Meddig érhetett az ének?

2022.09.05. 14:01, Recorder.hu

hangor_meddig_650.jpg

Az 1989 előtti határon túli magyar könnyűzenei életről szervez konferenciát a Hangőr Egyesület, a Beatkorszak.blog.hu és a Marosvásárhelyi Rocksuli szeptember 9-én, Marosvásárhelyen.

Erdély legsikeresebb könnyűzenei formációja, a Metropol Group 1978-ban megjelent lemezén hallható Égig érhetne az ének dal címét „kölcsönözve” rendez konferenciát a rendszerváltások előtti, határainkon túli magyar rockzenéről a Hangőr Egyesület, a Beatkorszak.blog.hu és a Marosvásárhelyi Rocksuli. A szeptember 9-én a marosvásárhelyi Stúdium HUB konferenciatermében sorra kerülő tanácskozás három szekcióban tárja fel a hatvanas-nyolcvanas évek nem magyarországi magyar könnyűzenéjének lehetőségeit és emlékeit.

A „De azért csak várom, várom a táncot” alcímet viselő első szekcióban Bárdi Nándor a Kádár-korszak magyarságpolitikáját, Rozsonits Tamás az időszak nemzetközi könnyűzenei irányait, Bajnai Zsolt pedig a magyar ifjúsági sajtó és a határon túli könnyűzene viszonyát vázolja előadásában. Az „Élj őszintén” című második blokk a határon túli magyar könnyűzenéjéről szól, amelyben Farkas Sándor a Kárpátalja, Lacza Gergely a Felvidék, Csorba Zoltán pedig a Vajdaság egykori lehetőségeiről beszél. A „Valami mindig kimondatlan marad” szekció Erdély könnyűzenéjével foglalkozik, amelyben Demeter Csanád a hatvanas-hetvenes éveket, Zilahi Csaba pedig a nyolcvanas éveket és a rendszerváltás időszakát mutatja be, míg Hints Zoltán a romániai magyar lemezekről tart előadást.

hangor_meddig2_650.jpg

A konferenciát több program is felvezeti. Szeptember 8-án délután a Rózsák tere 4. számú házra kerül fel az első erdélyi Poptörténeti Pont, amely a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb marosvásárhelyi rockbandájára, az Autostop MS-re emlékeztet a jövőben. Az Apolló-házban párhuzamos könyvbemutatón ismerhetik meg az érdeklődők Zilahi Csaba Erdélyi magyarock és Vass Norbert Mindenki! című könyveit. Este pedig a konferencia témájához szorosan kapcsolódva „Játék határok nélkül” címmel idézik meg, milyen volt a nyolcvanas években Romániában koncertezni. A Meddig érhetett az ének című konferencia indításaként nyílik meg a Stúdium HUB földszinti kiállítóterében az Azok a rockzenészek – Ahogyan Szalay Zoltán látta őket című tárlat.

A Hangőr Egyesület, a Beatkorszak.blog.hu és a Marosvásárhelyi Rocksuli a maga nemében kuriózumnak tekinthető konferenciáján elhangzott előadásokból még idén kötet jelenik meg.

szeptember 8-ai és a szeptember 9-ei marosvásárhelyi események a Facebookon.

(Nyitókép: Urbán Tamás, Fortepan)

https://recorder.blog.hu/2022/09/05/meddig_erhetett_az_enek_385
Meddig érhetett az ének?
süti beállítások módosítása