Thom Yorke és Jonny Greenwood új zenekara még annál is sokkal jobb, mint gondolnád

2022.02.02. 17:17, srecorder

the-smile-2021-alex-lake.jpg

Többhónapos európai turnéra indul nyáron a Radiohead-vezérek és a Sons of Kemet-dobos Tom Skinner új zenekara. Egyelőre Bécsben vagy Prágában csíphetjük el legközelebb a The Smile-t, amely az utolsó simításokat végzi első nagylemezén. Két dal azért már stúdióváltozatban is fülelhető, és mit mondjunk, kiválóak.

Aki visszasírja a korai, rockosabb felfogású Radioheadet, annak most eljött a Kánaán. A The Smile eddigi két dala sokkal közelebb áll a The Bendshez vagy akár a Pablo Honeyhoz, mint bármi, amit a Radiohead az elmúlt évtizedben alkotott. A január elején megjelent, akár még a Sonic Youth Daydream Nationjét is eszünkbe juttató You Will Never Work In Television Again poszt-punkos lüktetésével lepett meg, a pár napja kijött The Smoke-ot pedig megunhatatlan funkos basszus, leheletfinom fúvósok és Tom Skinner elegáns dobolása villanyozza fel.

ÁLLAM AZ ÁLLAMBAN: ITT VESÉZTÜK KI A RADIOHEAD ÉLETMŰVÉT.

A legutóbbi Radiohead-lemezek csendes dühe után Thom Yorke végre szabadjára engedi a dolgok állásával kapcsolatos frusztrációját, és a szexuális ragadozókat (You Will Never Work In Television Again), valamint a klímaválság feletti tétlenséget (The Smoke – a füst egyszerre utal az erdőégetésekre és a magukat tiltakozásból felgyújtókra) is célba veszi protesztdalaiban.

A magát a mitikus költői nyelvvel dolgozó, a 21. század egyik legfontosabb angol költőjeként és Sylvia Plath férjeként is ismert Ted Hughes egyik verséről elnevező zenekar eddig csak digitális koncerteket adott. Tavaly májusban mutatkoztak be az elmaradt Glastonbury Fesztivál livestreamjében, most hétvégén pedig három online koncertet is adtak, hogy aztán bejelentsék: májusban kiterjedt európai turnéra indulnak.

A zenekar a karantén alatti tétlenségben született, amikor Thom Yorke és Jonny Greenwood elkezdett új zenéken dolgozni. A Glastonbury-szettben nyolc dalt játszottak, a hétvégi livestreameken pedig egy Joe Jackson-feldolgozás és egy Thom Yorke-szólódal mellett 12+1 sajátot, amiből a pluszegy a korábban már Atoms For Peace- és Radiohead-koncerteken is elhangzott Skirting On The Surface, de Greenwood elmondása szerint elképzelhető, hogy a régóta kiadatlan dal a The Smile-lemezről is lemarad. A Radioheaddel ősidők óta dolgozó Nigel Godrich producer felügyelete alatt készülő albumról egyébként a Free In The Knowledge is elérhető Thom Yorke szólóelőadásában. A hétvégi beszámolók szerint pedig van még a tarsolyukban akusztikus ballada, mániákusan riffelő jazzdal (Thin Thing) és az újkori Radioheadet idéző, posztrockos-ambientes elborulás is (A Hairdryer).

A turnédátumokat átböngészni lentebb, a plakáton, jegyeket vásárolni pedig péntektől lehet, a javíthatatlan optimisták pedig még magyar dátumban is reménykedhetnek, a zenekar ugyanis további koncertek bejelentését ígérte.

thesmile-turnedatumok.jpg

headerfotó: Alex Lake

https://recorder.blog.hu/2022/02/02/thom_yorke_es_jonny_greenwood_uj_zenekar_meg_annal_is_sokkal_jobb_mint_gondolnad
Thom Yorke és Jonny Greenwood új zenekara még annál is sokkal jobb, mint gondolnád
süti beállítások módosítása