Betétdal21: "Robbanás helyett egy búcsúlevelet talál" - Kis Hajni

2021.09.29. 18:20, vferi

header_89.jpg

Semmi nem tud úgy feldobni egy filmjelenetet, mint egy jól eltalált zeneszám. BETÉTDAL című cikksorozatunkban a legmenőbb magyar rendezőktől kérdezzük meg, hogy ők melyik filmes zenehasználattól lesznek libabőrösek, illetve melyik az a dal, amit mindenképpen szeretnének belerakni egy filmjükbe. Ezúttal Kis Hajni válaszol, akinek az első filmje, a Külön falka szeptember 30-án, azaz most csütörtökön kerül a mozikba.

A lehető legideálisabban indult Kis Hajni rendezői karrierje. Első kisfilmjét, a Szép alakot, amelyben egy takarítónő reménytelenül belezúg egy csinos diáklányba, diák-Oscar-díjra jelölték, és moziforgalmazásba is került itthon. Majd jött a Last Call az idegbaj határán cikázó Zsurzs Katival, ami elnyerte a Friss Hús fődíját, és amit megvett az HBO (egy kézen meg lehet számolni, hogy ez hány magyar kisfilmmel történt meg eddig). Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka egy érzelmes, lendületes családi dráma – sok szuper betétdallal –, amelyben a börtönviselt kidobóember főhős felveszi a fonalat rég nem látott kislányával. 

Melyik a kedvenc filmjeleneted, ami alatt egy zeneszám szól?

Lehetetlen a feladat, ezért arról a jelenetről írok, ami utoljára nagyon megérintett, ez pedig Josh és Benny Safdie filmjében, a Csiszolatlan gyémántban (Uncut Gems) található. A főszereplő a pörgős, nagydumás New York-i zsidó ékszerész, Howard (Adam Sandler), aki egy kétségbeesett pillanatában kidobja a szeretőjét, Juliát (Julia Fox), mert biztos benne, hogy a nő megcsalja, és arra utasítja, hogy költözzön ki a lakásból. Howard az ominózus jelenetben elmegy leellenőrizni, hogy Julia valóban kiköltözött-e. 

Rettegve benyit az ajtón. A nő labilis karakteréből kiindulva bármi történhetett: bosszúból szétverhette az egész lakást, vagy csak szimplán felakasztotta magát a hálószobában. A gyomrunkban érezzük Howard félelmeit, közben Madonna Rain című száma üvölt. "Rain... feel it on my finger tips /  Hear it on my window pane /  Your love's coming down like / Rain, wash away my sorrow / Take away my pain / Your love's coming down like rain".

A férfi úgy lépked, mintha aknára gyanakodna, de végül robbanás helyett egy egyszerű, őszinte búcsúlevelet talál. A zene először nyomasztó kontrasztot teremt a bennünk keringő feszültség miatt, és a végén feloldoz, mikor Howarddal együtt végleg elszáll belőlünk a gyanú, és átérezhetővé válik a fájdalom.

Melyik dalt szeretnéd mindenképpen használni egyszer egy filmedben?

Vannak gyűjtéseim számokból, melyekhez szívesen nyúlok, és már szerencsére nyúlhattam is. Azonban minden új forgatókönyv egy új világ, új belső szabályokkal. Például annak a filmnek az egyik jelenetében, amit most írok, megszólal a Words a Lowtól, egy másikban pedig Muddy Monk Mylenium című száma. Aztán meglátjuk, mi marad meg, mire a könyv végére érek.

Milyen jelenetet képzelsz el hozzájuk? 

Mikor lezártam véglegesen a jeleneteket, akkor becsszó, elárulom.

kérdések: Varga Ferenc

https://recorder.blog.hu/2021/09/29/betetdal21_robbanas_helyett_egy_bucsulevelet_talal_kis_hajni
Betétdal21: "Robbanás helyett egy búcsúlevelet talál" - Kis Hajni
süti beállítások módosítása