"Sci-fi melankólia" - Dalpremier! Ben Leavez: One

2021.05.11. 15:00, Recorder.hu

benleavez_one_650.jpg

Ugyan Ben Leavez már 2017 óta ad ki zenéket, Csontos Bence "indie electronica" projektje az elmúlt egy évben pörgött fel igazán. Olyan előadókkal kollaborált, mint a Platon Karataev, a TÖRZS vagy Kolibri, egy trackje ott volt a Telekom Electronic Beats 2020-as válogatáslemezén, és nemrég felkerült a mi Magyarradarunkra is. Idei második megjelenése, a Vass Viki közreműködésével készült One pedig itt és most kerül nyilvánosságra - újabb premier a Recorderen. 

“Mindenki azt mondja, elektronikus zenét csinálunk, de minden egyes zenei ötletünk először gitáron vagy zongorán valósul meg. A trükk ott van, hogy a lehető legkevesebbszer használjuk ezeket a hangszereket a végleges zenében. Vikivel már a kezdetek óta hordozzuk magunkkal ezt a gitártémát, amiből a One megszületett, de csak most jött el az ideje, hogy a szám igazán testet öltsön. Pont egy éve, amikor a bezártság elkezdődött, lett volna egy koncertünk, amire lélekben készültünk és sok zenei ötlettel kísérleteztünk. Leginkább élő élménynek szántuk a zenéket, de volt ez az egy szám, ami valahogy más volt.” – meséli Ben a szám keletkezésének előzményeiről.

benleavez_one2_650.jpg

Vikit inspirálták a körülmények, az, hogy egymástól távol, mégis együtt kellett létrehozniuk a számot: “2020 tavaszán, amikor először bejött a karantén, Bencével elkezdtünk távzenélni. Ez úgy nézett ki, hogy ő Pesten komponálta meg a zenét, amire én Forráskúton írtam meg és énekeltem fel az éneket. Izgalmas volt maga a munkamenet, az egész szituáció új volt. Azért hangsúlyozom a körülményeket, mert gyakorlatilag az akkor bennem keringő érzések kerültek papírra, amikor elkezdtem a szöveget megírni. Az alapvetően egyszerűnek tűnő szövegben rengeteg érzés van. Izgatottan várom, hogy mások is hallgassák és szeressék.”

benleavez_one3_650.jpg

“Viki felénekelte az első felvétel alatt az egész szöveget és valahogy megéreztük, hogy ez lesz a végleges. Túl nagy falatnak tűnt akkoriban, hogy miként teljesüljön ki ez a szám, úgyhogy félreraktuk a jövő számára. 2020-ban mindig vissza-visszatértünk rá és kerestük az utakat, hogy mi az, ami igazán működhet. 2021-re értünk el oda, hogy megbékéltünk a végső verzióval." – fűzi hozzá Ben.

Az utolsó simítások Pogány Jánosnak köszönhetők a Bumel zenekarból, aki nagybőgőszólamokkal teljesítette ki az elektronikuszenei koncepciót. A futurisztikus vizuált Birínyi Tamás (btworks) készítette.

Íme az egyszerre melankolikus és energikus új Ben Leavez-szám, a One (feat. Vass Viki):

Ben Leavez a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/05/11/_sci-fi_melankolia_dalpremier_ben_leavez_one
"Sci-fi melankólia" - Dalpremier! Ben Leavez: One
süti beállítások módosítása