„Az ürességérzet, amit egy kapcsolat vége hagy az emberben” – Klippremier! egy5egy: Lila pulóver

2022.04.20. 18:05, srecorder

egy5egy_zenekarifoto2022_top5_tf_nmp_003.jpg

Első klipjével jelentkezik a budapesti egy5egy zenekar. Az egyik legrégebbi dalukhoz, a Lila pulóverhez készült animált kisfilm, ami egyben az együttes első stúdiólemezének előfutára is. A klip először itt, a Recorderen látható, a lemezbemutató koncert pedig április 22-én lesz az Akvárium KisHallban.

Hat éve, gimnáziumi szerelemprojektként alakult, de végső felállását csak tavaly nyerte el az egy5egy, akik a magyar alterzenének a lírai és a pörgős hagyományát is folytatják. (Ez például egy rockolósabb számuk.) Az első stúdióalbumukon idén kezdtek el dolgozni, miután a Hangfoglaló Program induló zenekari programjának támogatottjai lettek. A kilenc dalos nagylemezt Pécsett, a ZajZajZaj stúdióban vették fel Egyedi Péter (felvétel, producer, keverés) és Dorozsmai Gergő (master) segítségével. A Lila pulóver az album kulcsdala, egyben a zenekar egyik legkorábbi alkotása. A szövegét Oláh Levente, a zenekar énekese és gitárosa írta, a zenét pedig közösen szerezték. „Sok Levi által írt szöveghez hasonlóan ez is egy hosszan elnyújtott allegória. Mind a szellős hangszereléssel, mind a szöveggel azt az ürességérzetet akartuk megragadni a dalon belül, amit egy kapcsolat vége hagy az emberben: azt a fajtát, melyet az ottfelejtett tárgyak sem képesek betömni” Pálocska Viktor énekes-basszusgitáros.

„Először egy új dalt szerettünk volna videoklippel megmutatni a közönségünknek, de mivel lényegében ez lesz az első lábnyomunk, ezért úgy döntöttünk, hogy a közönségünk és mi magunk számára is az egyik legkedvesebb, már meglévő dalunkhoz készítünk klipet, így esett a választás a Lila pulóverre” – mondta a zenekar, akik producerük, Egyedi Péter segítségével újragondolták a dalt és egy vendégzenészt is bevontak az alkotási folyamatba. Így ez lett az első számuk, amelyben szerepel fúvóshangszer, Farkas Máté trombitán játszik benne. „Bár már egy ideje játsszuk ezt a dalt, a stúdiómunkán keresztül egy soha nem hallott közelséget sikerült kölcsönöznünk neki" – fűzte hozzá Pálocska.

A dalhoz Wator Ádám és Fekete Attila készítettek animációs kisfilmet. A zenekar számára fontos, hogy a különböző társművészeteket valamilyen formában közelebb hozzák egymáshoz, ezért már korábban is dolgoztak animátorokkal, grafikusokkal, akik többek között koncertvizuált készítettek számukra. Első klipjükkel is azt szeretnék hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egymás támogatása, a közösen fejlődés, és megmutatni, hogy mekkora erő rejlik az animált tartalomban.

És akkor alább a Lila pulóver eddig még sosem hallott hangszerelésben, fúvósszekcióval kiegészülve és egy izgalmas, absztrakt képi világgal.

Az egy5egy három részletben fogja megjelentetni idén a Szépek voltak egyszer című lemezét, viszont pénteken, az Akváriumban bemutatják a teljes albumot (innen az "időutazós koncert" elnevezés). A másik fellépő a szintén budapesti indie rock banda, a The Microwaves, akik pedig az új EP-jüket prezentálják élőben. Előzenekar a Legyen A VízilóJegyvásárlás, Facebook-esemény.

egy5egy a Facebookon, az Instagramon, sőt, honlapjuk is van.

 

fotó: Nagy Márton

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/04/20/klippremier_egy5egy_lila_pulover
„Az ürességérzet, amit egy kapcsolat vége hagy az emberben” – Klippremier! egy5egy: Lila pulóver
süti beállítások módosítása