Szombaton Iannis Xenakis-nap a Magyar Zene Házában!

2022.05.25. 19:25, srecorder

xenakis-markfell-okkyunglee.jpg

Milyen élményt nyújtana, hogy szólna, ha egy IMAX-mozitermet kereszteznénk egy planetáriummal? Május 28-án egész napos programokkal és egy erre az alkalomra írt, improvizatív elektronikus zenei művel tiszteleg a Magyar Zene Háza az egyik legkülönlegesebb helyszínét, Hangdómot ihlető görög Iannis Xenakis munkássága előtt.

1958-ban, a brüsszeli világkiállításon mutatták be Le Corbusier, a híres építész futurisztikus, hangdómszerű építményét, amelyben a mérnök-zeneszerző Iannis Xenakis és a Frank Zappa által is rajongott Edgard Varése szerezte elektroakusztikus zene szólt számtalan hangszórón keresztül, vetítéssel párosítva. Többek között ez a kísérlet inspirálta a Magyar Zene Háza belsejében található, hófehér dómkupolát, a Hangdómot, amely ahhoz hasonló élményt nyújt, mintha egy IMAX-termet kereszteznénk egy planetáriummal. Xenakis munkássága előtt születésének századik évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a Magyar Zene Háza.

Az este főattrakciója a sheffieldi születésű, a brit szintipop és indusztriális színtéren (The Human League, Soft Cell, Depeche Mode, Throbbing Gristle stb.) felnőtt, majd a New York-i house színtérbe beleszerető Mark Fell lesz, aki a kilencvenes években a Mat Steellel alkotott SND duóban glitchzenékkel indította szólómunkásságát. Fell híres arról, hogy szereti vegyíteni a populáris műfajok stíluselemeit, például az elektronikus- és klubzenét a tipikusan akadémikus, számítógép-alapú zenei komponálással, kifejezetten matematikai algoritmusokkal. Az angol zenész a dél-koreai születésű, de jó ideje Amerikában élő, a 2017-es UH Festet is megjárt Okkyung Lee-vel lép színpadra, akinek játékát a nyers improvizáció és az érzékeny zajok hatják át, és a Hangdómban egy kifejezetten erre az alkalomra írt zeneművet mutatnak be. Előadásuk az idő és a zenei struktúrák viszonyát járja körbe, majd onnan az építészet és a zene viszonyáig, valamint a görög filozófiáig is eljut, miközben egy nyolccsatornás hangrendszeren megszólalva nyújt egyedülálló hangélményt.

Fell és Lee koncertje előtt az UMZE Együttes mutatja be Xenakis 1975-ös keltezésű, Phlegra című művét, amely a titánok és az olimposzi istenek mítoszbeli csatájának helyszínéről kapta a címét. A koncerteket egy kerekasztal-beszélgetés vezeti fel, amin az Urbanum egyik alapítója, Kulcsár Géza kutató-író beszélget Bali János zenetudós-zenész-matematikussal építészet és zene kapcsolatáról, valamint Xenakis életművéről. Mark Fell pedig egy workshopot is tart délután, amely során az állandóan változó hanginstallációk születésébe leshetünk bele. Fell a vendégeivel másfél óra alatt létrehoz egy 11 csatornás hanginstallációt moduláris szintetizátorok és diktafonok segítségével, amit aztán a közönség előtt további másfél órán keresztül, a helyszínen kisorsolt instrukciók mentén módosítgatnak, így végigkövethetjük a hanginstalláció létrejöttét és változásait is.

A kerekasztal-beszélgetés és a workshop ingyenesen látogatható, a koncertre jegyek a Magyar Zene Háza honlapján kaphatók, ahol további infókat találunk a fellépőkről, a Hangdómról, valamint a kísérőprogramokról is.

A koncert Facebook-eseménye.

 

https://recorder.blog.hu/2022/05/25/szombaton_iannis_xenakis-nap_a_magyar_zene_hazaban
Szombaton Iannis Xenakis-nap a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása