Diszkógömb legyen! Itt az Arctic Monkeys első új dala 4 év után

2022.08.30. 09:21, srecorder

arcticmonkeys_1.jpg

Koncerteken már játszottak egy számot az október 21-én érkező hetedik lemezükről, de most hivatalosan, stúdióverzióban is megjelent az egyik új dal, a There’d Better Be a Mirrorball.

Az Arctic Monkeys nem árul zsákbamacskát, több interjúban elmondták már, hogy ne várja senki tőlük az AM vagy pláne az első két lemez folytatását. Az októberben érkező The Car is inkább a 2018-as Tranquility Base Hotel & Casino vonalát viszi tovább, ami annyira más lett, mint az előzőek, hogy zenésztársai először azt mondták Alex Turnernek, hogy ezt inkább szólólemezként kéne kiadnia. Turner egy interjúban még filmzenésebb (a Bond-gonoszok is felmerültek hangulati párhuzamként), ugyanakkor hangosabban és dinamikusabban megszólaló anyagot ígért, ami a Holdon játszódó sci-filemez után visszatér a Földre. A vonósokkal és zongorával kísért, jazzes és tényleg filmzenés hangulatú, a hatvanas-hetvenes évekig visszanyúló There’d Better Be a Mirrorball hallva ez kábé stimmel is. A szemcsés, analóg-stílusú klipet maga Turner rendezte, és talán erre a számra utalt az is, hogy az Arctic Monkeys visszatérő koncertjeinek színpadképébe egy kis diszkógömb is be van építve.)

Turner egyébként a Szigeten adta első interjúját az új lemezről (a Big Issue magazinnak), amelyben a nagy Arctic Monkeys-rajongó színész, A becsület védelmében sorozatból ismert Martin Compston kérdezgette. Bár az interjú inkább hasonlít egy baráti sörözésre, amiből szinte több minden derült ki arról, hogy a zenekar mivel töltötte az idejét Budapesten (a Fontaines D.C. énekesével megnézték egy ír pubban a Chelsea–Tottenham-meccset, egy bulihajóval mentek egy kört a Dunán, söröztek és akcentusversenyt rendeztek Compstonnal (ki tud többet?), Turner pedig régi Arctic Monkeys-klipeket nézegetett reggel a laptopján), mint az új lemezről. A frontember azt is elárulta, hogy a Szigetes koncerten az egyik kiszólását a közönséghez („Ki engedte be ezt a sok embert a szobámba?”), ami erősítette azt az érzést, hogy az Arctic Monkeys csak úgy véletlenül feltévedt a Nagyszínpadra és adtak egy spontán, karrieráttekintő koncertet 80 ezer rajongónak, azt Frank Sinatrától idézte, aki egy 1966-os Las Vegas-i koncertjét sütötte el ugyanezt a poént.

DOMINÓK – AZ ARCTIC MONKEYS ÉLETMŰVE.

Turner és Compston sokat beszéltek arról is, hogy nem akarják már újraalkotni a korai lemezeket, mert nem is lehet se hallgatóként, se előadóként visszamenni abba az érzés- és hangulatvilágba, amit 17 évesen éltek át. „Ha az volna az ötlet, hogy csináljunk valamit, ami megfelel az elvárásoknak, akkor még azt is nehéz lenne kitalálnom, hogy ez mi lenne pontosan. Követned kell az ösztöneidet, ahogy már a legelső alkalommal is tetted. Ebben az értelemben az új dalok mintha tényleg kapcsolódnának a 20 évvel ezelőtti dolgokhoz, amikor a garázsban puszta ösztönből zenéltünk. Az biztos, hogy nem abból fakad [az új lemez stílusa], hogy a teljes ellentét akarjuk csinálni valaminek” - mondta Alex Turner.

A másik új szám rajongói felvételen:

https://recorder.blog.hu/2022/08/30/diszkogomb_legyen_itt_az_arctic_monkeys_elso_uj_dala_4_ev_utan
Diszkógömb legyen! Itt az Arctic Monkeys első új dala 4 év után
süti beállítások módosítása