„Kérlek, ne tartsátok cinkosnak az egész orosz népet”

2022.03.04. 13:49, srecorder

alex-terrible.jpg

Orosz zenekarok és zeneipari szakemberek is elhatárolódtak az orosz inváziótól. Az ukrán zenészek az életükért küzdenek, az orosz kollégák pedig a koncertipar válságával néznek szembe. Szakemberek szerint a közeljövőben csak Putyint támogató bandák fognak fellépni az országban.

„Nemet mondunk a háborúra! A zenekarunk nem politizál, nem állunk egyik oldalon sem. A békés civilek és a világbéke mellett vagyunk”írta ki még szombaton, vagyis az orosz offenzíva harmadik napján Facebook-oldalára az orosz deathcore banda, a Slaughter To Prevail. A környezetbarát ördögmaszkokban koncertező, jekatyerinburgi metálzenekar ezt nem érezhette elégnek, mert énekesük pár nappal később videón is bejelentkezett, hogy senki se értse félre a dalaikat.

„Bár a klipjeinkben fegyvereket, tankokat, meg ilyesmiket mutogatunk, ellenezzük ezt a háborút. Ellenzünk minden háborút. Nagyon fáj látnunk, hogy mi történik most Ukrajnában. Sokszor játszottunk Ukrajnában, a legutóbbi turnénkat ott ért véget. Kérlek, ne tartsátok cinkosnak az egész orosz népet”, mondta Alex Terrible, majd azt kívánta, legyen békés az ég a fejünk fölött. A Slaughter To Prevailnek amúgy már korábban is meggyűlt a baja az orosz vezetéssel, több koncertjüket betiltották azért, mert sátánistának bélyegezték a zenéjüket, és nem egyszer voltak útlevélproblémáik.

Szintén kormánykritikus interjút adott a szintén jekatyerinburgi klub vezetője az IQ Magazinnak. „A gondolataink és az imáink az ukrán barátaink körül forognak. Mi, oroszok, akik ellenezzük a háborút, teljesen összetörtünk. Ez egy katasztrófa" – mondta Szemjon Galperin, aki szerint az oroszországi koncertlemondások elkerülhetetlenek, az orosz bankokat is sújtó gazdasági korlátozások pedig tovább súlyosbítják majd az orosz zeneipar helyzetét.

„Szerintem külföldi zenekarok nem fognak tudni fellépni Oroszországban a közeljövőben. Biztos vagyok benne, hogy minden, amit terveztünk, vagy már meghirdettünk, le lesz mondva. Vissza kell térítenünk a jegyárakat, de a pénz egy része már az ügynökségek bankszámláján van, ők pedig nem fogják tudni visszautalni azokat, mert az orosz bankokat keményen szankcionálták. Emiatt az orosz koncertipar nemzetközi részlege hatalmas veszteségeket szenved el, amitől sok vezető orosz cég vagy csődbe megy, vagy súlyosan eladósodik.”

„VÉGÜL EZ OKOZZA MAJD PUTYIN VESZTÉT. DE MILYEN ÁRON?” – ZENÉSZEK AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚRÓL.

A szervező kitért arra is, hogy a Krím-félsziget 2014-es elfoglalása idején megszaporodtak a koncertbetiltások, de az elmúlt években jobb volt a helyzet, tavaly október óta viszont megint egyre több rendezvénynek tettek keresztbe. „A kormány azt javasolta, hogy néhány koncertet mondjanak le, és néhány szervező megijedt és engedelmeskedett nekik. A Putyint kritizáló Noize MC egyik fellépését egy hete mondták le. Sok zenekar fellépését fogják törölni hasonló okok miatt. Nagyon hosszú lemondási listáink vannak” – mondta Galperin.

Érthető okokból ukrán zenekarok sem fognak játszani Oroszországban, ezért Galperin szerint mostanában csak Putyin-barát, vagy a helyzetet némán tűrő zenekarok koncertjeire mehetnek majd el az oroszok. „Kimondhatjuk, hogy többé nincs koncertipar Oroszországban, még ha lesznek is fellépések, mert még a legbrutálisabb diktatúrákban is történik azért valami.” Emiatt Galperin és az orosz szórakoztatóipar több képviselője egy nyílt levelet tett közzé, amelyben az emberek kultúrához való hozzájutásának alapjogáról írnak, és amellett teszik le a voksukat, hogy a háború befejezése minden érintett érdeke, hiszen a következményei visszafordíthatatlanok lesznek az oroszok számára is.

A szervező nem fél kritizálni a putyini rezsimet: „Én mindig is Putyin ellen voltam, és sosem titkoltam a véleményemet. De még így is sokkolt, és elszégyelltem magam [a háború miatt], és lenyűgözött, hogy támogató szavakat kaptam Ukrajnából és más helyekről is világszerte. Az emberek megértik, hogy Putyin indította el ezt a háborút, és sok jó és őszinte orosz ember van.”

KEDVENC SZLOVÁK FESZTIVÁLUNK, A POHODA RÖGTÖNZÖTT KONCERTEKKEL SZOLIDARÍTOTT AZ UKRÁNOKKAL.

A nemzetközi zenészszakma is szolidaritását fejezte ki az ukránokkal, a világsztárok pedig – ahogy Galperin megjósolta – lemondták az ukrajnai és az oroszországi fellépéseiket. Ennek az ukrajnai promóterek sem örültek: az IQ magazinnak a kijevi H2D vezérigazgatója például azt mondta február 28-án, vagyis az invázió 5. napján, hogy arra kérték a zenekarok menedzsmentjeit, még ne tegyék közzé az ukrán koncertek lemondásait, mert az pánikot generálhat. „Arra kértem őket, hogy adjanak egy-két hetet, amíg a biztonságunkra koncentrálhatunk, és utána majd törődhetünk a lemondásokkal, halasztásokkal, és minden mással. Volt, aki beleegyezett, volt, aki nem."

Szergej Maleckij szerint a háborúval az ukrán és az orosz zeneipar között is végleg tönkrement az együttműködés, a jövőben nem fognak oroszországi koncerteket szervezni, se orosz szervezőkkel dolgozni, de most értelemszerűen nem tudnak ezzel foglalkozni. „Most nem az üzlettel törődünk, hanem azzal, hogy megmentsük az életünket" – mondta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/04/_kerlek_ne_tartsatok_cinkosnak_az_egesz_orosz_nepet
„Kérlek, ne tartsátok cinkosnak az egész orosz népet”
süti beállítások módosítása