Ki a pop új királynője?

2021.10.18. 12:06, onozorobi

header_93.jpg

Amíg Madonna el van foglalva saját legendájának és testrészeinek konzerválásával, Lady Gaga filmkarriert építget, Rihanna sohanapjára halasztotta a visszatérését, Beyoncé pedig úgy döntött, hogy már felette áll a holmi slágerlistás helyezéseknek, üresen maradt a popvilág trónja. Trónkövetelők persze akadnak bőven, de kiben van meg a képesség arra, hogy stílusokon, divathullámokon és évtizedeken átívelő állócsillaggá váljon? Ez a cikk először a Recorder magazin 88. számában jelent meg.

Mivel eddig minden popkirálynő a húszas-harmincas éveiben ért el a csúcsra, 40 évnél húztuk meg a lista korhatárát, így érdemeik elismerése mellett nem férhetett már fel rá Beyoncé, Robyn, Kylie Minogue, Shakira, Britney Spears és P!nk sem.

20. Lisa

lisa2.jpg

Épp itt az ideje, hogy a K-Pop kitermelje első szóló szupersztárját is. A Blackpink tagja még csak két dalt adott ki a saját neve alatt, de máris rekordokat döntöget és egyértelmű, hogy egy izgalmas, egyedi hang, akinek a zenéjére óriásit lehet majd bulizni.

Kulcsdal: LALISA

19. Holly Humberstone

holly-humberstone.jpg

A BBC már jóval az idén őszre beharangozott első albuma előtt a jövő reménységének kiáltotta ki és a Billie Eilish áttörése utáni színtéren ideális egyvelegnek tűnik a sötétebb indie és a pop ötvözése. A nagybetűs sláger még várat magára, de amit eddig hallhattunk tőle, optimizmusra ad okot.

Kulcsdal: Falling Asleep at the Wheel

18. Katy Perry

katy-perry2.jpg

Tizenhárom évvel ezelőtti ütős bemutatkozása óta Katy Perry megmaradt ugyanannak a nem túl karakteres, de szerethető egyéniségnek, aki még sokáig jelen lehet a másodvonalban. A rózsaszínű, bohókás rágógumipoptól való eltávolodásra, vagy Taylor Swift-szintű átváltozásokra viszont ne számítsunk tőle.

Kulcsdal: Firework

17. Cardi B

cardi-b-2.jpg

A hiphop immár a pop része és az utóbbi évek legnagyobb popslágereinél Cardi B nagyon gyakran ott volt, hol főszereplőként, hol közreműködőként. Utóbbiakból egyelőre több van, ezért nem gondolunk rá eleget saját jogán, de az nem kérdés, hogy az új évtized egyenlő mértékben ordenáré és briliáns szexhimnuszát neki köszönhetjük.

Kulcsdal: WAP (feat. Megan Thee Stallion)

16. Charli XCX

charli-xcx-2.jpg

Charli XCX is túl sokszor meghúzódott a háttérben, pedig olyan slágereket köszönhettünk neki az utóbbi években, mint az I Love It, a Fancy vagy a Señorita. A tavalyi év első igazán kiemelkedő lockdown-albuma óta viszont megkerülhetetlen, akár bulizós, akár melankolikus hangulatban alkot.

Kulcsdal: Boys

15. Camilla Cabello

camilla-cabello.jpg

A kubai születésű Cabello a tévés tehetségkutatók dömpingjének egyik nagy túlélője, aki sikeresen meglovagolta a latinpop reneszánszát, most pedig az új évezred Kylie & Jasonjának, illetve Britney & Justinjának a posztjára pályázik barátjával, Shawn Mendesszel. Eddigi legnagyobb sikerüket is együtt aratták; a Señorita a COVID előtti utolsó nyár slágere lett.  

Kulcsdal: Señorita

14. Christine and the Queens

christine-and-the-queens.jpg

A Jobb idők kultsorozat legjobb évadának zárópillanataiban egyértelművé vált: az élet legjobb pillanatain már csak az javíthat, ha Christine and the Queens szól közben. Francia létére olyan könnyedén hódította meg a nemzetközi zenevilágot, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna kétnyelvű albumokat kiadni és játékos, androgün érzékisége mindkét nyelven tökéletesen átjön.

Kulcsdal: Girlfriend

13. Rosalía

rosalia3.jpg

Egy flamenco énekesnő a pop lehetséges királynői között? 2021-ben ez is lehetséges. Dolgozott már Billie Eilish-sel, The Weeknddel, BadBunny-val, Travis Scott-tal, sőt, Pedro Almodóvarral is, rajongói között pedig ott van Madonna, Dua Lipa és Harry Styles. A hiphop és a reggaeton felé sodródás elkerülhetetlennek tűnik, csakúgy, mint a spanyolról és katalánról angolra váltani, de varázslatos hangja minden stílusban és nyelven összetéveszthetetlen marad.

Kulcsdal: Malamente

12. Olivia Rodrigo

olivia-rodrigo.jpg

Váratlanul nagyot robbant bemutatkozó dala, a drivers license alapján tingli-tangli egyslágeres csodának tűnt, akiből tizenkettő egy tucat. Első albumával azonban húzott egy váratlant és a popvilágból az utóbbi tíz évben teljesen kiszorult mérges, gitáros hangzásra váltott, ami valahogy telibe találta a COVID-lezárásokba belefásult tinédzserek (és idősebbek) hangulatát.  

Kulcsdal: Good 4 You

11. Adele

adele.jpg

Teljes kakukktojás a mezőnyben Adele, nem csak azért, mert ő az egyetlen, aki sohasem fog leopárdmintás macskanadrágban vonaglani, miközben DaBaby rappel mellette, hanem mert az ő közönsége valóban 9-től 99 évesig terjed. Albumokat ad el és nem TikTok-videónyi dalmintákat, az ülős stadionkoncertjeire pedig nyugodtan elmehet az egész család. Úgy tűnik, látványos fogyását nem követte imidzsváltás: maradnak a jól bevált szakítós balladák.

Kulcsdal: Rolling in the Deep

10. Rihanna

rihanna_1.jpg

Túl gyors kiégés vagy csak az ambíció hiánya miatt, de Rihannát mintha már egyáltalán nem motiválná a popvilág csúcsáért való küzdelem. A beszédes módon ANTI-nak keresztelt előző albuma teljesen eltávolodott a kommersz poptól és a lusta, szívós taktusok koncerten sem idéztek éppen elő eufóriát. Korábban évente jött ki új zenével, most pedig már maga is viccet csinál abból, hogy fogalma sincs, mikor jelenik meg a következő lemeze. Mégis, ha igazán akarná, újra övé lehetne a trón.

Kulcsdal: We Found Love

9. Lana Del Rey

lanadelrey2.jpg

A kaliforniai álmodozós, retro életérzés a pop és az alternatív határmezsgyéjén helyezkedik el és Lana Del Rey annyira jól érzi magát ott, hogy tíz év és hat (mindjárt jön a hetedik is) album után sincs esze ágában stílust váltani. Sőt, inkább más popénekesnők kezdték el őt másolni, ami Jack Antonoff produceri tevékenységének is köszönhető. A minőségből sosem enged, de mivel túl termékeny és megújulásra képtelen, kissé összefolyik a munkássága.

Kulcsdal: Venice Bitch

8. Lady Gaga

lady-gaga2.jpg

Bár ő kikérte magának, mégis egyértelműen Madonna örökösének tűnt: dance-pop himnuszok, fanatikus LMBTQ-barát rajongótábor, kaméleonszerű átváltozóképesség, divatteremtő szerkók és epikus videoklipek. Míg azonban Madonnának pont a filmkarrier nem jött soha össze igazán, Gagát a Csillag születik mentette meg a süllyesztőtől. Az Oscar-díj után logikusnak tűnt volna a softrock balladák irányába továbbmenni, de a Chromaticával egyértelművé tette, hogy nem hagyja cserben a kattant elektropop világát. A No1 sikerekhez azért már elkelnek a fiatalabb közreműködők/duettpartnerek.

Kulcsdal: Shallow (w/ Bradley Cooper)

7. Ariana Grande

ariana-grande.jpg

A Nickelodeon-hercegkisasszonyból pár év alatt szexvadmacskává válás kiszámítható narratívájába két tragédia rondított bele: volt szerelme, Mac Miller halála és egy 2017-es manchesteri koncertje utáni terroristatámadás. Érettebb és érdekesebb előadó lett utána, bár a mennyiség nála is a minőség rovására ment és a pop bangereket fokozatosan felváltották az R&B-hez húzó, lassabb ritmusok, ami Janet Jackson és Mariah Carey popkarierrjének eljelentéktelenedését idézi.

Kulcsdal: no tears left to cry

6. Miley Cyrus

miley-cyrus1.jpg

Ha volt is, akit sokkolt, hogy Hannah Montanából szexéhes rosszlány lett, kezdeti karrierjében semmi olyan trükköt nem láttunk tőle, amit ne lőttek volna el már ezerszer előtte, leginkább Madonna és Britney Spears. Csakhogy Miley-nak olyan hangja van mellé, amit egy ötven éve whiskyvel öblögető rocksztár is megirigyelhetne, éppen ezért elképesztően jól áll neki az új, dögösebb-rockosabb imidzs. Kicsit túlságosan rácsúszott a cover verziókra, de a főleg Mark Ronson által írt saját számai is ütnek.

Kulcsdal: Nothing Breaks Like The Heart

5. Taylor Swift

taylor-swift.jpg

Megosztó személyisége és aránytalanul nagy publicitást kapott celeb-konfliktusai hajlamosak elterelni a figyelmet arról, hogy 15 év alatt a country, a pop és az indie/folk műfajában is képes volt tökéletes albumokat készíteni. A legutóbbi jól sikerült, két teljes lemezt megtöltő, kandalló elé bekuckózós transzformáció után nehéz elképzelni, hogy lenne visszaút a Kim Kardashiannek vagy Katy Perrynek dalban való beszólogatáshoz, de valószínűleg jobb is ez így. 

Kulcsdal: Shake It Off

4. Lizzo

lizzo.jpg

Ahogy a listánk alsóbb helyezettjei között is egyértelművé vált, 2021-ben atipikus popsztárokra van szükség, Lizzónál atipikusabbat pedig nehezen találhatnánk, legalábbis külsőre. A vonzerőnek, a karizmának, a dögösségnek és a minden műfajban tökéletesen bevethető hangnak persze semmi köze a kilókhoz, ezért senki ne lepődjön meg, hogy Beyoncéhoz hasonlítgatják, a testpozitív hozzáállás pedig nagyon ráfért a popvilágra.

Kulcsdal: Juice

3. Lorde

lorde.jpg

Az introvertált tinik védőszentjeként kezdte, de új albumának borítóján már bugyiban, alulnézetből fényképezték, ám ez mégsem meghasonulás, hanem egy érdekes kettősség, ami mindig megvolt benne. Éppen ezért tud a példaképéhez, Robynhoz hasonló adrenalinbombaként viselkedni a színpadon, máskor pedig tökéletes aláfestőzenét szolgáltatni meditáláshoz. Nyáron megjelent harmadik albumán egyértelműen tetten érhető a lanadelreyesedés, de ez csak egy ideiglenes állomásnak tűnik.

Kulcsdal: Green Light

2. Billie Eilish

billie-eilish.jpg

Ha Britney Spears 12-13 éves rajongóinak anyukái 2000-ben meglátták volna a húsz évvel későbbi zöld hajú tinibálványt, sírva fakadnak. És akkor még nem is hallották a szövegeket vagy a kőkemény, fémes taktusokat. Csakhogy Eilish nem sokáig ragadt le a szobájába zárkózott, rémálmai miatt a belső combját vagdosó kamaszlány szerepében. Az új James Bond-film betétdalát már titokzatos dívaként búgta a mikrofonba, második albumán pedig esküdözik, hogy sose volt még ilyen boldog. Minden oka meg is lehet rá.

Kulcsdal: bad guy

1. Dua Lipa

dualipa.jpg

A koszovói albán származású, modellkülsővel rendelkező Dua Lipa a lista többi felső helyezettjével ellentétben abszolút a kommersz oldalról közelítette meg a popzenét és közreműködőket keresve is hamar rátalált Calvin Harrisre és Diplóra. Bátran vállalja, hogy Madonnán, Kylie-n és Gwen Stefanin nőtt fel, de a korábbi popkirálynőkkel ellentétben neki mással összetéveszthetetlen, érzéki mély hangja van. Ambiciózus, fáradhatatlan, mindenkivel dolgozik, aki csak számít és az egyetlen megbízható támaszunk volt a COVID-lezárások alatt, akivel még az elátkozott 2020-at is végig lehetett táncolni.

Kulcsdal: New Rules

szerző: Onozó Róbert

https://recorder.blog.hu/2021/10/18/ki_a_pop_uj_kiralynoje
Ki a pop új királynője?
süti beállítások módosítása