Pszichedelikus tribal trance mámorító didzseridúval – Dal- és klippremier! Kaophonic Tribu: NKAO 7

2022.05.10. 11:28, srecorder

kaophonic.jpg

Ma jelent meg CD-n és limitált számú vinylen a hosszabb kihagyás után visszatérő pszichedelikus tribal trance zenekar, a Kaophonic Tribu új lemeze, a Phoenx A burgundi zenészek aktuális albuma az együttes 20., az egyik első független magyar kiadóként indult Trottel Recordsnak pedig a 30. születésnapját ünnepli; a nyitódalhoz készült klip itt, a Recorderen debütál.

A Kaophonic Tribut hét burgundiai, pontosabban strasbourgi zenész alkotja, és amikor a 2000-es évek közepén a Korai Örömmel játszottak az A38-on, nem véletlenül emlegették őket testvérzenekarként. A pszichedelikus rockot transz zenékkel vegyítő zenekar effektezett didzseridúval és djembe-vel áll fel, törzsi ritmusaival és elszállós basszusgitár-effektjeivel az ősi afrikai és az európai kultúra fúzióját nyújtja. A nálunk 100 példányban vinylen is kapható új lemezük is ezt az irányt viszi tovább, amelyről az első számhoz, az NKAO 7-hoz a mozgás, a haladás, a nyüzsgés képzetét keltő archív anyagokból állítottak össze klipet.

A Phoenx egyben a 30. születésnapját ünneplő, 1992. május 10-én indult Trottel Records jubileumi kiadványa is. Rupaszov Tamás a 25. évfordulón így mesélt nekünk a kiadó indulásáról: „Az első kiadványként a Trottelnek az aktuális lemeze volt tervbe véve, azt akartuk kiadni, persze pénzünk nem volt rá. Én elmentem az Eurotonhoz, akik terjesztők és sokszorosítók voltak, és elmondtam, hogy szeretnék háromezer darab Trottel-kazettát gyártani. Kurvára nem tudták, hogy ki a fasz ez az őrült. De mondtam, hogy fizetni nem tudnék most, hanem arra gondoltam, hogy ők majd terjesztik és akkor utána. Ennek megvolt az alapja, hogy miért gondoltam így, mert az én üzleti modellem a nyugat-európai underground lemezkiadásból jött. A mi volt kiadóink, először francia volt, aztán német, mind úgy dolgoztak, hogy a nagyobb terjesztők megfinanszírozták nekik a kiadványokat. Én úgy gondoltam, hogy hátha ez így működik, elmentem, előadtam és valahogy tényleg működött. Hajlandóak voltak legyártani háromezer kazettát. Utána kimentem a csehekhez Loděnicébe a Gramofonové Závodyba, a lemezgyárba, hogy akarok cd-t meg vinylt gyártani, de nem fizetnék előre, hanem turné előtt legyártatjuk, kimegyünk és majd visszafele kifizetjük. Ők is belementek. Na most ehhez képest huszonöt év után eljutottunk oda, hogy nem hetekkel később fizetjük ki a kiadványt, úgyhogy valamennyire csak működik.”

kaophonictribuephoenx.jpg

A Kaophonic Tribu élőben:

Kaophonic Tribu a Facebookon.

Trottel Records a Facebookon.

 

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/05/10/dal-_es_klippremier_kaophonic_tribu_nkao
Pszichedelikus tribal trance mámorító didzseridúval – Dal- és klippremier! Kaophonic Tribu: NKAO 7
süti beállítások módosítása