Családi manódiszkó – Klippremier! Rutkai Bori Banda: Adventi Tánckalendárium

2021.12.10. 14:45, srecorder

rutkai-bori-banda-mano_kmandulka.jpg

Alig másfél hete hozta ki Lovasi Andrással felvett télapós klipjét a Rutkai Bori Banda, az igényes, bulis, felnőttbarát gyerekdalairól ismert zenekar máris elkészült a Mandulka és a Karácsonyvásár című album következő videójával. Az Adventi Tánckalendárium az RBB-féle családi diszkózást járatja csúcsra.

A dalszöveget – mint minden RBB-dalét – Rutkai Bori írta, a lemezhez készült mesekönyv egyik története alapján. „Lajos bácsi egy mézeskalács hajóval hajótörést szenved egy trópusi szigeten, ahol amíg a delfinek karácsonyi segítségére várakozik, nap mint nap ír egy-egy új verssort, és a szigetlakó állatokkal egy-egy táncmozdulatot is tanulnak hozzá. Így alakul a Szirom-szigeteki advent, és karácsony napjára összeáll egy 24 soros, 24 táncmozdulatos showműsor” – meséli Bori a dalról. „A klipben egy kicsit bonyolult feladat lett volna az állatszereplőket megformálni, így inkább a szöveg általánosabb tartalmát jelenítettük meg, hiszen a háttértörténet nélkül, a dalszöveg önállóan is megállja a helyét. A gyerekek pedig azért manók, mert a mesekönyv alaptörténete Pókfüttyfalván játszódik, ami egy képzeletbeli manófalu.”

bandamandulkayo.jpg

Az Adventi Tánckalendárium klipjéhez Hevér Zsófi készítette a koreográfiát, akit tanítványaival együtt Boriék Űrdöngők című klipjében is láthattunk már. A videóban a Hevzso Studio növendékei táncos kedvű manóként jelennek meg, akik Bori horgolt bábjaival és égősorokkal kombinált fényobjektívjeivel fokozzák a mesehangulatot. Az RBB-tradícióhoz igazodva a zenekartagok gyerekei – ezúttal Nemes Janó szaxofonos és Szerető Dániel basszusgitáros fiai – is szerepelnek a klipben, hogy otthoni diszkózásra inspirálják a családokat.

„Fenyő Miklós nappalijában ettem a Tobleronét” – Rutkai Bori szeptemberben volt A Nagy Évem podcastunk vendége, ahol gyerekkoráról, Halász Juditról, és a kontrollált káoszban zajló koncertjeikről is mesélt

„Évek óta Pajor Kristóf az egyik fő operatőrünk, aki varázslatosan fotografálta a szép és érdekes gyerekarcokat, főleg az esti jelenetekben. Kristófot amúgy sokan mint szürreális humorú influenszert, videóművészt ismerik” – meséli Rutkai Bori, aki Kristóffal együtt az Iparművészeti Egyetem videószakán (médiaszakon) végzett, és a klipeken is együtt dolgoznak: Bori rendez, tervez, Kristóf pedig vágóként dolgozik mellette.

A Rutkai Bori Banda karácsonyi lemezéhez egy ünnepváró mesekönyv is készült a Pagony Kiadó gondozásában, melyben Bori manós mesefüzérét olvashatjuk, és a festményillusztrációkat is ő maga készítette. A zenekar december 19-én karácsonyi koncertet ad a Puskin moziban, ahol a vászonra óriásiban ki lesznek vetítve a mesekönyv képei, jegyvásárlás, Facebook-esemény, CD- és könyvrendelés, és az online is hallgatható Mandulka és a Karácsonyvásár.

Kell a játék a felnőttnek is! Sena Dagadu ajánlja a Rutkai Bori Banda új lemezét

Rutkai Bori Banda a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

https://recorder.blog.hu/2021/12/10/klippremier_rutkai_bori_banda_adventi_tanckalendarium
Családi manódiszkó – Klippremier! Rutkai Bori Banda: Adventi Tánckalendárium
süti beállítások módosítása