„Igazi budapesti zenekar vagyunk” – Magyarradar: Nasip Kısmet

2022.02.02. 13:27, srecorder

nasipkismet.jpg

Már Budapestnek is van saját Altin Günje, a török népdalokat és régi slágereket a hetvenes évek pszichedéliáján átszűrő és jazzes ízekkel finomító Nasip Kısmet. A zenekart Arif Erdem Ocak, a 2010 óta Budapesten élő török gitáros-énekes alapította ismert magyar jazz-zenészekkel, első nagylemezük – egyelőre az audiofileknek szánt DSD formátumban – januárban jelent meg. Bár az elmúlt években a Covid-járvány ellenére is aktívan koncertező zenekarrá nőtték ki magukat (legközelebb február 5-én játszanak az Opus Jazz Clubban), a magyar sajtóban itt, a Recorderen mutatkoznak be elsőként.

Mikor indult: 2019.

Hol indult: Budapesten. Néha poénkodunk azzal, hogy valójában Arif kanapéján született meg a zenekar, ahol hosszú éveken át álmodozott arról, hogyan fogja megalapítani a Nasip Kısmetet, és milyen hangszeresek fognak játszani benne. A Nasip Kısmet „sorsot”, „szerencsét” jelent: elfogadni azt, amit Isten ad nekünk. Hogy nem tudjuk uralni, mi történik körülöttünk, és elfogadjuk, bármi is jöjjön, jó vagy rossz. Ezért adta Arif az álomprojektjének ezt a nevet: szerette volna, ha a zenekar megcsinálja a maga szerencséjét, megteremti a maga sorsát. Arif, Cem Aksel és Mester Dániel véletlen találkozásából született meg a Nasip Kısmet, amely Budapest sokszínű, többnemzetiségű környezetében virágzott ki, ezért is tartjuk magunkat igazi budapesti zenekarnak.

Tagok, hangszerek: Arif Erdem Ocak (ének, gitár), Derya Ocak (ének, vokál), Szegő Dávid (dobok), Mester Dániel (klarinét, szaxofon), Eged Márton (basszusgitár), Smuk Tamás (perka, darbuka).

nasipkismet3.jpg

Stílus: A Nasip Kısmet hangzása olyan, mint egy fa: a gyökerei a török népzenéig nyúlnak vissza, a törzsét a hatvanas-hetvenes évekbeli török pszichedelikus rock adja, az ágai pedig olyan műfajok, mint a funk, az etnojazz, vagy a rock. Amikor a fa kivirágzik, akkor teljesedik ki a Nasip Kısmet hangzása.

Hatások: Török folk. Szeretjük a régi török lemezeket, a ’70-es, ’80-as évek zenéjét, és ezek a vintage hangzások ránk is hatnak. A zenészek közül elsősorban Barış Manço, Selda Bagcan, Arif Sağ, Zafer Dilek és Ümit Tokcan. Különböző zenei háttérrel rendelkezünk, de mindannyian ismerjük a török zenét zenei projektekből vagy a személyes érdeklődésünkből kifolyólag. A hangmérnökünk, Varga Mátyás is nagy rajongója a török folknak, különösen Ümit Tokcannak. Nagy álmunk, hogy egyszer együtt játsszunk vele.

Kiadó: Ferment Records (Nasip Kismet EP, 2021), Hunnia Records (Live from Supersize, 2022).

Történet: A Nasip Kısmet 2019-ben indult, amikor Arif Erdem Ocak, az egyik legismertebb török rockzenekar, Seksendört alapító-gitárosa Budapesten találkozott Cem Aksellel, az egyik legjobb török jazzdobossal. Arif ekkor már szólóban játszott török zenét Budapesten, de szerette volna több hangszerrel is kiegészíteni a zenéjét. A zenekart már el is nevezte Nasip Kısmetnek, és várta, hogy a képzeletbeli zenekar megszülessen. Amikor megtudta, hogy Aksel is Budapesten él, kapcsolatba lépett vele, hogy együtt játsszanak. Egy nappal az első közös zenélésük után Arif az utcán belebotlott Mester Dániel szaxofonosba, aki Karsu Dönmezzel játszott és jól ismerte a török zenét. Dániel mellett felkérte Eged Mártont basszusgitározni, és ezzel megalakult a zenekar: ez a négyes felállás rögzítette az első EP-nket.

Később a Covid miatt Cemnek vissza kellett térnie Törökországba, és Szegő Dávid csatlakozott hozzánk dobosként, Smuk Tomi perkásként, Arif húga, Derya Ocak pedig vokalistaként. Az első EP-nket 2020 februárjában vettük fel, pont mielőtt a Covid miatt megkezdődtek a lezárások. Csak 2020 nyarán tudtunk újra koncertezni, és a korlátozások ellenére az elmúlt 2,5 évben olyan helyeken léphettünk fel, mint a MOMKult, az Ellátóház, a Szimpla Kert, az A38, a Turbina, a Trip Hajó, a Művészetek Völgye, vagy az Opus Jazz Club, ahol február 5-én már a harmadik alkalommal fogunk játszani.

Megjelenések: A Nasip Kısmet EP a Ferment Recordsnél jelent meg 2021 márciusában, az első nagylemezünk, a Live from Supersize pedig 2022 januárjában a Hunnia Recordsnál (elérhető ide kattintva).

Küldetés: Szeretnénk elérni egy szélesebb közönséget, nemcsak Budapesten, hanem vidéken és Magyarországon kívül is. Mindig nagyon örülünk, ha Budapesten kívül játszhatunk. Jó lenne eljutni más országokba is fesztiválokra, mert mindig különleges élmény egy zenésznek, ha látja, hogyan reagálnak a zenéjére azok, akik először hallják. A koncertjeinken mindenki táncol, árad az energia a színpad és a közönség között, és ezt szeretnénk a jövőben is megőrizni.

Jövőkép: Az első nagylemezünk januárban jelent meg DSD formátumban, a következő lépésben pedig a digitáis platformokra is felkerülnek. Közben dolgozunk már új dalokon, idén szeretnénk a hatvanas-hetvenes évekbeli török filmzenékre koncentrálni. Jó pár koncertünk lesz a közeljövőben, a február 5-ei Opus Jazz Club-os buli után március 19-én a Fonóban, április 23-án az Akváriumban, június 9-én a Magyar Zene Házában, július 16-án pedig a Bánkitó Fesztiválon játszunk.

Mellékprojektek: Arif Erdem Ocak továbbra is játszik szólóban és más zenészekkel is, többek közt az Analog Balatonból ismert Vörös Ákossal a Wise Birdben, tovább Kállay-Saunders Andrással, Kenny Berggel, Alex Torresszel, Guessous Mesivel és Anatuval; gitárosként és zeneszerzőként pedig filmekben és színházi előadásokban is dolgozik. Szegő Dávid a nemzetközileg elismert jazztrióban, a Santa Diverben, az experimentális sci-fi jazzt játszó The Budapest Turnaroundsban, az indusztriális Bélaműhely Sound Artban, a jazzhopos Cymbal Rushban, valamint a világzenés Chalgában dobol.

Smuk Tomi 2001-ben alapította meg a Mydros nevű görög bandát, 2013-ban pedig a RitMosaic ütőegyüttest; de tanít darbukát is és alkalomadtán más görög, délszláv, arab és cigány zenei projektekben is játszik. Mester Dániel zeneszerzőként és zenei rendezőként is dolgozik, 2021-ben pedig létrehozta a saját trióját (Mester Dániel Trió), valamint a Budapest Jazz Orchestrának is tagja. Eged Márton aktív sessionzenész, számos koncerten, színházi darabban és albumon hallható a játéka, és három zeneiskolában tanít.

Szexepil: A Nasip Kısmet az egyetlen zenekar, amely török zenét játszik Magyarországon. A legtöbb számunk török népdal, de a ’70-es és a ’80-as évek hangzásai is hatnak ránk. Vannak saját dalaink is, többnyire instrumentálisak. Néhány dalunk ritmusa új lehet a magyar füleknek, mert ezek a magyar zenében nem őshonosak. Az is különlegességünk, hogy nemzetközi zenekar vagyunk, és mindegyikünk hozzáadja a saját stílusát a zenénkhez. Néhány tagunk a jazz felől jön, ezért is improvizálunk sokat a színpadon. Egyikünk hirtelen előáll egy dallammal, amit a többiek követnek és teljesen más helyekre jutunk el a dalban, mint gondoltuk volna.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Az, hogy a nehéz körülmények ellenére is eljutottunk idáig.  Nem sokkal az alakulásunk után a Covid lenullázta a zenei szektort, ami nehéz hónapokat hozott mindannyiunk számára, de arra használtuk ezt az időt, hogy írjunk és fel is vegyünk új dalokat. A pályánk elején nehéz volt elérni szervezőket és lekötni koncerteket, mert a legtöbben azt mondták, hogy mivel nem angolul és nem is magyarul, hanem törökül énekelünk, nem lehetünk sikeresek Magyarországon. Az EP-nk megjelenésekor fel akartunk venni egy magyar PR-ost, aki azzal utasított vissza minket, hogy a magyarokat nem érdekli a török zene. Mi viszont soha nem hittük el, hogy a nyelv ekkora akadály lehet, és a zenénk végül meg is találta a maga sokszínű, a világ minden tájáról érkező közönségét.

A Nasip Kismet legközelebb február 5-én látható élőben az Opus Jazz Clubban, jegyvásárlás, Facebook-eseményA koncert megvalósulását a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja.

Nasip Kismet a Facebookon.

https://recorder.blog.hu/2022/02/02/magyarradar_nasip_kismet
„Igazi budapesti zenekar vagyunk” – Magyarradar: Nasip Kısmet
süti beállítások módosítása