A csodagyerek titkai. Alex G: God Save the Animals (lemezkritika)

2022.10.14. 18:53, vferi

alex-g_portre.jpg

A 29 éves dalszerző kilencedik albuma a moralitás kérdéseit járja körül, biztos arányérzékkel válogatva stílusok és hangzások között. Ez a kritika először a Recorder magazin 98. számában jelent meg.

Alex G világa az egységbe szervezett szélsőségekről szól: harmónia és disszonancia, perfekcionizmus és lo-fi nyerseség, gyermeki ártatlanság és pusztító kilátástalanság, urbánus kifinomultság és a folk csiszolatlansága közötti feszültség oszcillációja hozza létre azt a szinte ijesztően tágas teret, amiben a zenéje megszólal.

A God Save the Animals dalait a vallomásosság fogja össze, de van ebben az anyagban valami megközelíthetetlenül skizofrén is. Az önéletrajzi és a fiktív ötvözete gyengéd regiszterben, hol suttogva, hol gyerekhangon énekelve, hol hörögve szövődik a hangszeres szólamok közé. Mert szövet ez, amiből lehetetlen egyetlen elemet, egyetlen dalt kiemelni – de az útkeresés az a vezérfonal, amin meg lehet próbálni a bandcampes csodagyerekből érett művésszé váló Alex G-t (és megannyi perszónáját) követni az ismeretlenbe, áttörve az idegenkedésen és a konformitáson.

És hátha ott, ahová megérkezünk vele, általa, elmondhatjuk, hogy ‘minden nap áldás’, és talán el is hisszük neki is, magunknak is. 

alex_g.jpgElőadó: Alex G

Cím: God Save the Animals

Kiadó: Domino Recording Company

Megjelenés: 2022. szeptember 23.

Műfaj: indie pop/folktronica

Kulcsdal: Blessing

 

 

9/10

Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2022/10/14/alex_g_god_save_the_animals_lemezkritika
A csodagyerek titkai. Alex G: God Save the Animals (lemezkritika)
süti beállítások módosítása