Albumpremier! Folksteps: Kalandor

2021.07.02. 17:59, Recorder.hu

folksteps_650.jpg

A budapesti Folksteps arra vállalkozik, hogy a tradicionális magyar népzene elemeit házasítsa a nyugati pörgős gitárzenével. Szörfrock, funkos és jazzes szólók, melankolikus és vidám dalok ötvözete jellemzi etnoszörfként címkézett zenéjüket, az először itt végighallgatható és dalonkénti kommentárral kísért első nagylemezen, az egy teljes éven át készülő Kalandoron pedig még bendzsó és szájharmonika is színesíti az eleve nem túl homogén hangvételt és hangulatot. Albumpremier a Recorderen!

A 2019-ben alakult zenekar első megjelenése az Ugrós című EP volt. Az exkispálos Dióssy D. Ákosnál felvett anyag öt száma igazi stíluskavalkád, amiben az összekötő elem a népzene, a villanygitár és a villanyrázósan gyors tempó szeretete.

„A pandémia kirobbanása előtt pár nappal kiadott anyagot az azóta megboldogult Dürerben játszottuk el a szép számban megjelent közönségnek. Utána a koncertstop miatt egy hosszú alkotói folyamat vette kezdetét. Igazán kalandos utat jártunk be azóta – új szaxofonosunk lett, páran a zenekarból új hangszert is megtanultak, szóval csak úgy születtek a dalok. A lemezfelvételt még tavaly májusban kezdtük el, tehát mondhatjuk, több mint egy évet dolgoztunk a dalokon.” – meséli a zenekar.

Az album rögzítése tehát még 2020 tavaszán kezdődött meg, az IndieBandi Stúdióban Korossy Gergely felelt a felvételekért és a keverésért, nemcsak a lemezen, de az élő session-videókban is. Az első napok folyamán készült el és még tavaly nyáron debütált is az Örömanya című szám, majd végül a folyamat lezárásaként egy év múlva, utolsóként a lemez címadó dala, a Kalandor született meg, megint Dióssy D. Ákosnál.

A lemez 11 dala között vannak székelyföldi, mezőségi és dunántúli népdalokon alapuló szerzemények, de az átdolgozások mellett immár teljesen saját szövegű dalok is hallhatók. A címadó Kalandor mellett a Néma Falvak dalszövegét is Taródi Luca írta, a fiatal költőnővel – aki a közeljövőben további Folksteps-dalokban is közre fog működni – közösen, egy irodalmi-zenei est keretében szerveződött a lemez július 6-ai bemutatója az A38 Hajón.

Íme a Folksteps első albuma, a Kalandor:

A zenekar tagjainak minden dalról van mondanivalójuk, indítsuk hát el a lejátszót és olvassuk az önkommenteket. 

Kalandor: A lemez nyitánya, amit legutoljára, egy spontán gondolatból írtunk saját magunknak adott határidőre. Alapját a gitáros Tőke Barna és a basszusgitáros Paulusz Kristóf közös jammelgetése, valamint egy majd’ tízéves demó adta. Aztán volt telefonon megírt refrén, na meg a zenére írt szöveg, aminek alapját egy klipötlet és egy középkori francia mészáros kalóz adta.

Örömanya: Igazi nyári, könnyed szörfös dal, amihez egy balatoni, a francia szerelmesfilmeket megidéző klipet forgattunk, amit Pál Ákos rendezett és a Damara zenekar énekesnője Agata Angilella vendégénekel benne.

Kanász/Cinege: Ez talán a Folksteps legtöbbet játszott dala. Régi formájához hozzáadtuk a felszteroidozott Kanász című népdalt, ami igazi energiabombaként hat a koncerteken.

Gyöngyvirág: A leglazább, legjammelősebb tétel a lemezen, epikus gitárszólókkal. A dal keverésével nagyon meg vagyunk elégedve, mintha egy hangszerként szólna a gitár és Rákos Julcsi háttéréneke.

Bonchidai: Hopp-Hopp-Hopp, nemtom, megint nemtom – igazi pikáns szövegű bulis dal.

Látod Rózsám: Talán a legvidámabb a lemezen. Szántó Marci bendzsózik, Paulusz Kristóf szájharmonikázik rajta, szóval egy ilyen karneváli, könnyed darab. Készült session videó is hozzá, akárcsak a Bonchidaihoz.

Puszta: A lemez második, kicsit sötétebb hangulatú felét a koncertek egyik kedvenc nyitódalával kezdjük meg. Az volt az elképzelés, hogy ez lesz az a dal, amiben szintetizátor, illetve billentyűs is lesz. Ezeket a részeket közös erővel alkottuk és játszottuk fel. A refrénben a szinti előrevetíti a következő Néma Falvak egyik fő dallamát.

Néma Falvak: „Felettem az ég a kezed, Mikor a szememre teszed /Mikor a szememre teszed megérinthetném az eget.” – Taródi Luca szövege ihlette meg a zenekart, amire próbáltunk egy örökzöldet írni. Amolyan szörfballada, emlékezetes refrénnel, akusztikus szólóval és basszusbetétekkel. A zenekar melankolikusabb oldalát mutatja meg, télen várható egy klip is hozzá, ami kihangsúlyozza a dal mondanivalóját.

Fülemüle: A legeklektikusabb zúzás a lemezen. Van itt rapre hajazó rész, irgalmatlan gyorsaságú gitárriff, slap bass és még sorolhatnánk.

Megválásod: Szántó Marci rövid egyszálgitáros betétje, ami kiválóan vezeti fel a zárlatot.

Amiért Most Én: Az egyik kedvencünk élőben, már a megírása is tökéletes összhangot teremtett. Mindenki beleadta a magáét és ez talán érződik is rajta. A végén a szemfüleseknek és türelmeseknek hagytunk egy meglepetést is.

folksteps_kalandor_650.jpg

Folksteps a Facebookon. 

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/07/02/albumpremier_folksteps_kalandor
Albumpremier! Folksteps: Kalandor
süti beállítások módosítása