Ma éjjel cafatokra oszlok. Realisztik: Moodswing (lemezkritika)

2022.03.02. 09:30, RRRecorder

real3.jpg

2021-ben több hiphop-lemez kapott megérdemelten nagy figyelmet, de az év végén mintha kicsit elsikkadt volna Realisztik bemutatkozása - pedig a Beton.Hofi mellett is feltűnő rapper szintén izgalmas, egyedi hangot képvisel a trapben, D.Koms hathatós produceri segítségével. Ez a kritika először a Recorder magazin 91. számában jelent meg.

Realisztikkal sokan először Beton.Hofi vendégeként találkoztak, aki itt is megjelenik (a Régiposta Meki Freestyle-ban legjobb formáját hozza); valamint Lil Frakk, Kapitány Máté, 6363, Glsch és mások. De náluk is fontosabb D.Koms, aki ismét bizonyítja, hogy egyéni hangú, több mint ügyes producer: van itt klasszikusabb és elmosott trap, house-ba forduló és a beatet kattogássá redukáló, hangulatfestő szám. Külön izgalmas, ahogy a dallamokat az elő- és a háttér között lebegteti.

Realisztik karizmatikus rapper, aki – nevét tekintve talán meglepő módon – nem a nyers valóságot ecseteli, legalábbis nem direktben. Asszociatív kapcsolatok fűzik össze a sorokat, és többszöri hallgatásra rajzolódik ki, hogy ezek milyen hangulatokat, élethelyzeteket járnak körbe. Például ilyen az, amikor bulizik: „Kivakít a fényben a mostom / Csak egy csepp hideg víz kell a mosdóból / Ez a Maslow-piramisa ostrom / Ma éjjel cafatokra oszlok” (Ruhatár). Így azért dolgozni kell ezért a lemezért, de megéri.

realisztik.jpgElőadó: Realisztik

Cím: Moodswing

Kiadó: szerzői kiadás

Megjelenés: 2021. november 25.

Műfaj: trap

 

 

 

Kulcsdal: Yamakasi

7.5/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/03/02/realisztik_moodswing_lemezkritika
Ma éjjel cafatokra oszlok. Realisztik: Moodswing (lemezkritika)
süti beállítások módosítása