„Ez a legbékésebb lemez, amit valaha készítettem” – Apey-interjú és dalpremier

2022.09.25. 14:22, srecorder

apey3.jpg

Áron András amellett, hogy az egyik legjobb és legnépszerűbb hazai metálzenekar, a Lazarvs frontembere, szólóban évek óta hozza ki a jobbnál jobb folklemezeit, amelyek közül a legújabbat Nashville-ben, a Taylor Swift albumain hangmérnökként dolgozó Derek Gartennel fogja felvenni. Az út előtt egy gyors interjúra is elcsíptük Apey-t, aki első új dalát is itt, a Recorderen mutatja be.

„Örömmel jelentem be, hogy októberben Nashville, Tennessee-ben fogom rögzíteni a The Moment című hatodik szólólemezemet a csodálatos Prime Recording stúdióban Derek Gartennel együtt. Elképesztő megtiszteltetés az, hogy az amerikai countryzene bölcsőjében fejezhetem be pont ezt a lemezt, egy olyan emberrel, aki ebben a kultúrában nőtt fel” – írta egy hete Apey a Facebookon, aki most a kedvenc dalát is megosztotta a készülő lemezről. „Bikali Sanyi barátom rögzítette ezt a gyönyörűen csodálatos videót a Kecske-hegyen, nem messze onnan, ahol lakom. Óriási hála neki ezért az egészért. A szám, amit választottam, a The Wind, ami talán a kedvencem erről az új lemezről. Egy forgatás szünetében írtam a járdapadkán ülve, és egy távoli üzenetet tartalmaz az öreg énemnek, ha még itt leszek. Remélem, majd elolvasom.”

„AMÍG MEG NEM DÖGLÖK, ADDIG EZT FOGOM CSINÁLNI!” – NAGYINTERJÚNK APEY-VEL.

Hogyan jött a lehetőség, hogy Nashville-ben vedd fel a következő albumodat?

Jó ideje tervezgettem, hogy jó lenne egyszer külföldön, mindentől távol készíteni egy lemezt. Eddig minden szólólemezemet magam rögzítettem, legtöbbet az itthoni stúdióban. Kíváncsi voltam, hogy mit hoz ki belőlem egy idegen hely, más rezgések, energiák. Nashville-t mint ötletet igazából Vitáris Iván rakta a fejembe egy beszélgetés során. Akkor, őszintén szólva, egy elérhetetlen baromságnak tartottam, de utána napról napra egyre inkább elindult a lavina a fejemben, hogy csak meg kéne ezt próbálnom, max. nem sikerül, és akkor mi van.

Derek Gartennel fogsz dolgozni, aki Ferenczi Gyuriék és Sam Redbreast Wilson lemezeit is keverte már. Vele hogyan kerültél kapcsolatba?

Körbe vagyok véve olyan csodálatosan kedves emberekkel, akik elég önzetlenül gyakorlatilag azonnal ráugrottak a témára, jó pár embernek nagyon hálás vagyok, közöttük van Ferenczi Gyuri és Pintér Zsolt is, akik nélkül nem igazán jött volna ez az egész össze így ebben a formában. Ezután nem sokkal indult el a párbeszéd augusztus elején Derekkel a közös munkáról.

„NEM FOGJA KEDVESSÉGBŐL DICSÉRNI AZ ÖTLETEMET”: KÖZÖS INTERJÚNK APEY-VEL ÉS SCHOBLOCHER BARBIVAL.

Mit vársz ettől az úttól? Koncertezni is fogtok?

Koncert most nem lesz, mivel mindketten Barbival gyakorlatilag március óta meg sem álltunk, folyamatosan úton voltunk, és szükségem van egy kis szünetre, mielőtt novemberben újraindul az egész mókuskerék. Szeretnék most erre a lemezre koncentrálni, de 2023-ban vissza fogok utazni, és akkor lesz egy kisebb turné. Most egy hónapot fogunk kint tölteni, október elején utazunk, úgyhogy nagyon izgatottak vagyunk. Velünk lesz Vadas Géza is, aki egy zseniális operatőr. Ő fogja végig dokumentálni a lemez születését, amiből majd reményeim szerint egy kis filmet össze tudunk rakni a lemez mellé.

apey2.jpgFotó: Révész Patrik.

Hogyan, milyen időszakban születtek az új dalok?

A lemez címe The Moment, és a Book of Changes befejezése után nem sokkal kezdtem el gyűjtögetni az ötleteket hozzá. Ezeket végül tavaly év végén kezdtem el átbogarászni, majd nagyjából nyár közepére be is fejeztem az írását. Tíz számból áll, van köztük több szám, amit Barbival ketten írtunk, de van rajta egy magyar nyelvű szám is, és van egy olyan, amiben gitár helyett zongorán játszom, így mondhatni némileg más, mint a korábbi lemezeim, főleg a letisztultsága. A hangszerelést tekintve inkább az egyszerűséget kerestem most, a lemez háromnegyede például pár mikrofonnal rögzített felvétel lesz, mindenféle extra hangszer nélkül. Így bármennyire is „egyszerűbb” a feladat a hangszerelést tekintve, megtalálni az adott momentumot, amikor el tudom játszani az elejétől a végéig úgy, hogy van is benne különlegesség, nem lesz túl egyszerű. Az előző lemezeken ez fordítva volt, csupán pár számot kellett így rögzíteni, de remélem, hogy a helyi energiák majd elnavigálnak.

TÜRHŐ HIMNUSZOK – A 10 LEGJOBB APEY-SZÁM.

Összefűzi a számokat valamilyen tematika?

Rengeteg apró kis üzenetet helyeztem el a szövegekben, számcímekben saját magamnak rendkívüli aprólékossággal, ezt biztosan ki fogja szúrni az, akit ez érdekel, de nem szeretném senkinek a szájába rágni, mert úgy már nem jó. Nagyon szép lesz idős koromban visszaolvasni ezeket a sorokat, meghallani ezeket a képeket. Azt hiszem, hogy ez a legbékésebb lemez, amit eddig valaha készítettem.

Ezeket a dalokat is átdolgozzátok majd a Black Circle Orchestrával?

Biztos vagyok benne, hogy lesz pár szám, amit igen, de a többsége szerintem nem oda való. Gondolom nagyon meglepődtök, ha azt mondom, hogy már van a következő Black Circle Orchestrára is anyagom. (nevet)

apey-barbi.jpg

Apey az elutazása előtt, október elsején, a Quimby visszatérő koncertjén játszik a Blahalouisiana-, Qualitons- és Pontiac-tagokat felvonultató szupergroupjával, a Black Circle Orchestrával, amit már csak azért sem érdemes kihagyni, mert ez lesz az utolsó koncertje ebben az évben. Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

fotók: Bodnár Dávid, Révész Patrik

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/09/25/_ez_a_legbekesebb_lemez_amit_valaha_keszitettem_apey-dalpremier_es_-interju
„Ez a legbékésebb lemez, amit valaha készítettem” – Apey-interjú és dalpremier
süti beállítások módosítása