Olyan lett az új black midi, mint egy nagyszabású akciófilm

2022.05.10. 21:08, srecorder

black-midi-credit-atiba-jefferson-new-press-shot-696x442.jpg

Alig egy éve jött ki az igencsak – és többnyire joggal – felhájpolt, avantrockos black midi második albuma, a Cavalcade, és máris itt a következő, melynek dalait két hónap múlva élőben is meghallgathatjuk a Kolorádó Fesztiválon.

„Igaz a hype” – örültünk, amikor 2019-ben láthattuk a Dürerben a brutáljó debüttel (Schlagenheim) berobbanó black midit, akik poszt-punkból, krautrockból, és zajos improvizációkból összegyúrt zenéjükkel élőben nyűgöztek csak le igazán. A zenekar, melynek átlagéletkora még mindig csupán 22 év, azóta kiadott egy érettebb, a dallamoknak-kapaszkodóknak nagyobb teret adó, néhol még fülbe búgott jazzt is felmutató albumot (Cavalcade),blackmidi-hellfire.jpg amit a járvány miatt nem tudtak rendesen megturnéztatni, így megírták a harmadikat is. A Hellfire egy katona pokoljárását követi végig, Geordie Greep énekes-gitáros egyszerűen csak úgy jellemezte az anyagot, hogy „ha a Cavalcade egy dráma volt, akkor a Hellfire egy epikus akciófilm”. Hogy ez mit jelent pontosabban? „Majdnem mindenki egy geci, aki szerepel a sztoriban. Majdnem mindennek, amit megírok, van valóságalapja, a saját tapasztalatomon alapul, csak el van túlozva. Nem hiszek a Pokolban, de ez a sok régi világbeli szamárság jó dalalapanyag. Mindig is szerettem a filmeket, és bármit, amiben szerepel a Pokol. Dante Poklát, vagy amikor Homer lemegy a pokolba A Simpson családban, de van robotpokol a Futuramában, vagy ott van Isaac Bashevis Singer, egy zsidó író, akinek a könyvében [A sátán Gorajban - S.T.] az ördög beavatkozik a hétköznapi emberek életébe.” Cameron Picton énekes-basszusgitáros azért megnyugtat, hogy bár sötét tónusok dominálják az új lemezt, és „van rajta Pokol, Sátán, gyilkosság és egyéb kellemetlenségek”, de „minden dalnak van gyengéd oldala” is, halleluja!

A július 15-én a Rough Trade-nél megjelenő Hellfire első kislemezdala, a Welcome To Hell szürreális animációs klipet is kapott, ami lentebb látható, a második magyarországi black midi-koncertre pedig július elsején a Kolorádo Fesztiválon kerül sor (a fesztivál napi bontása már elérhető).

fotó: Atiba Jefferson

https://recorder.blog.hu/2022/05/10/olyan_lett_az_uj_black_midi_mint_egy_nagyszabasu_akciofilm_hellfire_cavalcade
Olyan lett az új black midi, mint egy nagyszabású akciófilm
süti beállítások módosítása