Josh Klinghoffer szerint a producerek miatt nem lettek olyan jók az RHCP vele készült lemezei

2022.08.29. 14:13, srecorder

joshklinghoffer.jpg

A Red Hot Chili Peppers volt gitárosa szerint Rick Rubin inkább gátolta őket a munkában, és jobb lett volna, ha egyszerűen hazamegy a stúdióból. Josh Klinghoffer azt is elárulta, hogyan került be a Pearl Jam turnéfelállásába.

Egy friss interjúban a Red Hot Chili Peppersben töltött idejéről, az azóta kiadott szólólemezeiről, és a Pearl Jam Budapestet is érintő turnéjáról is mesélt a gitáros-énekes-dalszerző. Klinghoffer 2007-től segítette ki turnézenészként a Chilit, majd John Frusciante 2009-es kilépése után ő lett az új gitáros, akinek ennek megfelelően elég sok kritikával kellett megküzdenie, és a vele készült két lemezt, a 2011-es I’m With You-t és a 2016-os The Getaway-t is vegyesen fogadták. Végül 2019-ben rakták ki a zenekarból, miután Frusciante jelezte, hogy kész visszatérni.

Klinghoffer pár napja azt nyilatkozta a VWMusic riporterének, hogy szerinte a producerek miatt nem lettek olyan jók a vele készült RHCP-lemezek, mint amilyenek lehettek volna (az I’m With You-n Rick Rubinnal, a The Getaway-en Danger Mouse-zal dolgoztak). Különösen Rick Rubinnak szólt be élesen az egyébként kifejezetten visszafogott habitusú, introvertált zenész. „Nagyon ellentmondásos érzéseim vannak a zenekarral megjelent lemezeimmel kapcsolatban, mert mindkét esetben a producerek álltak az útjába annak, hogy igazán nagyszerű zenét vagy lemezt csináljunk. Szinte mindegyik dalt szeretem, amit együtt írtunk, de ritkán tudtuk a lehető legjobb formában felvenni őket. Az I’m With You esetében úgy érzem, Rick Rubin sokkal inkább gátolt, mint segített minket. Egyszer azt mondta nekem, hogy „csak szeretnék segíteni, hogy ezek a dalok a lehető legjobbak legyenek”, amire azt kellett volna válaszolnom, hogy „Nos, akkor hívd a sofőrödet, és vitesd magad haza.”

Klinghoffer sajnos nem ment bele a részletekbe, mert úgy érzi, még nem telt el elég idő, hogy reális képet alkosson a Chiliben töltött idejéről, és elfogultság nélkül tudjon nyilatkozni róla. Azt is hozzátette, hogy egyszer majd szívesen ad egy kibeszélős interjút. Finoman azért így is többször kritizálta az RHCP-t. Eddie Vedder idei szólólemeze, az Earthling készítéséről (amin ő is játszott) például megjegyezte, hogy olyan őszinte bajtársiasság, szinte gyermeki öröm és lelkesedés jellemezte, amit már régóta nem tapasztalt meg.

A Pearl Jamről csupa jót mondott, az egyetlen kihívásnak azt nevezte a turnén, hogy túl sokat mosolyog, és nem látja Matt Cameront, amikor perkázik a számokban, amit kifejezetten sajnál. Elmondta, hogy a Covid miatti óvatosság következtében a szokásosnál is összetartóbb a csapat ezen a turnén, és jólesik neki a barátaival időt töltenie. Elárulta azt is, hogy nem az Earthling révén került be a Pearl Jam turnéfelállásába, hanem már Eddie Vedder 55. születésnapján felmerült az opció: az énekes mindössze 8 nappal a kirúgása után megkérdezte, hogy nincs-e kedve turnézni velük, mert ők meg pont egy plusz embert kerestek a koncertekre. Csak aztán jött a Covid, és több évet csúsztak a Pearl Jam koncertjei.

Klinghoffert arról is kérdezték, hogy a Pearl Jam-körút után meg fogja-e turnéztatni a 2019 óta megjelent Pluralone-albumait (három nagy- és több kislemezt is kiadott), amire a híresen szerény zenész azt mondta, hogy nagyon kevés rajongója van, és nem biztos benne, hogy az embereket érdekelné, hogy koncertezik. „Szeretném azért megturnéztatni az anyagokat valamikor, de annak különlegesnek kell lennie. Nem biztos, hogy annyira érdekel a dolog, hogy harcoljak azért, hogy figyeljenek rám az emberek a bárpultnál. Akkor már inkább olvasok az ágyamban.”

Klinghoffer 2016-ben dupla koncertet adott a Red Hot Chili Peppersszel Budapesten, amiről itt, idén pedig fellépett a Pearl Jammel is a Sportarénában, arról pedig itt írtunk.

https://recorder.blog.hu/2022/08/29/josh_klinghoffer_rick_rubin_red_hot_chili_peppers_pearl_jam
Josh Klinghoffer szerint a producerek miatt nem lettek olyan jók az RHCP vele készült lemezei
süti beállítások módosítása