„Kedvenc fotósorozataimon az emberi gyarlóság dominál”

2022.03.02. 20:27, srecorder

Első önálló fotókiállítását rendezi Kósa Péter fotós, operatőr Előélet címmel 2022. március 19. és április 9. között a budapesti Gödör Klubban. A tárlat a kétezres évek első két évtizedének hazai alternatívzenei életét, klubkultúráját és mindennapjait mutatja meg olyan előadók koncert-, zenekari és dokumentumfotóin, videóklipjein keresztül, mint a Jazzékiel, a Grand Mexican Warlock, az Óriás, Saiid, Póka Egon és még sokan mások. A budapesti Klinik zenei kiadó minifesztiváljának részeként rendezett kiállítást Prieger Zsolt, az Anima Sound System motorja nyitja meg.

Az Előélet kiállítási anyagában a hazai könnyűzenei szcéna ismert és kevésbé ismert figuráit láthatjuk néha teljesen megkomponált, máskor váratlanul őszinte és intim helyzetekben. Koncertképeit, bandafotóit, portréit és a zenész életmóddal foglalkozó dokumentumfotóit Kósa nem csupán külső szemlélőként, hanem a legszorosabb testközelből, a backstage-ekben, a buszokban és a színpadokon egyenesen az előadók mellől, a produkciók organikus résztvevőjeként készítette el. Fotóin a csupasz testfelületek, az elmosódott körvonalak és a teátrális mozdulatok nem öncélúan idealizálják a szereplőket: arról tanúskodnak, hogy a fotós többnyire szorosan ismeri a modelleket és mindig igyekszik láttatni, megértetni és átadni valamit azok személyiségéből, motivációiból a néző számára.

SZUBJEKTÍV-SZELEKTÍV KRÓNIKA: 15 ÉVES A JAZZÉKIEL – KÓSA PÉTER FOTÓIVAL.

A kiállítás másik nagy egysége az elmúlt tizenöt év budapesti klubéletével foglalkozik Kósa kameráján keresztül: a hetedik kerületi vendéglátóhelyek (Szóda, Négyszáz) konyháit és irodáit, táncparketteket (Corvintető, Gödör Klub, R33), italpultokat, építéseket és bontásokat megörökítő válogatott képsorozat ezeknek a helyeknek – gyakran nappalig tartó – éjszakai életét dolgozza fel néhol lírai módon mesélve, máskor pedig kifejezetten agresszív, tolakodó punk gesztusokkal emlékezve vissza erre a 2018-ig tartó időszakra.

kosa_peter_szipal_marton.jpgSzipál Márton, magyar-amerikai fotóművész.

Legjobban kiteljesedni ott tudtam, ahol dokumentarista jelleggel, félig észrevétlenül dolgoztam. Erre a legjobb terep az éjszakai élet és az azt követő nappal. A kedvenc fotósorozataimon az emberi gyarlóság dominál – ezek voltak azok a helyzetek, amelyeket a kamera mindkét oldalán élveztem, amelyek a legjobban inspiráltak és otthon voltam bennük. Ami nem segített, hogy amire általában büszke voltam, azt egyszerre rettenetesen szégyelltem is. Így termeltem leginkább a fióknak” – mondja az első önálló fotókiállítását rendező Kósa Péter.

Az Előélet március 19-én 17 órától lesz megtekinthető a budapesti Király utcai Gödör klub kiállítóterében és ingyenesen látogatható április 9-ig. A kiállítást Prieger Zsolt, az Anima Sound System zenekar frontembere nyitja meg, minikoncertet ad Hegyi Áron és Jakab Péter a Jazzékielből. Az esemény a Klinik botique kiadó – amelynek Kósa Péter is csapattagja – minifesztiváljának (Klinik Label Night) részeként nyílik meg. A megnyitót követően fellépnek (a koncertek sorrendjében): Hajós Kristóf, az Arons Land Cargo Co., az Anton Vezuv, Németh Róbert, a Musica Moralia, a Mezumm, Jakab Péter, valamint Krizso.

A Klinik Label Night Fb-eseménye itt, jegyekért pedig katt ide.

fotók: Kósa Péter

https://recorder.blog.hu/2022/03/02/_kedvenc_fotosorozataimon_az_emberi_gyarlosag_dominal
„Kedvenc fotósorozataimon az emberi gyarlóság dominál”
süti beállítások módosítása