Hangok és ütemek 5. - újabb kötetnyi zenész-életútinterjú jelent meg

2022.04.28. 17:00, Recorder.hu

recorder-hangok_es_utemek.jpg
Április elején megjelent a Hangok és ütemek című könnyűzenei interjúkötet-sorozat ötödik része. Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja támogatásával készült kiadvány ezúttal kilenc életútinterjút tartalmaz.

A három blokkból álló kötet első részének főszereplői a Color együttest alkotó Bokor testvérek: dr. Bokor Gyula, Bokor Tibor és Bokor Attila. A másodikban három női előadó, Dékány Sarolta, Eszményi Viktória és Szigeti Edit szerepel. A harmadik pedig olyan művészeket mutat be, akiknek az életében a zene a fotó-, illetve a filmművészet révén vált meghatározóvá: Kása Béla, Tóth György és Szomjas György.

recorder-hangok_es_utemek_1.jpgA hetvenes-nyolcvanas évek közegének felidézése mellett a kötet korántsem csak nosztalgikus múltidézés, hiszen több interjúalany is rálát és ki is tér a ma induló, fiatal művészek eltérő helyzetére, megmutatva azt a több szempontból is tetten érhető különbséget, ami az akkori és a kortársi viszonyok között adódik. A sorozat eddigi köteteihez képest ez az ötödik kiadvány a három hárominterjús blokkból kialakított szerkezettel azt az irányt is felvillantja, amerre a közreadó alprogram a következő kiadványokkal is lépni szeretne: markánsabb tematikus összeállításokat létrehozni. Ahogy a kötet előszavában Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program elindítója fogalmaz: „Ötödik kiadványról lévén szó belátható, hogy magának a sorozatnak is immár múltja, története van. A Hangok és ütemek 5. amellett, hogy őrzi és prezentálja a sorozat eddigi erényeit a remekül felépített élvezetes életútinterjúk közreadásával, az eddigi tapasztalatok figyelembevételével ad újabb lendületet is a sorozatnak.”

Az interjúkat Csatári Bence, Fernbach Erika, Jávorszky Béla Szilárd és Rozsonits Tamás készítették. A könyvet Szarvas Melinda szerkesztette.

https://recorder.blog.hu/2022/04/28/hangok_es_utemek_5_ujabb_kotetnyi_zenesz_eletutinterju
Hangok és ütemek 5. - újabb kötetnyi zenész-életútinterjú jelent meg
süti beállítások módosítása