Színházi és filmes programok a ma kezdődő Margófeszten

2021.08.12. 11:00, Recorder.hu

margofeszt_torocsikprieger_650.jpg

(X) Első alkalommal rendezi meg a Mastercard támogatásával a Margófesztet a Margó Irodalmi Fesztivál. Irodalmi programok, színházi előadások és koncertek is várják az érdeklődőket Szentgyörgyváron, ami Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is 15 percre van autóval. Az augusztus 12. és 15. között zajló Margófeszt lazulós, nyaralós kulturális fesztivált kínál, amin a sok zenei program mellett fellép Thuróczy Szabolcs, Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska (nyitóképünkön), Adorjáni Bálint, Járó Zsuzsa, és láthatod az Űrpikniket, a Tobi színeit és a Becsúszó szerelem című filmet is. Ízelítő a fesztivál színházi és filmes eseményeiből.

Meg se kínáltak – Kocsmaária

Előadja: Thuróczy Szabolcs.

Bödőcs Tibor, a szerző többször is nyilatkozta, hogy „Thuróczy Szabolcs hangján szól a fejében Oszkár”. Végre eljött az idő, hogy a nézők is meghallgathassák, hogyan. Kocsmaária sok nevetéssel és sírással. Oszkár néhol nosztalgikusan költői, néhol sokkolóan ismerős és karcos világa Keresztes Tamás rendezésében elevenedik meg. Az előadásban elhangzik Lovasi András Apa övének a csatja című dala.

Mikor? augusztus 12. 21:00

Hol? Nagyszínpad

 

Becsúszó szerelem

Gyula, az elkötelezett fociultra és felesége, Mariann gyereket szeretnének. Miután kiderül, hogy a férfi meddő és az örökbefogadás lehetősége is elszáll, Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel, hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A terv mindannyiuk életét fenekestül forgatja fel. Gyulának ettől fogva folyamatosan trükköznie kell, hogy ne bukjon le a rasszista focirajongó barátai előtt, a magánélete pedig további nem várt fordulatokat tartogat számára: Ámor nyilai a legváratlanabb helyről találnak a szívébe, humoros helyzetek és erkölcsi dilemmák sora elé állítva hősünket. A Becsúszó szerelem Nagy Viktor Oszkár új játékfilmje. 

Mikor? augusztus 12. 23:00

Hol? Kultúrház

 

Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska: Cserepek, félálomban – Mészöly 100

Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System vezetőjének legnagyobb erőssége a művészi bátorság. A zenekar mellett időről időre képes megújulni, feladni a már bevált, megszokott sémákat és valami egészen újba kezdeni. Törőcsik Franciska színésznővel közös zenés-irodalmi est sorozatuk legújabb darabja Mészöly Miklós verseiből és Prieger Zsolt kedvenc és saját szerzeményeiből szőtt alkotás, amely az eddigi közös műsoraikhoz (Kaddis Térey Jánosért, Pilinszky és én) hasonlóan erőteljes hatást gyakorol a nézőre. Jelenlét, szerelem, vibrálás és jazz - mindez az idén 100 éves Mészöly Miklós eleven emlékével megfűszerezve: kihagyhatatlan előadás.

Mikor? augusztus 13. 18:00

Hol? Széchenyi Pince

 

Pillanatképek Robert Capa életéből

A Capa Központ zenés felolvasó-színházi estje – a világhírű fotóriporter szerepében Adorjáni Bálint, közreműködik Szőke Barna és Boros Levente (The Qualitons) 

Mivel töltötte legszívesebben szabad óráit Robert Capa? Milyen bohém és veszélyes kalandokba keveredett a második világháború alatt? Milyen előnyökkel járt és milyen problémákat okozott magyar származása? Hogyan írt a fényképezésről, amikor éppen elege volt belőle? A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 2022-ben nyíló állandó Capa-kiállításához kapcsolódó programként mutatja be a Robert Capa személyes és szakmai életéből felvillantó zenés felolvasó-színházi estet: Adorjáni Bálint színész ad elő szövegrészleteket a Capa által és a róla írt könyvekből, a zenei betéteket Szőke Barna és Boros Levente, a The Qualitons együttes tagjai szerezték és adják elő. Az előadás egyedi formában mutatja be a Friedmann Endreként Budapesten született Robert Capa életművét, az előadást kísérő vetítés pedig további elmerülésre invitálja a nézőket a világhírű haditudósító világába. 

Mikor? augusztus 13. 19:00

Hol? Kultúrház

 

Űrpiknik

Főszereplők: Walters Lili, Takács Zalán, Varga Veronika, Árpa Attila, Rainer-Micsinyei Nóra, Lengyel Benjámin és Zalatnay Sarolta

A különc egyetemista lány, Panna (Walters Lili) gyerekkorától kezdve próbál az űrbe küldeni jeleket, válaszra várva. Annak ellenére, hogy az egyetemen senki nem veszi őt komolyan, elmélete mégis bizonyítást nyer: hatására ugyanis a Földre érkezik a saját világában hasonlóan kirekesztett űrlény Fiú (Takács Zalán). Ha ez önmagában nem lenne elég sokk, a jövevény közli Pannával: a bolygó pusztulásra van ítélve, őt magát pedig egyedül az érdekli, hogy megmentse rajongása tárgyát, Zalatnay Sarolta művésznőt. Az Űrpiknik az elmúlt évek legőrültebb, semmihez sem hasonlítható magyar vígjátéka, amely a szeretet korszakokon, nemeken, univerzumokon átívelő erejéről mesél. Badits Ákos rendező erőteljes elsőfilmes bemutatkozása ötletesen ötvözi a fekete humort a sci-fivel és a drámával. A film számos fiatal tehetséges színészt vonultat fel, és ismét mozifilmben láthatjuk Árpa Attilát és Zalatnay Saroltát is.

Mikor? augusztus 13. 23:00

Hol? Kultúrház

 

Dennis Kelly: 23 perc

Monodráma Járó Zsuzsa előadásában.

Egy szerelem története. Egy karrier története. Egy család története. Egy anya története. Dennis Kelly darabja egyszerre humoros és szívbemarkoló, magával ragadó és elgondolkodtató. Szereplője, akit Járó Zsuzsa kelt életre kemény, céltudatos nő, aki komoly munka és némi szerencse árán jutott el a sikerig – és akivel megtörtént az elképzelhetetlen. A 23 perc nem csak egy különleges nő történetét meséli el, hanem egy fontos társadalmi jelenségre is felhívja a figyelmet: sokkal magasabb a családon belüli erőszakos cselekmények száma, mint képzelnénk.

Mikor? augusztus 14. 19:00

Hol? Kultúrház

 

Tobi színei

Éva, egy transznemű tinédzser támogató édesanyja küzd a benne feltörő vegyes érzésekkel, míg gyermeke, Tobi nemcsak a nemi identitását keresi, hanem a helyét is a saját életében. Bakony Alexa dokumentumfilmjének fő témája a támogató család fontossága a felnövésben és az identitáskeresésben. A Tobi színei hidat képez az LMBTQ-emberek és a ciszheteró emberek között. Kivételesen személyes, kreatív dokumentumfilm, amely játékfilmes eszközökkel dolgozik és játékfilmszerű élményt ad. A Tobi színei című magyar dokumentumfilmet több nemzetközi filmes eseményre, többek között a rangos londoni BFI Flare fesztiválra, a bolognai Biografilm fesztiválra, a ZagrebDox dokumentumfilm-fesztiválra és Thesszalonikibe is beválogatták. A Tobi színei egy érzelmes, éveken át követett történet az elfogadásról, az elengedésről és önmagunk megtalálásáról.

Mikor? augusztus 14. 23:00

Hol? Kultúrház

 

Margófeszt a Facebookon.

 

https://recorder.blog.hu/2021/08/12/szinhazi_es_filmes_programok_a_ma_kezdodo_margofeszten
Színházi és filmes programok a ma kezdődő Margófeszten
süti beállítások módosítása