Mindkettő és egyik sem. Avalanche Kaito: Avalanche Kaito (lemezkritika)

2022.07.10. 09:34, RRRecorder

avalanche-kaito-band.jpg

Burkina Faso-i hagyományos zene és nyers noise rock / punk - nem éppen szokványos párosítás, de működik. Ez a kritika először a Recorder magazin 96. számában jelent meg.

Mostanában megszaporodtak az izgalmas kultúraközi együttműködések, de az Avalanche Kaito még ezek közül is kiemelkedik a szokatlanságával (is). A trió tagjai: Kaito Winse Burkina Faso-i griot, aki énekel és több – ütős, fúvós, pengetős – hangszeren játszik; valamint Benjamin Chaval (dob, elektronika) and Arnaud Paquotte (basszus) a brüsszeli „noise punk” undergroundból. Egyik fél sem akarja látványosan a másikhoz igazítani magát: Kaito Winse nem kezd kiabálni, a brüsszeliek nem próbálnak tradicionális afrikai ritmusokat játszani, hanem maradnak a nyers, elidegenített és lecsupaszított, elektronikával felütött noise rocknál.

Az eredmény egyszerre kötődik mindkét hagyományhoz és egyikhez sem. Könnyűnek nem könnyű, de nem is durva (legalábbis ahogy azt megszoktuk), és jól eső felszabadultság is érezhető benne. Bár papíron valószínűtlennek tűnik, valójában természetesnek hat ez a zene. Önmagában már ezért is érdemes meghallgatni, különben úgysem hiszed el.

avalanche-kaito.jpgElőadó: Avalanche Kaito

Cím: Avalanche Kaito

Kiadó: Glitterbeat

Megjelenés: 2022. június 10.

Műfaj: afronoiserock

Kulcsdal: Eya

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2022/07/10/avalanche_kaito_avalanche_kaito_lemezkritika
Mindkettő és egyik sem. Avalanche Kaito: Avalanche Kaito (lemezkritika)
süti beállítások módosítása