Dalpremier! Visszatért a Kozmosz, a választásra rímel az új daluk

2022.03.31. 23:20, srecorder

kozmosz2022.jpg

Öt év szünet után újjáalakult a legjobb hazai rendszerkritikus punkzenekar, a Kozmosz, amelynek két visszatérő koncertjére kevesebb, mint egy nap alatt keltek el a jegyek. A zenekar nem nosztalgiakoncertekre készül, egy új EP adja a két Dürer Kertes és az utána érkező további fővárosi és fesztiválkoncertek apropóját. A dalok közül az első itt, a Recorderen debütál: a Kelni kell-ről Pál Zsombor énekes-gitáros mesélt nekünk.

„Sosem voltunk profi zenekar, ami a zenélésből élne, sőt: korai Petőfi rádiós első lejátszási helyek ide vagy oda, inkább pénzt buktunk ezen a hobbinkon, de legalább nagyon élveztük a Kozmosz 2012-ben felerősödött első időszakát. Budapest Park-os NOFX előtt nyitástól kezdve sikeres orfűi és VOLT fesztiválfellépéseken át katartikus vagy éppenséggel teljes érdektelenséggel találkozó vidéki klubkoncertekig volt minden: olyan dolgok, amelyek nélkül sokkal kevesebbek lennénk, és sokkal színtelenebbek a húszas éveink" - meséli a frontember, aki az elmúlt években a Kozmosz-utódzenekar Bajnoqban zenélt.

„Akkor álltunk le 2017-ben, amikor egyrészt úgy éreztük, hogy évek óta ugyanazokat a köröket futjuk, másrészt munkában, családban mindenkit új kihívások találtak meg. Azzal együtt sem akartunk saját magunk emlékzenekara lenni, hogy a legfontosabb számaink, mint a Világszakadtság, a Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek, a Forradalom vagy Az okosak földje az istennek nem akartak megromlani a NER egyre hosszabbra nyúló évei alatt. És bármi is legyen most vasárnap, az újkori Magyarország harmonikus és derűs története alapján élünk a gyanúval, hogy ezek a kulcsdalok utána sem hamar vesztenek aktualitást. Innen van a májusi budapesti koncertjeink mottója, a Megáll az időt idéző Jó, akkor itt fogunk élni is.”

„Ezzel együtt fontos volt számunkra, hogy csak akkor adjunk életjelet, ha friss mondandónk, új dalaink vannak: olyanok, amikben számunkra fontos aktuális feszültségeket tudunk kiadni magunkból. Ezek közül az jelenik meg először, amelyik elsőként is született meg demóként. A Kelni kell klasszikus öngyógyító-önmotiváló szám, mindennapi frusztrációkból, munkaügyekből fogant, de a szövegét már annak tudatában fejeztük be, hogy a sorsdöntő választás előtt is ütős hallgatnivaló lehessen. Zeneileg inkább pop-rock, mint punk-rock – jön majd tavasszal másmilyen lendületű új dal is.”

„A Green Day-es Billie Joe Armstrong mondta, még mielőtt elvitte volna a férfiklimax, hogy a legjobb, amit egy daltól remélni lehet, az az, hogy sokaknak ad erőt nehéz pillanatokban. Nekünk ilyen a Kelni kell, és reméljük, hogy másnak is ilyen lehet. Ahogy a dal is épül: a remény egyáltalán nem magától értetődő, nem a semmiből jön – melós, de ráfér mindannyiunkra.”

Az új felvételek immár trióként, a basszusgitáros-énekes Beke Dániellel és a dobos Veres Attilával születtek. „Dave-nek (Huszlicska Dávid, a Kozmosz eddigi másik gitárosa) a 2017-es leállás óta egyedül több gyereke lett, mint a zenekar másik három tagjának együtt, a kevés üres percét pedig sűrű munkaügyi utazásokkal színesíti, úgyhogy a Covid miatt egyébként is nagyrészt otthon íródott számok készítésében már nem vett részt. Az viszont kitörölhetetlen, hogy a nyári nagyszínpadoktól kezdve a novemberben garázspadlón alvásokon át a hajnali hazafelé autópályázásokig mennyi emléket halmoztunk fel a vele közös úton” – mondta Zsombor.

A Kozmosz május 27-én és 28-án játszik a Dürer Kertben (Facebook-esemény), a további koncertekért figyeljétek a Fb-oldalukat.

https://recorder.blog.hu/2022/03/31/dalpremier_visszatert_a_kozmosz_uj_daluk_a_valasztasra_rimel
Dalpremier! Visszatért a Kozmosz, a választásra rímel az új daluk
süti beállítások módosítása