Bangkoki neo-soul, anatóliai rock és a Szahara Hendrixe – Itt vannak a 2022-s Bánkitó Fesztivál első fellépői

2022.03.21. 14:00, srecorder

mdoumoctar.jpg

Az idén július 13. és 16. között zajló Bánkitó Fesztivál az első eresztésben Afrikából szaharai rockzenét, Bangkokból indie-pop lebegést, itthonról pedig jónéhány húzónevet jelentett be.

Az idei Bánkitó első körös bejelentésének legnagyobb szenzációja Mdou Moctar, akinek tavalyi Afrique Victim című lemeze a mi év végi listánkról sem hiányozhatott. A tuareg gitáros eddigi legfontosabb albuma lényegében a kortárs szaharai zene újraértelmezése, amely nem csak zeneileg előremutató, de a költői meditáció, a szerelem és a vallás mellett felszólal az egyenlőtlenség és Nyugat-Afrika kizsákmányolása ellen, valamint szót emel a női egyenjogúságért. Mdou Moctar először érkezik Magyarországra és július 16-án valószínűleg a Bánkitó történetének egyik legfontosabb, legnagyszerűbb koncertjét láthatjuk majd.

Ugyanezen a napon először mutatkozik be közönség előtt a Middlemist Red & The Wild Bunch Orchestra, amely erre az alkalomra áll össze, hogy még grandiózusabb hangzást biztosítson a The Other Side of Nowhere dalainak. Július 16-án a Tószínpadon még két olyan előadó is bemutatkozik, akik korábban nem léptek még fel a fesztiválon, így emlékezetes török bulit ad az anatóliai rockot játszó, Budapesten működő és a magyar sajtóban először a Magyarradarunkban bemutatkozó Nasip Kismet, a színpadot pedig a hazai szcéna legsötétebb elektronikáját játszó Superflake zárja majd.

Ha valaki könnyedebb szórakozásra vágyik, ne maradjon le július 15-én pénteken a bangkoki énekes-dalszerző, Phum Viphurit koncertjéről. Phum Viphurit 2018-ban futott be Lover Boy című slágerével, amely már 85 millió megtekintésnél jár a Youtube-on és amely nagy szerepet játszott abban, hogy 2019-ben Phum európai, amerikai és ázsiai turnéja is sold out lett. Július 14-én a 9 tagú, zenészekből, rendezőkből, producerekből álló, többnemzetiségű k-pop kollektíva, a Balming Tiger is fellép a Bánkitón. A szöuli csapat ars poeticája képviselni a társadalom fiatal generációját, feszegetni a műfaj határait és népszerűsíteni a ázsiai kultúrát. A Bánkitó egy csomó magyar fellépőt is bejelentett Krúbitól Carson Comán át Beton.Hofiig, őket lecsekkolni és jegyeket vásárolni a fesztivál honlapján lehet.

https://recorder.blog.hu/2022/03/21/bangkoki_neo-soul_anatoliai_rock_es_a_nigeri_mdou_moctar_itt_vannak_a_2022-s_bankito_fesztival_elso_
Bangkoki neo-soul, anatóliai rock és a Szahara Hendrixe – Itt vannak a 2022-s Bánkitó Fesztivál első fellépői
süti beállítások módosítása