Gyógyító erő kis adagokban. Ibeyi: Spell 31 (lemezkritika)

2022.06.25. 15:55, RRRecorder

ibeyi0582.jpg

Két lány egymásba kapaszkodó, szárnyaló éneke, afro-kubai, soulos és kortárs pophatások: ezekkel futott be az Ibeyi ikerpár. Harmadik lemezük csak kicsit változtat a recepten. Ez a kritika először a Recorder magazin 95. számában jelent meg.

A francia-kubai ikrek, Lisa-Kaindé és Naomi Diaz 2014-ben robbantak be az afro-kubai és a nyugat-afrikai yoruba tradíció (amihez apjuk, a Buena Vista Social Clubban is megfordult Miguel "Angá" Díaz révén kötődnek), a soul és a kortárs (kábé indie) pop ötvözésével. A fő attrakció a két lány elragadó, egymásba kapaszkodva szárnyaló éneke, amit szépen megtámaszt az izgatóan „egzotikus”, a kortárs érzékenységhez is kapcsolódó minimalista kíséret (az arányok kikeverésében az XL-főnök Richard Russell is nagy szerepet játszik).

Viszonylag szűk keretek között mozognak a megszólalást, tempót tekintve, ezért számomra mindig jobban működött egy-egy daluk, mint a teljes albumok. Így van ez az öt év kihagyás után megjelent harmadik lemezzel is; még akkor is, ha a dalírásban most nagyobb szerepet játszottak a ritmusok, illetve új téma, a gyógyító erő köré építették a szövegeket. Van néhány elragadó sláger, érdekes színeket hozó vendég, egy-két melléfogás. Hiába csak 26 perc az egész, ismét az az érzésem, hogy túl sok – kis adagokban viszont szívmelengető. 

ibeyi.jpgElőadó: Ibeyi

Cím: Spell 31

Kiadó: XL Recordings

Megjelenés: 2022. május 6.

Műfaj: afropop

Kulcsdal: Lavender & Red Roses

 

 

7/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2022/06/25/ibeyi_spell_31_lemezkritika
Gyógyító erő kis adagokban. Ibeyi: Spell 31 (lemezkritika)
süti beállítások módosítása