„Kritika a radikális new-age gondolkodással szemben” - Dalpremier! Mörk: Going Too Far

2021.09.10. 12:00, Recorder.hu

mork_650.jpg

Novemberben megjelenő albumáról már harmadik kislemezdalával jelentkezik a Mörk. A Going Too Far az új anyag bevallottan legfunkosabb, leginkább táncolható száma, ami amellett, hogy könnyen befogadhatóan lüktet, erős társadalomkritikát is kifejez. Már 2016-os Magyarradar-bemutatkozásuk óta nyomon követjük a szép pályaívet leíró zenekar karrierjét, és most végre az első Mörk-premier is magvalósul itt, a Recorderen.

A Mörk közelgő új lemezének dalszövegeire jellemző, hogy kevésbé konkrét dolgokat fogalmaznak meg, nem a teljes egyértelműség volt a cél – áll a zenekar közleményében. Igaz ez a most megjelenő Going Too Farra is, melynek mondanivalója a különféle hallgatók számára más és más jelentést hordozhat. A Mörk értelmezésében a szám „... kritika a radikális new-age gondolkodással szemben. Ha fiatal felnőttként az ember találkozik ezekkel a gondolatokkal, ideológiákkal, és a hatásuk alá kerül, könnyen megesik, hogy túl messzire megy. A határok túlzott feszegetése, a társadalmi normák totális megkérdőjelezése, a hidak teljes felégetése nagyon romboló hatású tud lenni, mind egyéni, mind közösségi szinten.”

A Going Too Far dalkezdeménye Szeifert Jason Bálint basszusgitáros akkordmenetéből indult, saját bevallása szerint mindig is vonzották az olyan basszusgitáros művek, amikben izgalmas harmóniák keverednek. A sokrétű hangzáshoz hosszú út vezetett, a Mörk tagjai rengeteg ötlettel kísérleteztek, egész hangszerarzenált próbáltak végig a pianínótól kezdve az akusztikus gitáron át egészen a ‘80-as évek legendás hangszíneit felidéző Yamaha DX7 szintetizátorig. Aztán Szabó Dániel Ferenc dobos ötlete nyomán előkerült a szitár-gitár, ami nem csak a dal karakterét adta meg, de kapcsolódási pontot jelentett a lemez többi számának hangzásához is.

A fenti tagokon kívül Zentai Márk énekest és Novai Gábor multiinstrumentalista billentyűst soraiban tudó felállás inspirációi között olyan előadókat emleget, mint Thundercat, Anderson .Paak, Mac Miller és a Jamiroquai, a groove-ok tekintetében pedig Herbie Hancock 70-es évekbeli zenéi, például a Thrust vagy a Secrets című lemezek hatottak rájuk.

A két 2021-es Mörk-kislemez (Like A Bird és a videoklipes If Our Love) után tehát egy újabb szeletét ismerhetjük meg az In the Golden Hour című albumnak, és már ezt a három dalt hallva is bátran kijelenthető, hogy izgalmas, sokszínű LP várható az ősz végén. 

Íme, a vadonatúj Mörk-szám, a Going Too Far:

Fotó: sinco.

Mörk a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/09/10/dalpremier_mork_going_too_far
„Kritika a radikális new-age gondolkodással szemben” - Dalpremier! Mörk: Going Too Far
süti beállítások módosítása