Magyarradar: Belső Parancs

2021.10.30. 13:18, srecorder

toroczkay-andras-foto-nagybotond.jpg

Kísérletezős, grunge-hatásoktól sem mentes, barkácsesztétikát valló lo-fi rockot játszik Toroczkay András költő-író a néha a Külső Kényszerekkel kiegészülő Belső Parancs zenekarban.

Mikor indult? 2013 körül. Akkor oszlott fel az Etus.

Hol indult? Budapesten, de ha nagyon akarom, Kisújon.

Tagok: Egyetlen tag alkotja: én, a belső parancs. A többiek, a kényszerek segítenek, vagy épp hátráltatnak, ahogy úri kedvük tartja, vagy ahogy kijön a lépés.

Stílus: Kísérletezős, gitárcentrikus, dalközpontú rock, grunge, lo-fi, magyar szövegekkel házilag összeeszkábálva.

Hatások: Iron Maiden, Rush, Anthrax, Beatles.

Kiadó: Nincs, és ne is legyen. Vagy igen? Mondjuk, az nem lenne rossz, ha valaki helyettem promótálná a cuccot, pénzt adna stúdióra, meg szervezne fellépést. Haha.

ta_portre_202103_46.jpgTörténet: Hosszú története van a BELSŐ Parancs zenekarnak. Árulások, kudarcok, hátbaszúrások, szerelmek, barátságok, összeomlások, újrakezdések, sikerek, italozások, stb. láncolata alkotják a sagát. A tagság hol húsz fő, hol pedig csak két ember, néha teljes lemezek semmisülnek meg, mesterszalagok égnek el, gitárhúrok szakadnak, zongorák törnek össze, próbatermek épülnek, rokoni és idegszálak gyengülnek, végeláthatatlan próbafolyamatok, ígérgetések, hazudozások, görcsbe rándult ujjak, sekély sírhantok, hiányzó dobosok, örömkönnyek, sértődések, megbocsátások, álomszerű, füstös akkordok valami félig elhagyott, összehugyált gyárépület patkányszagú folyosóin. Ilyesmi. Majd egyszer megírom pontosabban.

Megjelenések: Bandcampen, Soundcloudon, YouTube-on szétszórva. Nyolc szoba (EP, 2016), Második csapás (LP, 2018?), Belső Velence (EP, 2019?), Családbarát (EP, 2020?). Meg egy-két instru dal.

Küldetés: A zenei világ és világzene mára elodázhatatlanná vált megreformálása. És a tisztességes szén-dioxid-kibocsátás elősegítése.

Jövőkép: Minél idősebben is aktívan konfrontálni az embereket a művészet erejével.

Mellékprojekt: Indistinct Chatter néven 333 rövid, Kodály (Zoltán) által inspirált zeneművet hozok létre.

Szexepil: A túl sok szexepil jelenléte lényegében a csúnyaság maga. (Jerry Seinfeld is mondhatta volna.) Ami igazán vonzóvá teheti a zenekart, az a koncertek családias atmoszférája.

Legnagyobb eredmény: Hogy még ezt is elolvassa a kedves olvasó! Egyébként pedig a közönség szűnni nem tudó, lenyűgözően állhatatos szeretete, megtisztelő, de szinte fojtogatóan aktív figyelme.

Legközelebbi fellépés vagy terv a közeljövőben: 2020 a meg nem valósult tervek éve volt. Ehhez úgy alkalmazkodom, hogy nem tervezek semmit.

A formáció alteres-fülbemászó oldalát kihangsúlyozó Kísérlet klipje:

A lo-fis-beatleses Vili a Belső Velence EP-ről:

Ilyen volt a Belső Parancs valóban családias, vacsorázással, poharazgatással egybekötött fellépése a Kisprésházban:

Belső Parancs a Facebookon.

headerfotó: Nagy Botond

kutyás fotó: Tóth Gabesz

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/10/30/magyarradar_belso_parancs
Magyarradar: Belső Parancs
süti beállítások módosítása