„Fiatalok vagyunk, buli van, el innen, nincs holnap” – Streamingpremier! Moszkva tér filmzene

2021.11.09. 13:02, srecorder

moszkvater.jpg

Ki a csöcs az a Nagy Imre? Egy üveg whiskyvel jók vagyunk a Gellért-hegyig, mester? Lehet, hogy megeszi az agyamat, de legalább nincs benne csalamádé. A Moszkva térből elsősorban szállóigékre, jó figurákra (Rojál, Boci mama, Kigler) és nagy bulikra (Szabhegy, Porsche-lopás, vonatjegy-hamisítás) emlékszünk, pedig a zenéje legalább annyira kultikus. A Pluto Sound a húszéves jubileumra digitálisan is megjelenteti a soundtracket, ami új arculatot és finom remasztert is kapott. Na de miért áldotta meg Pajor Tamás a Moszkva teret? Premier a Recorderen!

A Moszkva tér igazi kultfilm, máig idéznek belőle, és még húsz év után is lehet bulival feldobott vetítéseket szervezni köré. Sikerének titka között a nagy dumákat, a közös generációs élményeket és a kinyíló világgal járó szabadság eufóriáját szokás emlegetni, amit tökéletesen elkapott Török Ferenc imádnivalóan fésületlen elsőfilmje. Pedig a hangulatához rengeteget hozzátett a Temesvári Balázs által írt filmzene is. „Talán a Moszkva tér volt az egyik első olyan film, ami elindíthatta a generációmat, hogy végre teret és lehetőségeket kapjon a filmes szakmától. A kilencvenes években mindenki könnyebben talált egymásra, kevesebb volt a szórakozóhely, de az a kevés az erősebb” – mondta a Moszkva tér jelentőségéről egy interjúban Temesvári, aki később Szemző Tiborral, Kamondy Ágnessel és Péterfy Borival is dolgozott.

moszkva-ter2.jpg

A Moszkva tér poroszkáló gitár-dob-basszusmenetekre épülő dalai ma is élő, izgalmasan lüktető zeneként szólalnak meg. „Bár több régi és korhű sláger is elhangzik a filmben a Frankie Goes To Hollywood Relaxétől a Life Is Life coverjéig, a Moszkva térhez nem egy dalokból összeválogatott soundtrack-lemez, hanem eredeti score, azaz filmzene született. Ez már önmagában különlegesnek számított akkoriban, ráadásul T.Bali nagyon jellegzetes zenét írt. Ha egy rajongónak azt mondod, Moszkva tér, biztosan beugrik neki az a gitártéma, ami vissza-visszatér a filmben” – mondja Szabó Simon, akit egy egész ország szeretett meg a suttyó Rojálként.

NÉZZ BELE SZABÓ SIMON LEMEZTÁSKÁJÁBA!

„Akkoriban az elektronikus zenén voltam rajta (Szabó dj-ként egy időben fontos alakja volt a budapesti elektronikus és drum & bass színtérnek - a szerk.), ennek ellenére iszonyatosan tetszett Bali zenéje. Ilyen típusú filmhez ilyen típusú zene kellett, jól visszaadta a sztori hangulatát. Volt benne egy kis pszichedélia, ami a filmre, vagy legalábbis a főszereplőre is jellemző, aki egy álomvilágban élő, a valóságtól kicsit elrugaszkodott figura. Hozta a szabadságfílinget is, ami ráerősített a Moszkva tér mondanivalójára, hogy fiatalok vagyunk, buli van, el innen, nincs holnap. Sokat dobott rajta az is, hogy élőzene volt. Meg lehetett volna csinálni számítógépen is, de ez sokkal jobban illett a nyolcvanas évek végének hangulatához” – mondja Szabó Simon. „Nem tudom például elképzelni, hogy ezek a srácok hiphopot hallgattak volna. Megszólal egy hiphopszám a filmben, LL Cool J I Need Love című dala, amikor Petya és Zsófi mindjárt csókolóznak a piros Zsiguliban, de csak az eleje, mielőtt elkezdene rappelni.”

Az öt remixszel kiegészített Moszkva Tér OST a 2001-es Szigetre jelent meg CD-n és kazettán a Bahia gondozásában, amit a fesztiválon elő is adott egy koncerten a T.Bali és a Porzó formáció. Streamingen viszont hivatalosan nem jelent meg a filmzene, ezt a hiányt pótolja most a zeneanyagot finoman updatelő Pluto Sound kiadása.

Érdekesség még, hogy a Moszkva tér első forgatási napján Pajor Tamás (Neurotic, Amen) is ott volt véletlenül. Erről így mesélt Török Feri egy interjúban: „Pajor a Hit Gyülekezetében játssza a slágereket és nagy sikerei vannak az Amen zenekarral, és […] 2000 nyarán is ott állt a Hitgyüli színeiben a Moszkva téren, és térítette az embereket. Nem ismertük egymást, persze én anno rongyosra hallgattam a Neurotic kazettáimat. Az operatőr fenn ült a kránban, és emelkedett fel az égbe, hogy a film első nagytotálját felvegyük, amikor a Pajor odalépett és megkérdezte, „Fiúk, szevasztok, mit csináltok itt a Moszkva téren?”. „Filmet forgatunk.” Erre ő felnézett az égre, és ahogy emelkedett fel a kamera a daruban, feltartotta a kezét, és azt mondta, hogy „az Isten áldjon benneteket”. Szóval Pajornak sokkal tartozom, mert akkor megáldotta a filmemet.”

A Moszkva tér filmzene és a remix EP minden streamingfelületen

Pluto Sound a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/11/09/_fiatalok_vagyunk_buli_van_el_innen_nincs_holnap_streamingpremier_moszkva_ter_filmz
„Fiatalok vagyunk, buli van, el innen, nincs holnap” – Streamingpremier! Moszkva tér filmzene
süti beállítások módosítása