„Ezen a lemezen semmi normális nincs” – Albumpremier! Psychedelic Source Records: Ihamutrarthaphalabhogaviragah

2021.12.31. 15:48, srecorder

psychedelic-source-records.jpg

Néha maguk sem értik, miért, de meglepően aktív nemzetközi rajongótábor követi a kiváló jamlemezeket készítő Psychedelic Source Records kollektívát, akik pedig néha még tesznek is a siker ellen - például az olyan, év végére időzített, túl hosszú és tömény, de más világokra rendre izgalmas ajtókat nyitó lemezekkel, mint amilyen a most a Recorderen debütáló Ihamutrarthaphalabhogaviragah. A Psychedelic Source Records idei 26. kiadványának hátteréről Ambrus Bence gitáros osztott meg velünk minden releváns infót és Hamvas Béla-idézetet.

„Lehet, egyeseknek idegesítő lesz, hogy ezen a lemezen semmi normális nincs. Végighallgathatatlanul hosszú, de eleve ember legyen a talpán, aki 15-20 percnél tovább bírja. (Tisztelet a kivételnek, akik éjfél és éjjel kettő között rakják fel, nekik nem lesz elég így sem és évekig új részleteket fedeznek majd fel benne.) Nincs egy rendesen kiolvasható címe sem, az énekesnő meg a háttérben úszkál, mintha kirakták volna a vízzel feltöltött Milánói pályaudvaron, hogy: „nesze, énekeljé’.” Két sztereó gitár összeegyeztethetetlen rakétakilövés effektekkel riogatja a hallgatót minden irányból, míg a billentyűs az egyetlen, aki néha-néha egy kivehető dallamot játszik. A Psychedelic Source jelenlegi Bajza utcai székhelyén lett felvéve egyszeri élő alkalommal és olyan hangerővel, hogy egy jobb stúdióból már páros lábbal rugdostak volna ki minket. Ennek fényében egy olyan dátumot választottunk az anyag kiadására, mikor a lehető legesélytelenebb sikeres lemezt publikálni. Az év végi listákra már akkor se kerülhetne fel, ha meg lehetne hallgatni, jövő év végére pedig már senki nem fog emlékezni rá. Szóval ki kell mondani: ha a több néha kevesebb, a Psychedelic Source Records lemezkiadó/zenekar idei 26. és egyben utolsó kiadványa már annyira sok, hogy egyáltalán nincsen” – világít rá az új album hátterére Ambrus Bence.

HA ZENÉLÜNK, ABBÓL ÁLTALÁBAN LEMEZ LESZ - INTERJÚNK A PSYCHEDELIC SOURCE RECORDS TAGJAIVAL

„Nem akarom túlbölcselkedni a dolgot, de egy találó Hamvas Béla-idézet erre: „Mindenki dolgozzon le az emberiség eredendő közös bűnéből annyit, amennyit tud, éspedig, mint ahogy azt a hindu hagyomány mondja, ihamutrarthaphalabhogaviragah—az itteni és a túlvilági életben a jutalomban való legkisebb reménykedés nélkül. Emberi szinten a bűn alól feloldozás nincs; minden ember legyen minden ember megváltója.”

És akkor íme a Benus Kriszti (ének, szintetizátor), Szabó Gergely (basszusgitár), Karancz Ákos (gitár), Ambrus Bence (gitár) és Megyeri Krisztián (dob) felállásban rögzített, kétórás lemez.

A borítóról pedig még ezt fűzte hozzá Bence: „Szeretünk külsős vagy félig külsős, inkább mondjuk úgy, beugrós művészekkel készíttetni a borítókat, most Csernovszky Juli „ugrott be” egy session erejéig, érdemes elmerengeni a művén. (Lásd máshol, pl.: Deus Ex, Exiles Eletronics)”

psrborito.jpg

Psychedelic Source Records a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/31/_ezen_a_lemezen_semmi_normalis_nincsen_albumpremier_psychedelic_source_records_ihamutrarthaphalabhog
„Ezen a lemezen semmi normális nincs” – Albumpremier! Psychedelic Source Records: Ihamutrarthaphalabhogaviragah
süti beállítások módosítása