„Bár savanyú a szőlő, túléljük itt, talán megmaradunk” – Lemezpremier! VAHÚR csodát lát: JUVENIL GYÜMÖLCSÖSKERTJE

2022.01.20. 23:26, srecorder

vahur-csodat-lat.jpg

Szimpatikusan agyament nagylemezt – sorban a második – nagylemezt ad ki a bátran szóviccelő, fülbemászóan dadaista, az alter-folk-indie-punk-dance tengelyen felszabadultan szánkázó VAHÚR csodát lát. A riffelős metáltól a squirt rockon át az instrumentális akusztik calmingig izgalmasan sokszínű, a Siklósi Őrsnek ajánlott (a tavaszi EP-n már kihozott) Kopót is felsorakoztató JUVENIL GYÜMÖLCSÖSKERTJE először itt a Recorderen hallgatható meg. Élőben január 22-én a Gólyában mutatják be a lemezt.

„Több, mint 200 stúdióban töltött óra után, 3 vendégzenész és 1 fordító segítségével az évezred legjobb lemezét őrizzük meg az örökkévalóságnak. 11-ből 7 dal 5 percnél is hosszabb, de 3240 másodperc alatt csak 3-szor hangzik el a talicska szó. 1 versmegzenésítés, 1 latin nyelvű kántálás, 1 instrumentális akusztik calming, deep sleep relaxation is helyet kapott az albumon. A dalok között szöveges és zenei ide-odautalgatások teszik egész estés produkcióvá Juvenil Gyümölcsöskertjét.

Ahol savanyú a szőlő, de túléljük. Ahol bárcsak elkapna az üldöző. Ahol „magányos a nyeregben, mióta meghalt a ló”. Ahol a virág kigyomlálta magát. Ahol órák óta éjfél. Ahol békében nyugodhatunk. Ahol elfogyott a levegő. Ahonnan szent ebek vezetnek ki. Ami egyszerre sűrű, setét, ritka, világos. Ez Juvenil Gyümölcsöskertje.”

Dalról dalra meccsközvetítés:

Vecsés kelet

Paulusz torzított, metál tilinkó szkreccselést hajt végre basszusgitáron. A gyakorlat megismételhetetlenül bravúros. Bár savanyú a szőlő, túléljük itt, talán megmaradunk.

Kopó

Buday ének-gitár kombója már-már a védjegye. Az iui-t Paulusz hookként értékeli, születőben a squirt rock, Lakner ugráló dobolása a főszereplők véget nem érő hajszáját mintázza le.

Éjjeli repülő

Felfelé pörgő modulációban egyedül lenni néha nem félek. Végén "Madár-szóló" és a csapat kollektív víárdövördözésbe kezd.

Harag

Sírás és fogcsikorgatás. Buday az örök mollokkal életműve legsötétebbjét alakítja.

Fructibus iuventutis

A csapat kántálása 5 periódus alatt a felismerhetetlenségig torzul. Az út azonban mesés és kívánatos.

Kedves lovam szeme

Végre egy rövid szám a lemezen. Oh nem! Teljes a félreértés. Part 2, sőt a fiúk part 3-ban is gondolkodnak. A védelem tehetetlen.

Valeriana

Szabó Kristóf szaxofonon Jan Garbarek-i magasságokba fújja, repeszti a dalt. A pengetős riffek a Haragba utalnak vissza.

Nyugtató

Kis éji zene a közel egyórányi abálás közepette. Aki felismeri, melyik korábban megjelent dalunkat idézi az akkordkör, jelentkezzen szombaton egy spiritusra.

Sűrű, setét

Hol az 1? Spori nem látta. Paulusz basszusszólója ütemmutató váltással visz a sűrű, setétből a zeneileg ugyan nem ritka, de világosba.

Fennsík

Háromnegyed óra hentelés után nem csoda, hogy az „óriási zöld fennsíkon elfogyott a levegő”. „Nincs út, nincs tábla se”, de minden ösvény Juvenil Gyümölcsöskertjébe vezet, onnan a lecsengés után pedig vissza a Kopó üldözésébe.

Madár

Művészeti ágakon átívelő produkció. Szabó Magda tollából klasszikus és könnyű zenei köntöst kapott a Madár. Korossy-Khayll Csongor hegedűn varázsol.

Akiknek köszönjük, hogy az album munkálataiban közreműködtek:

Karancz Ákos: lemezborító artwork
Korossy-Khayll Gergely: hangfelvétel, mix, master, Indiebandi Hangstúdió
Stanfel Péter: Fructibus iuventutis, latin nyelvű szövegfordítás
Korossy-Khayll Csongor: hegedű, Madár
Szabó Kristóf: szaxofon, Valeriana
Lukácsi Liza: Fuss utánam kislemez artwork
Horváth Réka: Madár single artwork 

Lemezbemutató koncert:

A VAHÚR csodát lát két éve készülő második nagylemezét szűnni nem akaró szeretettel a Gólyában mutatja be most szombat este, 2022.01.22-én. A koncertre ajándéktárgyakkal is készül a csapat, amit adományért cserébe magatokévá tehettek. Vendég a Soviet Monday, akikkel közös DJ settel afterpartyztatják a közönséget. Jegyvásárlás a helyszínen (1.500 forint), Facebook-esemény.

VAHÚR csodát lát a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/01/20/_bar_savanyu_a_szolo_tuleljuk_itt_lemezpremier_vahur_csodat_lat_juvenil_gyumolcsoskertje
„Bár savanyú a szőlő, túléljük itt, talán megmaradunk” – Lemezpremier! VAHÚR csodát lát: JUVENIL GYÜMÖLCSÖSKERTJE
süti beállítások módosítása