„Mindannyian ugyanonnan indulunk” - Interjú Dénes Adéllal

2022.02.27. 19:01, Recorder.hu

pku_hajogyar_denesadel_650_2.jpg

(X) A Hajogyar.hu, a magyar popkultúra új, meghatározó digitális találkozóhelye Bálint-napon több mint 150 videóval és több mint 600 hazai alkotó részvételével indult útjára. A jelenlegi tartalmakról, célokról Dénes Adél, a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei igazgatója és a Hajógyár főszerkesztője mesélt.

Fél évvel ezelőtt jött létre a Hajógyár, miért született meg ez kezdeményezés?

Az ötéves Magyar Könnyűzenei Stratégia elfogadásával körvonalazódott egy olyan könnyűzenei központ létrehozásának igénye, amely popkulturális művészeti centrumként képes összefogni a különböző művészeti ágakat. A központ tervezett koncert- és próbatermeivel, stúdióival, játszótereivel és kiállítótereivel segíti a hazai alkotók bemutatkozását, szakmai fejlődési lehetőségeit, valamint a lehető legszélesebb körben kívánja összekötni az alkotókat közönségükkel. A terv részeként a Hajógyári-szigeten megkezdődtek a Hajógyár kulturális befogadótér előkészítési és tervezési munkálatai. Addig is, amíg a nagyközönség számára bemutatkozhat a Hajógyár kulturális befogadótér, virtuális előfutáraként elindult a kortárs zenei élet kikötője, a Hajogyar.hu.

Február 14-én, Bálint-napon valósággá vált az álom, debütált a Hajogyar.hu. Mi teszi különlegessé a weboldalt?

Naprakészen mutatjuk be a kortárs hazai könnyűzene és a társművészetek értékteremtő alkotóit és időtálló kulturális értékeit. A Hajogyar.hu nem csak azért egyedülálló, mert nincs konkurenciája, tehát jelenleg itthon nincs még ehhez hasonló tartalmakat összefogó oldal sem, hanem azért is, mert nem algoritmusok irányítják. A nézz, hallgass, olvass funkció pedig lehetővé teszi, hogy minden élethelyzetben tudjunk kényelmesen fogyasztható tartalmat biztosítani. Minden tartalom megtalálható mindhárom formátumban, ezért ha valaki olvasni akarja, annak olvasható, egyéb fizikai aktivitás mellett podcastként hallgatható, és videóként is megtekinthető ugyanaz a tartalom. A Hajogyar.hu-t egy olyan találkozási pontnak álmodtuk meg, ahol bármikor biztonsággal megpihenhet, szórakozhat, és amit bátran magára szabhat az ide látogató, aki egy olyan világba nyerhet betekintést, amely igazi értékeket mutat be.

Miért éppen Bálint-napon indult el az oldal?

A zene az életünk meghatározó pontjain mindig velünk van: amikor szerelmesek leszünk, vagy amikor szakítunk valakivel. Amikor feszít a határidő a munkahelyünkön, amikor futni megyünk, és szükségünk van a tempóra, még a nagy napon is, amikor kimondjuk az igent az igazinak. A zene segít az összekapcsolódásban, a Hajogyar.hu pedig abban segít, hogy mindenki megtalálja az igazit a zene világába, mert mindenkinek van legalább egy olyan kedvenc magyar slágere, amit ha meghall, garantáltan jobban érzi magát. A zene formálja a hangulatunkat, segít a bajban, továbblendít a nehézségeken, megtölti a teret érzésekkel, gondolatokkal. Számomra ez egy csodálatos dolog, hiszen gondoljunk csak bele, a legjobb koncertélményeinken kvázi idegenként állunk a többi ember mellett a színpad előtti küzdőtéren, mégis érzünk egyfajta rokonságot velük, tudjuk, hogy akkor és ott egy közösség vagyunk.

Milyen tartalmakkal találkozhatunk most?

A Hajógyár a popkultúra kikötője, ahol mindent átsző a zene. Elsősorban zenei tartalmaink vannak, de a társművészeteket is képviseljük. A Jazzt neked és a Húrelmélet például olyan podcast formátumú tartalmak, amik főként speciális műfajokat érintő szakmai kérdéseket boncolgatnak. A Húrelmélet egy gitárokat és erősítőket tesztelő sorozat. Az Életút és az Ütem pedig előadók élettörténetét, háttérsztoriját mutatja be. Mélyebben beleláthatunk abba, hogy milyen szakmai ösvényt jártak be, milyen családból származnak. Az Egy nap azért nagyon izgalmas, mert ritka és hiány-, nem hétköznapi szakmákban dolgozó emberek egy napját kíséri végig. A Hatvan pedig egy igazi zenei kihívás, mert minden egyes alkotónak egy általunk adott zenei stílusban kell hatvan perc alatt egy kész dalt létrehoznia, majd amikor megszületett az alkotás, az adott producer dobja tovább a labdát alkotótársának. Meg kell hogy említsem még a Rap cinca névre keresztelt sorozatot, amelyben Zalán Tibor József Attila-díjas író elemzi a kortárs rapszövegeket. Mindemellett megtalálhatóak még itt zenészek kedvenc könyvei és például a Táncos lábak is, amely hazai kortárs tehetségeket mutat be…

Neked van személyes kedvenced?

Mindegyik sorozatból megvan a kedvencem, de ami az én szívemhez közel áll, és én találtam ki, az a Gyerekkor íze. Mindenképpen szerettük volna, ha a gasztronómia is teret kap az oldalon. A Gyerekkor íze az én ötletem volt, és abból felvetésből táplálkozik, hogy amikor egyedül vagyunk és gyökértelennek érezzük magunkat, akkor gyerekkorunk ízeit és illatait keressük, hiszen ezek voltak azok az impulzusok, amik éveken át a biztonságot jelentették számunkra. Másrészt azt szerettem volna ezzel megmutatni, hogy mindannyian ugyanonnan indulunk, sokkal több közös van bennünk, mint gondolnánk, hiszen gyerekként ugyanúgy vártuk a vasárnapi ebédeket, imádtuk az édes lekvárokkal megkent palacsintákat vagy a madártejet. Nagyon sokat mesél rólunk az, hogy milyen szokásokat, hagyományokat, szertartásokat hozunk otthonról. Ebben a sorozatban egy séf megpróbálja rekreálni a meghívott kedvenc ízeit, úgy, ahogy azt anno a nagymamája vagy az anyukája tette a családi asztalra. A főzés közben egy portrébeszélgetés zajlik, amiben eddig el nem mesélt történeteket tudhatunk meg a főszereplőnkről.

Mik a hosszú távú céljaitok?

Sorozatok és csak a honlapon elérhető kis dokumentumfilmek készítése van most fókuszban, valamint a Hajogyar.hu-n a kapcsolódást erősítő fejlesztések vannak előtérben, amiket az év második felében valósítunk meg. Emellett a mostani fő offline fókusz, hogy elindul egy eseménysorozat Hajógyár X A38 címmel, ami négy tematikára épül. A zene X színház egy huszonegyedik századi színpadi show, egy mai zenés portrébeszélgetés, ami azért jött létre, hogy a hazai kortárs zenészeket emberi szemszögből mutassa be. A zene X szöveg célja a magyar zenészekről megjelent életrajzi könyvek, illetve a magyar zenészek által írt irodalmi megjelenések feldolgozása és bemutatása. A zene X mozgásművészet a magyar zenészek és táncosok együttműködésének elősegítését és a színpadi produkciók látványának gazdagítását szolgálja. A zene X látvány pedig a hazai zenészek és tervezők koprodukciójának elősegítése és a koncertszínpadi látványvilág minőségének magasabb szintre emelése érdekében született meg.

Hajogyar.hu ITT.

Hajógyár a Facebookon ITT.

Hajógyár az Instagramon ITT.

Hajógyár a YouTube-on.

(A cikk a Petőfi Kulturális Ügynökség megbízásából jelent meg.) 

https://recorder.blog.hu/2022/02/27/_mindannyian_ugyanonnan_indulunk_interju_denes_adellal
„Mindannyian ugyanonnan indulunk” - Interjú Dénes Adéllal
süti beállítások módosítása