Soundtrack egy nem létező filmhez – Megzenésítették Veres Attila egyik weird novelláját

2022.05.12. 21:15, srecorder

a_borostyan_komplex_liliom.jpg

A Recorderen is többször szereplő Clayfeetből ismert Jankó Bálint instrumentális lemezt készített Veres Attila egyik novellájához, aki az Odakint sötétebb című regényével robbant be a hazai fantasztikus irodalomba, és azóta is az egyik legizgalmasabb fiatal íróként tartják számon; Éjféli iskolák című novelláskötete a hazai weird irodalom alapművévé vált. Soundtrack egy nem létező filmhez, képek egy nem létező képregényből és egy titokzatos pornóoldal.

Az Éjféli iskolák című kötetben szereplő A Borostyán komplex című novella – ahogy a könyv nagy része is – a mai magyar valóságban játszódó weird: a főhős egy furcsa pincészetbe jut el, ahol úgynevezett komplexeket kóstolnak. A színekről elnevezett italok megkóstolásával más életekbe vagy világokba lehet betekinteni. Minden körben új tétel jön, de a végéig csak kevesen jutnak el. A hasonló című lemez hét tételből áll, minden komplexet egy szám képvisel.

a_borostyan_komplex.jpg„Amikor írok, a történeteimet szavak és mondatok, hangulatok és érzések egymásutánjaként képzelem. Fimként, képként soha nem látom őket, és csak nagyon kevésről tudom elképzelni, hogy mozgóképes narratív formában működjenek. Ennek ellenére mindig nyitott vagyok arra, hogy valaki egy másik médiumra adaptálja a novelláimat, hiszen egy alkotónak az a legnagyobb siker, ha más alkotókat inspirálhat” – mondja Veres Attila. „Arra, hogy valaki egy nap majd éppen zeneként értelmezi újra az egyik történetemet, ráadásul épp A Borostyán komplexet, még csak remélni sem mertem. Most, hogy Bálint megtette, az egész teljesen természetesnek tűnik, és a végeredmény, a lemez, rendkívüli büszkeséggel tölt el, még ha nekem munkám vele nem is volt. A zene végső soron a képzeletünk terméke, csakúgy, mint a történetek, és azt érzem, hogy Bálint és én most egy közös kis birtokon osztozunk.”

Arról, hogyan lett novellából album, így mesélt a Clayfeet-főnök Jankó Bálint: „Lenyűgözött az Éjféli iskolák és főleg A Borostyán komplex világa és filmszerűsége. Úgy gondoltam, érdekes kísérlet lenne egy nem létező filmhez egy teljes soundtracket írni – a novella a felépítése miatt különösen alkalmas erre. Eléggé más lett a végeredmény, mint amit a Clayfeettel csinálok, és nagyon izgalmas volt megtalálni, majd meg is írni az egyes komplexeknek megfelelő zenét, akár számokon belül változó stílusban a downtempótól a technón és az indusztriál metálon át a darkwave-ig.”

A novella első öt komplexe – Kék, Homok, Skarlát, Liliom, Indigó – egy-egy képet, helyzetet mutat be, és viszonylag egyértelmű volt, hogyan lehet ezeket a hangulatokat zenébe önteni. Az Indigó brutális horrorját Söptei Balázs (Vanta, Kajgün, Auraleak) gitárjátéka erősíti fel. A vegyes műfajú, egymásba folyó részekből álló Smaragdban Kiss Huba társszerzőként és gitárosként segített elmesélni a bonyolult, időn és életeken átutazó történetet. A Borostyán a történet vége. „Ezen kellett a legtöbbet gondolkoznom, és végül szó szerint kimatekoltam a megoldást” – árulta el Jankó.

A számokhoz mortenisdead rajzolt borítókat, és az ő grafikái alapján minden számhoz egy-egy videó is készült.

„Elég régi viszonyt ápolok a weird és a kozmikus horror irodalommal. Így az egész munkafolyamat tulajdonképpen egy múltba vivő utazás volt a gyermekkorom olyan részére, amire szívesen emlékszem vissza, de felmerül bennem a kérdés, mégis miért nem szólt rám senki annak idején, hogy tegyem már le a Lovecraftot… A képek jelentős része az ilyen régi benyomások, emlékek és érzések hatása alatt készült, azzal a szándékkal, hogy a nézőben is hasonló folyamatot indítson be. De természetesen a novella és az album is ihletője és része volt a tripnek – a Smaragd a kedvenc trackem, rajzolás közben rongyosra hallgattam” – mondta mortenisdead.

Veres Attila első saját könyve idén jelenik meg Amerikában. A Valancourt Books által kiadott The Black Maybe című kötet tíz novellát tartalmaz, köztük A Borostyán komplexet, The Amber Complex címen. A sztorikat összekötő motívumokból kiderül, hogy az Éjféli iskolák novellái ugyanabban az univerzumban játszódnak. Az egyik ilyen motívum a több történetben is szereplő weboldal, a https://pornaftermidnight.com – ez lett A Borostyán komplex album oldala, ahol egyben megtalálható minden: a zenétől az egyes számokhoz készült borítókon és videókon át az alkotókig.

Veres Attila a Facebookon.

Clayfeet a Facebookon.

képek: mortenisdead

https://recorder.blog.hu/2022/05/12/soundtrack_egy_nem_letezo_filmhez_megzenesitettek_veres_attila_egyik_weird_novellajat
Soundtrack egy nem létező filmhez – Megzenésítették Veres Attila egyik weird novelláját
süti beállítások módosítása