„Békákkal csókolózni és messze szaladni, mikor királyok lesznek” – Magyarradar: Bagossy Júlia és Jurisits Marcell

2022.04.19. 16:38, srecorder

bagossy_juli_jurisits_marcell_2022_foto-_szekeres_laura_virag.jpg

Március közepén jelent meg a FreeSZFE-n zenés színházi rendezőnek tanuló és jelenleg az első rendezését próbáló Bagossy Júlia, valamint Jurisits Marcell dobos-producer első lemeze, a Madaras. A népzenei dallamokkal átszőtt, lo-fi hálószobapopot játszó és időközben négyfős zenekarrá bővült páros ennek apropóján a Magyarradar rovatunkban is bemutatkozik.

Mikor indult: 2022. tavasz.

Hol indult: A virtuális térben, illetve egy csillaghegyi hálószobában.

Tagok, hangszerek: Bagossy Juli – ének, szövegek, Jurisits Marcell – dobok, produceri munka, Nagy Márk – gitár, Kovács Dorottya – szintik, vokál.

Stílus: folk, lo-fi bedroom pop.

Hatások: Juli énekstílusára hatott a magyar népzene, a népi éneklés. Dalszerzőnők közül Alice Phoebe Lou, Laura Marling, Amy Winehouse a legfontosabbak számára. Szövegeiben az elhagyatás-élmény, a nosztalgia természeti és a hétköznapi élet képein keresztül dominálnak. Marci ugyan dalokat szerezni elsősorban akusztikus gitáron szeret, a hangzás, ami a leginkább megihleti, az analóg szintetizátorok világából jön. Ehhez az albumhoz az inspirációi között szerepel a Sales, Joji, Kaitlyn Aurelia Smith, és a lo-fi lejátszási listák végtelen sorozata.

Történet: Gitármánia Táborban találkoztunk még érettségi előtt, lobogó hajú kamaszként. Marci már akkor különleges jelenség volt dobtudásával és analóg szintetizátoraival, és felfigyelt Juli egyik dalszövegére. Ettől fogva nyaranta írtunk zenét Marci csillaghegyi házi stúdiójában. Az évek alatt Marci komolyabb produceri tudásra tett szert és az eleinte formátlan közös nóták után felnőtté válás volt a Madaras album, mely szilárd koncepció mentén készült. 2021 augusztusában végre felvettük az első dal énekszólamát, a Május végén-t. Marci egy évet várt Julira, aki akkoriban már eltemette magában dalszerző-énekes identitását a kamaszálmok közé. Most mégis valóság lett az album, majd Márkkal és Dorkával kiegészülve a zenekar is. A hét dalt négy hónapon át véglegesítettük. Munkánk az utolsó szólamig, szóig transzparens döntések sora volt.

Megjelenések: Spotify, YouTube, Soundcloud, iTunes!

Küldetés: Fejlődni és dalba önteni minden nyomasztó és boldogító gondolatot. Történeteket mesélni. Marci stúdiója fejlődésben van, új albumon dolgozunk, melynek hangzása változatosabb, olykor energikusabb lesz, Márk és Dorka ötletei is megjelennek majd a zenében. Első fellépésünket 2022 nyarára tervezzük, addigra koncertképes repertoárral szeretnénk előrukkolni. Ja, és a legfőbb cél! Játszani az összes madárnevű kocsmában Pesten és az országban!

Jövőkép: Intelligensebb, szerteágazóbb dalszövegek, egy termékeny, albumírós nyár, pár szuper koncert. Aztán… ki tudja?

Mellékprojektek: Juli színházi rendezése (Az üvegbúra) május 24-én kerül bemutatásra a Trafóban.

Szexepil: Az állatoknak nem esett bántódása.

Legnagyobb eredmény, elismerés: „Tetszett az apukámnak, egy zárkózottabb tanáromnak az egyetemről, és két non-binary indiai személy is meghallgatta a Spotify-statisztikák szerint.” (Juli)

fotó: Szekeres Laura Virág

 

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/04/19/magyarradar_madaras
„Békákkal csókolózni és messze szaladni, mikor királyok lesznek” – Magyarradar: Bagossy Júlia és Jurisits Marcell
süti beállítások módosítása