Növények és az élet nagy kérdései. Richard Dawson & Circle: Henki (lemezkritika)

2022.03.17. 08:59, RRRecorder

rich.jpg

2021 végének legnagyobb kritikai sikert arató lemeze egyben minden idők legjobb "flóra témájú hypno-folk-metal" albuma is volt, továbbá az angol-finn barátság szép, szabad dokumentuma. Ez a kritika először a Recorder magazin 91. számában jelent meg.

A történetmesélős folkot a maga képére formáló és avantgárdba mártó Richard Dawson eddig is komoly kritikai sikernek örvendett, csakúgy, mint a speed-krauttól az avant-AOR-on és dark-improv-folkon át a posztklasszikus ambientig mindent kipróbáló finn Circle. Közös lemezük fogadtatása pedig minden eddigi sikerüket felülmúlta.

Az önjellemzés szerint ez „flóra témájú hypno-folk-metal”, hiszen Dawson szövegei egy-egy növény – és persze emberek, mitológiai témák és az élet nagy kérdései – köré épülnek. A 6-12 perces számokban ott van a folkos progresszív rock, a rádióbarát klasszikus rock és még sok minden más, ahogy jön. A műfajokat szabadon kezelik – nem elviccelik, csak úgy állnak hozzá, hogy ha kedvük van betenni egy pár másodperces káoszszólót (Ivy), egy hatperces szabad kalandozást (Silphium), vagy finom folk alá pszeudoacides szintit (Silene) stb. – akkor miért is ne?! 

richard_dawson_circle.jpgElőadó: Richard Dawson & Circle

Cím: Henki

Kiadó: Domino

Megjelenés: 2021. november 26.

Műfaj: hypno-folk-metal

Kulcsdal: Silphium

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2022/03/17/richard_dawson_circle_henki
Növények és az élet nagy kérdései. Richard Dawson & Circle: Henki (lemezkritika)
süti beállítások módosítása