„Mindenki táncolni kezdett” – Dalpremier! Nasip Kısmet: Büklüm Büklüm

2022.04.16. 08:55, srecorder

nasipkismet2.jpg

Jövő pénteken jelenik meg a budapesti török-magyar zenekar, a pszichedelikus török folkot etnojazzes ízekkel vegyítő Nasip Kısmet első nagylemeze. A saját számaik mellett főként energikus török népdalokat játszó zenekar év elején már kihozta az élőben rögzített lemezt – az audofileknek szánt – DSD formátumban, de a Live From Supersize április 22-én végre a streaming-platformokra is felkerül. A Hunnia Records gondozásában megjelenő albumot a zenekar legnépszerűbb dala, a Büklüm Büklüm vezeti fel, amely itt, a Recorderen debütál.

A Nasip Kısmetet a 2010 óta Budapesten élő török gitáros-énekes, Arif Erdem Ocak alapította a magyar jazz- és folkszíntér ismert figuráival – ennek kalandos történetét részletesen el is mesélték a magyarradaros bemutatkozásukban. Indulásukat jócskán megnehezítette a Covid-járvány kitörése, így hónapokig nem tudtak aktívan koncertezni. A járványidőszakot arra használták, hogy felvegyék első nagylemezüket, amire két saját instrumentális szerzeményük mellett ismert török népdalokat rögzítettek. Főként az észak-törökországi, fekete-tengeri régióból származó, sajátos ritmusú dalokat, ugyanis innen származik Arif és a testvére, a zenekarban vokálozó Derya.

Ezúttal azonban egy ankarai dalt, az Ankara'nın Bağlarıt, más nevén Büklüm Büklümöt mutatják be elsőként a debütalbumról, pontosan azért, mert ez váltotta ki a legerősebb reakciót a közönségükből. Elmondásuk alapján ez volt az a dal, melyre senki nem tudott egy helyben maradni, mindenki táncolni kezdett. A single már elérhető minden nagyobb streaming-felületen.

 

A Büklüm Büklöm nemrég megjelent élő koncertfelvételként is, amelyet a Fonó Budai Zeneházban rögzítettek.

A Nasip Kısmet április 23-án az Akvárium Klubban mutatja be első lemezét egy egész estés koncerten, jegyvásárlás, Facebook-esemény. A fesztiválszezonban is aktívan koncertezni fognak, többek közt fellépnek a Bánkitón is.

 

Mivel a Büklüm Büklüm népdal Ankarából, Anatólia közepéről származik, a kislemez borítójára a narancssárgába borult sivatag és hegyek mellett az anatóliai szőnyegek, az ún. kilimek leggyakrabban használt szimbóluma került, amit Derya rajzolt és Kemal Diş grafikus alakított 3D-s digitális képpé. Ez elsősorban a termékenység, a bőség, az anyaság szimbóluma, amely tökéletesen passzol egy első lemezhez.

buklumbuklum.jpg

Nasip Kısmet a Facebookon és az Instagramon.

zenekarfotó: Alec Macias

 

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/04/16/_mindenki_tancolni_kezdett_dalpremier_nasip_kismet_buklum_buklum
„Mindenki táncolni kezdett” – Dalpremier! Nasip Kısmet: Büklüm Büklüm
süti beállítások módosítása