Mezőségi rock ’n’ roll, megye 2-es stadionpop – Dalról dalra az Aurevoir Deák rét című lemeze

2022.08.16. 11:03, srecorder

aurevoir5-kredit-fejer-janos.jpg

Pilinszky-megzenésítéssel, AWS-feldolgozással és Babicsek Bernát emlékének ajánlott dallal jelent meg múlt héten az Aurevoir. új nagylemeze. A Deák rétet augusztus 18-án, első önálló Budapest Parkos koncertjükön mutatják be élőben, a szintén frisslemezes Góbé társaságában, a Recordernek pedig dalról dalra is meséltek a harmadik albumukról.

A nyolctagú ethno-beat zenekar a 2019-es (a Recorderen debütált) Forduló lemez óta nem jelentkezett új dallal, így épp ideje volt az új albumnak. „Januárban, az első lemezírós hétvégén végighallgattuk egymás demóit és ötleteit, és egy szavazással eldöntöttük, hogy melyik 10 dal(kezdemény) legyen az új lemez anyaga. A következő 3-4 hónapban pedig mint a medvék, elvonultunk a kis barlangunkba, és aludtunk és gyakorlatilag folyamatosan próbáltunk, mert a stúdió ugyan már le volt foglalva április közepére, de január végén még csak egy dal volt kész a tízből” – mondta Agócs Márton, a zenekar frontembere. A viszonylag szűk időkorlát ellenére szerencsére nem egy megúszós, összecsapott album lett a Deák rét – ebben nagy szerepe volt Lee Olivérnek, aki a lemez zenei rendezőjeként végigkísérte a dalok születését, de sokat segített Scheer Viktor „Max” is, aki hangmérnökként felügyelte a munkálatokat, valamint a keverés és a mastering is az ő érdeme.

A címötletet Kemény István Lassú időjárási front című verséből kölcsönözték, természetesen az író engedélyével. „Ha nem létezne Budapest, akkor a nemlétező fővárosban ilyen zene szólna a főréten. A Deák rét szóösszetétel röviden és nagyon jól fejezi ki azt a kettősséget, ami a dalainkban is benne van: egyszerre nagyvárosi és nagyon nem városi. A versben egyébként Kálvin rét van, nem Deák. Olvassátok el, mert nagyon jó!” – mondta Agócs.

A zenekar Budapest Parkos koncertjére ide kattintva kaphatók jegyek, Facebook-esemény errefelé, lentebb pedig a szokás szerint jó humorú dalkommentár az aurevoiros fiúktól.

 

Mutatvány

Ha létezik stadionpop, akkor ez annak a megye 2-es változata.

Örvény

A munkacímhez képest csak egy betű változott. Aki kitalálja, hogy mi lehetett a munkacím, az szintén szereti a System of a Downt. :)

Ha tegnap még nem ment jól

A világ legfurább szerelmesverse.

Fenébe

A hivatalos verzió az, hogy ez a szám csak a Tüzes, sajgó, szép intrója, de valójában egy önálló punk dal.

Tüzes, sajgó, szép

Az egyik kedvencünk az új lemezről. Mezőségi rock ’n’ roll! A Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda aulájában rögzíthettük a dal népzenei részeit Beke István közbenjárásnak köszönhetően a Fonó Zenekar vonósszekciójával (Gombai Tamás – hegedű, D. Tóth Sándor – brácsa és Kürtösi Zsolt – nagybőgő).

Utánad

Ez a dal Orosz Kristóf legénybúcsújának reggelén íródott. Az alkotótáboros szavazáson erre az egy dalra szavaztunk egyhangúlag igennel.

A tiéd?

Hullámvasút, amiben fent még egy délszláv lagzin vagy, lent pedig már egy pinceklubban pogózol. Ezen a dalon dolgoztunk a legtöbbet.

Édes, mint a só (AWS)

Siklósi Örs barátunk emlékére. (A zenekar és Örs régi barátok voltak, az AWS-feldolgozást a tavalyi emlékkoncerten is eljátszotta a zenekar, fontosnak érezték, hogy megörökítsék lemezen is – a szerk.)

Ronaldinho

Akartunk adni neki rendes címet, de annyira megszerettük – az egyébként teljesen random munkacímet – a Ronaldinhót, hogy úgymaradt. Meg amúgy Ronaldinho az egyik legnagyobb király.

Majd a másikon

Babicsek Bernát barátunk emlékére.

Tilos csillagon (Pilinszky János)

Sötétben ülés.

aurevoir-deakret.jpg

fotó: Fejér János

Aurevoir. a Facebookon. És az Instagramon.

https://recorder.blog.hu/2022/08/16/mezosegi_rock_n_roll_es_megye_2-es_stadionpop_aurevoir_deak_ret
Mezőségi rock ’n’ roll, megye 2-es stadionpop – Dalról dalra az Aurevoir Deák rét című lemeze
süti beállítások módosítása