„Szomorkodós, szerelmi bánatos magyar nóták" - klippremierrel kísért lemezpremier! Szalai Anna és Dorozsmai Gergő: Senki nem beszél EP

2021.05.31. 19:00, Recorder.hu

szalaiannadorozsmaigergo_650.jpg

Szalai Anna, a Mambo Rumble és a frissen alapított Csillagrablók énekesnője tavaly nyáron vágott bele szólóprojektjébe, amely eddig két videoklippel kísért dalt (20:07 és Senki nem beszél) fialt, 2021 tavaszának legvégére pedig összeállt az első kiadvány, a nyolcszámos Senki nem beszél EP is. A Dorozsmai Gergő (Gustave TigerMayberian Sanskülotts) hangszerelői-produceri-hangmérnöki-zenésztársi közreműködésével készült, egyszerre melankolikus, vidám és dühös hangulatú, egyszerre kortalan, minimalista és modern hangzású lemez itt hallható először – a dalkommentárokkal kísért lemezpremier mellé ráadásul egy vadonatúj videó is jár: a Fúj a szél klipjét szintén most, a Recorderen mutatjuk be. 

Szalai Anna már gyerekkorában és gimnáziumi évei alatt is írt dalokat, amik azóta csak porosodtak a fiókban. A lemez felét ezek a régi darabok teszik ki, a másik négy dal pedig a karantén alatt íródott. „Többnyire szomorkodós, szerelmi bánatos magyar nóták ezek, de felüdülés gyanánt egy bohóckodós, jazzgitáros track, valamint egy Kollár-Klemencz Lászlóval közös teremtéstörténet-tangó is található rajta." – csinál kedvet az alább meghallgatható, 18 perces, sűrű, de élvezetes anyag meghallgatásához a duó dalszerzője, akinek minden dalról van valami mondanivalója, a kommentárok olvashatók is a lejátszó alatt.

Feri és a lányok: Ez a tangó a teremtéstörténetet dolgozza fel. Rávilágít néhány elhomályosított részletre, amiből kiderül, hogy Éva miért került olyan közel a tiltott gyümölcshöz. Amikor megírtam a számot, eszembe jutott, hogy milyen jó lenne egy duettet csinálni belőle. Hirtelen felindulásból ráírtam Kollár-Klemencz Lacira, aki annyira jó fej volt, hogy (teljesen ismeretlenül) elvállalta a felkérésemet, és egy hónappal később már fel is vettük a dalt.

Őszirózsa: Ezt a szerelmi csalódásos nótát még gimnáziumban írtam, ez talán a szövegen is érződik, hiszen meglehetősen drámázós – de hát ilyenek ezek a gimis csalódások.

Szökés a nyugdíjasházból: Ez az egyik legelső szerzeményem. Körülbelül 10 éves koromban írtam, és vödrökön dobolva adtam elő a családomnak. Az utolsó versszakot a stúdiózás napján írtam, mert Gergő mondta, hogy kéne még egy verze a végére. A mocskos csattanó ugyan elveszi a dal gyermeki báját, de szerintem a 10 éves énem sem bánná, hogy így alakult.

Rigó: Ez a dal szintén a gimis éveim termése. Nagyon jó magyartanárom volt, aki úgy megszerettette velem Ady Endrét, hogy a korai lázadós korszakomat az ő verseivel tettem még elviselhetetlenebbé. A szövegben vannak utalások A Sion-hegy alatt és a Héja-nász az avaron című versekre.

20:07: A 20:07 a legfrissebb dal a lemezen, mégis ez jelent meg legelőször. Januárban, az este nyolcas kijárási korlátozás idején írtam, amikor annyit Tinder-randiztam, hogy már azt sem tudtam, kit hogyan hívnak. Egy olyan nyomasztó időszakot dolgoz fel, amikor nem igazán láttam kilátást a boldogságra, és mindemellett még arra is figyelnem kellett, hogy időben hazaérjek.

Fúj a szél: Egyike azoknak a számoknak, ahol Gergő megtartotta az én egyujjas zongoratémámat. A Fúj a szél egy rövid hangulat-zenének íródott, és valószínűleg soha nem fogom élőben előadni. Egy keserű szétválásról szól, és azon is sokáig vacilláltam, hogy egyáltalán rákerüljön-e a lemezre. Hát rákerült, ráadásul Áldozó Borbála barátosném egy klipet is készített hozzá. Kiskorom óta alvászavaraim vannak, és mivel fél éve egy 30 négyzetméteres lakáson osztozunk, Bori testközelből találkozott a virrasztási szokásaimmal. Ezt szerette volna feldolgozni a videóban, aminek forgatásán még a Balaton hullámaira is ráfeküdtem. A glitch-szerű képi világ, illetve A Gyűrűk Urát idéző óriásszem játékossá teszi a történetet, de mégis nyomasztó közeget biztosít egy álom nélküli álomvilág bemutatására.

Senki nem beszél: A lemez címadó dala egy meglehetősen kiábrándult magyar nóta. Mindenki mondja a magáét, próbálja túlharsogni a másik oldal mondandóját, az ember pedig azt sem tudja melyik irányba kapkodja a fejét. Kisemberként nagyon idegesítő, hogy vannak dolgok, amiken nem hogy nem tudok változtatni, még azt is megmondják, hogy hogyan gondolkozzak róluk. Ilyen körülmények között pedig sokszor előfordul, hogy elveszek a jelentések között, és mindössze egyetlen dologban lehetek biztos: hogy nekem ebből elegem van.

Az élet kurva jó: Egy induló, ami végig arról szól, hogy az élet egyáltalán nem kurva jó, de legalább lehet rajta nevetni. Kissé szomorú, hogy a „haldokló szúnyog még véradást remél” sorokat tizenévesen írtam, de tulajdonképpen ma sem gondolom másképp. A dal eredeti verzióját egyébként még a szigligeti énektanárom – Dér Krisztina – zongorakíséretével vettük fel, és a Mambo Rumble Let It Be című albumára is felkerült.

És íme a Fúj a szél szintén friss videoklipje:

Szalai Anna a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/05/31/_szomorkodos_szerelmi_banatos_magyar_notak_klippremierrel_kisert_lemezpremier_szalai_anna_es_dorozsm
„Szomorkodós, szerelmi bánatos magyar nóták" - klippremierrel kísért lemezpremier! Szalai Anna és Dorozsmai Gergő: Senki nem beszél EP
süti beállítások módosítása