Rockélet a rockkorszakban - izgalmas rocktörténeti előadások élőben és videón

2022.09.12. 16:59, Recorder.hu

220629-rockeletok.jpg
Véget ért a Volt egyszer egy beatkorszak előadássorozata a Kossuth Klubban. Szeptembertől ugyanott újabb hat előadással jelentkezik a sorozat második szemesztere. A szervező Hangőr Egyesület nyáron közzétette az első hat előadás videofelvételét, amelyeket itt meg is lehet nézni.

hangor-jpg_2_1.jpgNem az ágyban végzem, hajt a vérem címmel Bezsenyi Tamás a beatzene és a szocialista alvilág kapcsolatáról szóló előadásával indult a Hangőr Egyesület és a Beatkorszak blog közös sorozata március közepén. Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja révén megvalósuló program június elejéig hat alkalommal jelentkezett és szó volt a hazai punk megjelenéséről, a szürkezónában a helyüket kereső „ősmenedzserekről”, a Kádár-kori rockzenei plakátokról, az ORI és a korabeli könnyűzenei sajtó működéséről. Bezsenyi Tamás, Vass Norbert, Bihari Balázs, Bálint Csaba, Csatári Bence és Koszits Attila előadásait bárki visszanézheti a Hangőr Egyesület YouTube-csatornáján, illetve itt alább a cikk alján is.

A sorozat szeptember 14-én Rozsonits Tamás Rockélet a végeken című, a vidéki zenekarok rendszerváltás előtti lehetőségeit számba vevő előadásával folytatódik a Kossuth Klubban. Két héttel később Cselőtei László A fanzine készítés művészete, avagy kitörés a 80-as évek undergroundjából című előadása következik, majd novemberben Fodor Sándor Cseh Tamásról, Bálint Csaba pedig Radics Béláról mesél. Novemberben Kovács László Barázdabillegetők a Vörösmarty téren címmel az MHV könnyűzenei lemezszerkesztési gyakorlatát eleveníti fel, Fedor Vilmos pedig 50 éves a magyar Woodstock című előadásában az 1973-as diósgyőri rockfesztivált fogja megidézni.

A következő, szeptember 14-ei előadás Facebook-eseménye

Bezsenyi Tamás: A Kádár-kori könnyűzene és az alvilág összefonódása

Vass Norbert: A punk megjelenése, megfigyelése és megregulázása Magyarországon

Bálint Csaba: A rendszerváltás előtti koncertek és bulik falragaszai

Dr. Csatári Bence: Az Országos Rendező Iroda működése a Kádár-rendszerben

Koszits Attila: A könnyűzenei sajtó a Kádár-korban

Bihari Balázs: Menedzserek szürkezónában

https://recorder.blog.hu/2022/09/12/rockelet_a_rockkorszakban_izgalmas_rocktorteneti_eloadasok_eloben_es_videon
Rockélet a rockkorszakban - izgalmas rocktörténeti előadások élőben és videón
süti beállítások módosítása