Betétdal37: "Imádok szabadtéri bulik reggelén Roxette-re tombolni" - Kőrösi Máté

2022.02.15. 18:03, vferi

wide1_102.jpg

Semmi nem tud úgy feldobni egy filmjelenetet, mint egy jól eltalált zeneszám. BETÉTDAL című sorozatunkban a legmenőbb magyar rendezőktől kérdezzük meg, hogy ők melyik filmes zenehasználattól lesznek libabőrösek, illetve melyik az a dal, amit mindenképpen szeretnének belerakni egy filmjükbe. Ezúttal a Dívák alkotója, Kőrösi Máté válaszol, valószínűleg az egyetlen filmrendező az országban, akinek hét féltestvére van.

Kőrösi Máté a borsodi mélyszegénységben élő emberekről akarta megcsinálni első dokumentumfilmjét, de miután az a projekt földbe állt, meglátott három húsz év körüli lányt a Belvárosi Tanoda előtt cigizni, és rájött, hogy inkább őket kéne követni a kamerájával. Három évvel később elkészült 2021 legvagányabb magyar filmje, a Dívák (kritikánk), ami a szarajevói filmfesztiválon debütált, elnyerte a közönségdíjat a Verzión, és felkerült az HBO GO-ra. Jelenleg a tanítás a a legmotiválóbb Máté életében, hamarosan egy hétnapos filmes kurzust vezet gimiseknek, utána pedig elkíséri a Dorota zenekart egy orosz turnéra, és erről az útról csinál majd egy rövid dokumentumfilmet.

Melyik a kedvenc filmjeleneted, ami alatt egy zeneszám szól?

Láttam, hogy mások is csaltak, így én is bátran ezt teszem. Charlie Kaufman hátborzongatóan furán zseniális bábanimációjában, az Anomalisában van egy jelenet amiben a férfi főhős megkéri a női főhőst, hogy énekeljen  valamit. A nő Cyndi Lauper Girls Just Want To Have Fun című számát választja és elképesztően lassan, érzékien és gyönyörűen énekli el. Ahogy ez az unalomig ismert popszám újraszületik a filmben, abban nagyon sok minden benne van abból, amit én szeretek az életben. Ja, és imádom, hogy egyszerre finoman humoros és már-már giccses ez a jelenet.

Rájöttem amúgy, hogy különösen szeretem azokat a jeleneteket, amikben a szereplővel egy dal éneklése közben történik valami fontos. Másik kedvenc hasonló jelenetem a Házassági történetben, ahogy Adam Driver a kis lazán induló énekelgetés közben jön rá, hogy mennyire az ő helyzetéről szól a dal. Nagyon finom, ahogy abból az állapotból, hogy kifelé énekel a hallgatóságnak, eljut oda, hogy csak befelé figyeljen.

Ha már zene, akkor két akár musicalnek is mondható film jut még eszembe, a Nyár (Leto) a legjobb The Passenger-feldolgozással és a Llewyn Davis világa, ami az egyik kedvenc filmem és megszámlálhatatlanul sokszor végighallgattam a soundtrackjét.

Nem maradhat ki az abszolút kedvenc filmem, a Donnie Darko sem, és annak a zárómontázsát aláfestő Mad World. A szám szövegét mintha a filmhez írták volna (pedig eredetileg a nyolcvanas években készült, jó kis szintipopos sláger) és Gary Jules érzéki hangja örökre összenőtt a filmmel. Mostanában újranéztem a filmet, már látom a hibáit is, de valószínűleg soha nem fogja semmi letaszítani az első helyről.

Melyik dalt szeretnéd mindenképpen használni egyszer egy filmedben?

Valószínűleg soha nem fogok, de egyszer nagyon csinálnék egy a musical műfajához a Nyárhoz hasonló módon nyúló filmet. Csak Cseh Tamás-dalokból állna, és természetesen két barát, Antoine és Désiré történetét mesélné el.

Amúgy meg egyértelmű a válaszom, a Roxette Listen To Your Heartját szeretném majd egyszer használni. Ezt a számot nem tudom megunni és imádok szabadtéri bulik reggelén erre tombolni.

Milyen jelenetet képzelsz el hozzá?

Egy szalagavatón játszódna, ami érzelmes, giccses, béna és szomorú egyszerre. Az osztályfőnök az egész filmben megosztó karakter, sokáig nagyon utálod, de azért fokozatosan elkezded megérteni, hogy miért lett faszfej. Felmegy a színpadra, mert készült az osztályának egy saját előadással: elénekli a Listen To Your Heartot. Eközben a film főszereplő fiataljai a közeli vécébe zárkózva spuriznak. Mikor meghallják, hogy beindul a szám, elmosolyodnak, felszívják a csíkokat és berohannak a színpadhoz, ahol nagyon felszabadultan táncolni kezdenek. Iszonyat ijesztő, ami most fog jönni és igazából szar az egész, de ez most itt egy picit legalább jó.

Nagyon szeretnék egyszer csinálni egy gimis coming of age-filmet. Ha nem dokumentumfilmet csinálnék, akkor biztos egy ilyenbe kezdenék bele valamikor.

kérdések: Varga Ferenc

https://recorder.blog.hu/2022/02/15/betetdal_korosi_mate
Betétdal37: "Imádok szabadtéri bulik reggelén Roxette-re tombolni" - Kőrösi Máté
süti beállítások módosítása