egyfajta nyugalomba helyezkedés folyamatát. A harmadik dal alcíme, a Svala svédül fecskét jelent, ami a behangmintázott, »Csiripel a nyári fecske« című népdalra utal.

letgo_albumart.jpgA korábban Perro Lulú néven alkotó elektronikus zenész és DJ számára a korábbi művésznév már nem fejezte ki azt a belső motivációt, ami zenélésre késztette, így mára már Amott néven, és valóban amott, azaz a Balaton-felvidékről a székelyföldi Hargita megyébe, Székelyudvarhely környékére költözve készít zenéket. A frissen megjelent Let Go EP-n finoman új zenei világ felé is nyit: a dalok a szintipopos elektronika, a deep house, a minimal dub és az electronic house által határolt zenei vonalon mozognak. A lemezt záró harmadik tételben egy gyergyói népdal hangmintája is felhangzik Erőssné Sándor Judit előadásában.

A már minden létező streaming-platformon meghallgatható Let Go EP-t a rangos Hypnus deep techno labellel dolgozó Mattias Fridell masterelte, a borító Németh Orsi festőművész munkája. A lemez hamarosan limitált példányszámban fizikai formátumban – CD-n és vinilen – is elérhető lesz.

Stéger Tamás a legendás egri Más Klub (később Egál) egyik rezidens DJ-ként indult, 2005-től rendszeresen pörgetett lemezeket többek között a a Cökxpôn Ambient Társaság bulijain, Dortmundban, Torontóban és a spanyolországi Santanderben. Debütáló, ex.p című EP-jét a görög From A Tree kísérleti zenékkel foglalkozó kiadó jelentette meg 2010-ben. Ezt követően dániai, majd norvégiai sound design tanulmányaira fókuszált, hogy később mesterfokozattal rendelkező sound designerként végezzen. Ezt követően leginkább a CÉGES kollektíva bulijain jelent meg félimprovizatív techno live actjeivel. Jelenleg elvonultan él Székelyföldön, DJ-szettjeivel mostanában a gyergyószentmiklósi Yourlivingroom alternatív klubban szokott felbukkanni.

 

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/10/14/igy_hangzik_a_deep_house_szekelyfoldrol_ep-premier_amott
Így hangzik a deep house Székelyföldről – Premier! Amott: Let Go
süti beállítások módosítása