A Gólya hozza a hatodik Ukmukfukk Zinefesztet

2022.09.13. 13:08, srecorder

ukmukfukk_01.jpg

A hazai és külföldi kis kiadók, print- és zinekészítők eseménye az Ukmukfukk Zinefeszt, melyet hatodszorra rendeznek meg. Idén a Gólya ad otthont a fesztiválnak szeptember 17-én és 18-án, amin fellép a chilei-magyar poszt-punk duó, a Denevér, a disszonáns zaj/emopopot játszó Hexa és a lo-fi punkos Dehidratált Fejek is.

Az Ukmukfukk Zinefeszt hét éve indult azzal a céllal, hogy lenyomatot adjon a magyar zinekultúra aktuális állapotáról. Ugyanakkor nemzetközi kontextusba is helyezte a hazai készítőket azáltal, hogy párbeszédet hozott létre a Magyarországra látogató külföldi alkotókkal, aminek eredményeként kölcsönösen inspiratív együttműködések jöttek létre. Részben ennek köszönhetően az elmúlt években komoly változáson és növekedésen ment át a hazai zine-szcéna. A tavalyi eseményt a hazai alkotóknak szentelték a szervezők, idén viszont külföldi alkotókkal és kiadványaikkal is találkozhatnak ismét az érdeklődők.

Az eseményre már szeptember 16-án, pénteken ráhangolódhatunk: 16 órától bemelegítő kiállításmegnyitó és sörözgetés lesz a Kisüzemben, ahol a pécsi Drukker tagjai állítanak ki csodás printeket (ezeket a hétvégi vásáron lehet majd megvenni). A vásár mindkét napon 12 és 19 óra között látogatható, a belépés díjtalan. Szombaton 20 órától a Denevér, a Hexa és a Dehidratált Fejek adnak koncertet, illetve Szovjet, Jim Hate és Spatterer dj-znek. Az eseményre 2000 forint a belépő, mellyel a fellépőket lehet támogatni. Vasárnap napközben Johnny Drama, DJ Seso, DJ Boris és Valentino Jacuzzi szolgáltatja a zenét, 19:30-tól pedig a Microdosemike lép fel.

ukmukfukk_2022_cover.jpg

Szombaton a vásár mellett a Hecto workshopon is részt lehet venni. A hectograph, azaz zselényomat, vagy régi magyar nevén százszorosító az egyik legegyszerűbb másolási módszer, az 1800-as években a litográfia legolcsóbb alternatívájának számított. A neve (hecto) onnan ered, hogy elméletileg 100 darab másolat készíthető egy stencilről. Az eredetileg iskolai dolgozatok másolására, templomokban és a science fiction fanzinek készítésére használt technikát az érdeklődők is kipróbálhatják az Ukmukfukkon. A workshopon rövid tervezgetés után mindenki készíthet egy saját mintát, amit aztán a zselélappal 10-15 példányban is lemásolhat.

A részletes program az esemény Facebook-oldalán olvasható.

https://recorder.blog.hu/2022/09/13/a_golya_hozza_a_hatodik_ukmukfukk_zinefesztet_285
A Gólya hozza a hatodik Ukmukfukk Zinefesztet
süti beállítások módosítása