Hogy kerülnek a Télapó-csokik a Mikuláshoz? – Klippremier! Rutkai Bori Banda ft. Lovasi András: Lakótelepi Télapó

2021.12.01. 10:58, srecorder

lovibori.jpg

„Milyen ereje van ennek a nőnek, hogy a halkan suttogott szavaival így megnyugtat. Nemcsak szól a háttérben, hanem a figyelmemet magához vonzza, leültet, és elindít egy álmodozást. Játékosságot és elengedést hoz” – írta nekünk Sena a Rutkai Bori Banda új lemezéről. A vagány, jazzes-funkys gyerekdalairól és fergeteges koncertjeiről ismert zenekar játékosságát most egy új klipben élvezhetjük, amiben Lovasi András alakítja a Télapót.

„A Lakótelepi Télapó a Mandulka és a Karácsonyvár című lemezünk egyik húzódala. Addiktív refrénje hamar beakad: „Oh, szánom-bánon, nem tudom, hogy hol a szánom” – énekli a Mikulás, azaz ebben az esetben, Lovasi András” – meséli Rutkai Bori a dalválasztásról.

A klipben Bori horgolt bábjai keltik életre a nem mindennapi történetet, amelyben egy lakótelepi Télapó eltéved az egyforma házak között, és mivel nem tudja, hol parkolt le a szánjával, félő, hogy nem tudja megajándékozni a gyerekeket, akik közben kezdenek köré gyűlni. A kétségbeesett Mikulás a közértben keres menedéket, ahol egy nagyon kedves boltos nénivel találkozik. Erzsike visszaemlékezve a gyerekkorára és a sok régi ajándékra, segít a Télapónak. Megtöltik a bevásárlókocsit mindenféle jóval, és így térnek vissza a gyerekekhez.

„Fenyő Miklós nappalijában ettem a Tobleronét” – Rutkai Bori szeptemberben volt A Nagy Évem podcastunk vendége, ahol gyerekkoráról, Halász Juditról, és a kontrollált káoszban zajló koncertjeikről is mesélt

„Ez egy olyan vicces, ironikus dal, ami tele van kedvességgel, nemes gesztusokkal, és sok-sok emberséggel. Némileg azt a paradoxont is megmagyarázza, hogy hogy kerülnek a Télapó-csokik a közértből a Mikuláshoz” – meséli Rutkai Bori, aki így emlékszik vissza a dal kialakulására: „Igazából nem terveztem ebbe a dalba vendégszereplőt, de amikor az elején kicsit rekedtesen énekeltem a Télapó szót, arról jutott eszembe Lovi rockeres hangja. Mivel a Budapest Bárban évek óta együtt énekelünk, fel merészeltem hívni, hogy megkérdezzem, van-e kedve ehhez a fúzióhoz. Szerencsére megtetszett neki a dal, és elvállalta a címszerepet.”

rutkai-bori-banda.jpeg

A forgatás a zenekar egyik kedvenc próbahelyén, az Underhang stúdióban zajlott, részben pedig Bori albérletében, ami egy Bauhaus-házban van ugyan, de szép kockoid formái miatt lakótelepi hangulatot áraszt. „Még az erkélyen és a fürdőszobában is forgattunk. Minden helyszínt szépen feldíszítettünk, még az égősorokkal feltuningolt, saját horgolt dekorációimat is bevetettem. A legnagyobb kihívást a mini-bevásárlókocsi jelentette, de egy FB-poszt segítségével két méretben is sikerült beszerezni ezt az ikonikus tárgyat, ami központi szerepet tölt be a dalban” – mondja az énekesnő, aki azt is elárulta, miért nem piros jelmezben, hószakállal az arcán láthatjuk Lovasit. „Mivel a kisgyerekeknél érzékeny dolog, hogy ki az igazi Télapó, ezért meg sem próbáltuk Lovit Télapónak maszkírozni.”

Lovasin és a zenekaron kívül két gyerekszereplő hallható és látható a dalban, Fodor Eszti és Varga Marci. A kulisszatitkok közé tartozik, hogy Eszti anyukája, a szintén Budapest Bár-os Behumi Dóri, sőt, az operatőr, Révai Sári férje pedig a szintén ott (is) éneklő Kollár-Klemecz László. Ez a Budapest Bár-maffia hangulat még tovább terjed a lemezre és a hétvégi lemezbemutatóra, ahol Farkas Róbert (hegedűn) és Keleti András (gitáron) is közre fog működni egy-egy Rutkai Bori Banda-dalban.

A zenekar december 4-én 16 órakor és december 5-én 11-kor lép fel a Mikulással együtt a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A Lovasi Andrással közös duettet csak az 5-ei koncerten lehet látni és hallani élőben, a többi vendég mindkét koncertnapon közreműködik. Jegyvásárlás, Facebook-események: szombat, vasárnap.

A Mandulka és a Karácsonyvár című lemez elérhető az online zenei szolgáltatókon (Spotify, Apple Music stb), így a Youtube-on is, a lemezhez kapcsolódó mesekönyv és CD megrendelhető itt, de a koncert helyszínén is kapható lesz.

Rutkai Bori Banda a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/01/hogy_kerulnek_a_telapo-csokik_a_mikulashoz_klippremier_rutkai_bori_banda_ft_lovasi_andras
Hogy kerülnek a Télapó-csokik a Mikuláshoz? – Klippremier! Rutkai Bori Banda ft. Lovasi András: Lakótelepi Télapó
süti beállítások módosítása