"Bársonyos, kacér, bátor harmóniák" - Albumpremier! Napfonat: Szól a világ

2021.05.10. 14:00, Recorder.hu

napfonat_650.jpg

A Napfonat kvintett Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter és Tóth Orsi 2018-ban alakult a cappella együttese vagy ahogyan ők fogalmaznak: "öt szabad hang polifonikus összefonódása, amely ütőhangszerekkel kiegészítve, együtt valami többet, nagyobbat alkot." Az eredeti formáció első albuma saját szerzemények és népdalfeldolgozások különleges, egyedi elegye, fájdalmakról és örömökről, félelmekről és vágyakról mesél. Albumpremier és dalonkénti kommentár a Recorderen: itt a Napfonat első lemeze, a Szól a világ!

A Napfonat tagjai eltérő zenei (jazz, népzene, könnyűzene) és kulturális (Felvidék, Erdély, Oroszország) hátterükből fakadóan külön-külön is sajátos zenei világokat képviselnek. Ez a sokféleség egyedi hangszínt és világzenei hangulatot kölcsönöz az együttesnek.

Szerzeményeikben a saját szövegek és versfeldolgozások mellett gyakran visszanyúlnak a hagyományos zenei gyökerekhez, újrafogalmazzák a magyar és más nemzetek (orosz, szlovák, lengyel, spanyol, cigány, indiai stb.) népdalainak világát, polifonikus hangzásba öltöztetve őket, kiemelve a zene szépségét, az énekhang felszabadító erejét.

"A kíváncsiság, a közösség iránti vágy, a polifónia izgalma vonzott minket a Napfonatba. Nagyon foglalkoztatott minket, hogy hogyan lehet öt erős egyéniségből és egyedi hangból harmonikus és különleges hangzásvilágot létrehozni." – mondják arra a kérdésre, hogy hogyan találkoztak és hogy hogyan lett belőlük a Napfonat.

Első lemezük, a 11 számból álló Szól a Világ izgalmas, stílusokon, világokon, sorsokon átívelő utazás – zsigeri, elmélyült, tiszta élmény. A Napfonat a magyar és más népek kultúrájának közös zenei magjában keresi a választ az élet nagy kérdéseire. 

A lemezborítót és a dalszövegeket tartalmazó füzet illusztrációit Makhult Gabriella képzőművész készítette, aki egyben a Napfonat logójának a megálmodója is volt az együttes megalakulása idején. Az illusztrációkat, amelyek külön-külön is művészeti alkotások (festmények), maga a lemez hanganyaga inspirálta, és Makhult elmondása szerint is, a dalok hallgatásából merített ihletet a képek megalkotásakor.

napfonat_cover_650.jpg

Az ötösfogat tagjai a Recorder kérésére egyenként is meséltek az album dalairól.

1. Eszter dala

Az élet ünneplése – az egyik első szerzeményünk, melyben egy saját dallamunk és egy széki népdal kel egybe. 

2. Altató-Keltető

Sokunknak szívügye a magyar költészet és a megzenésített versek, Weöres Sándor költészete különösen közel áll hozzánk. Az Altató-Keltető több Weöres-versből kerekedett dallá, megénekelve a női minőségek egyik legfontosabbját, az anyaságot.

3. A csendes folyón túl

A csendes folyón túl a nyírfás ligetben, amikor kinyílik az első tavaszi virág, fölkel az örök Nap és az eget bíborszínű hajnallal festi meg. Fehér madár száll fel az égre, hogy lehozza onnan az isteni kegyelmet, s akkor valami hatalmas nyílik meg a szívnek, amit ésszel felfogni nem lehet. Édes nyugalom, mint gyermekkoromban, amikor anyám megölelt.

4. Fújnak a fellegek

Ebben a somogyi népdalban a szemfülesek meghallhatják a tibeti zászló zászlók suhogását a szélben, melyet hangmérnökünk, Kopcsik Márton álmodott meg.

5. Ahol én elmegyek

E két moldvai népdal (Ahol én elmegyek - Kukuj) összefonódása számunkra egy női sorstörténetet mutat be. 

6. A pünkösdi rózsa

Ez az első Napfonat-dal, mellyel elkezdődött közös utunk. Külön érdekessége az indiai ritmusok és a magyar népzene fúziója. 

7. La Llorona

A régi hispán-amerikai legenda szerint a gyönyörű, egyszerre gyengéd és haragos, csípős és ízletes nő, La Llorona (a Könnyező Asszony) gyermekeit (kreativitását, alkotásait) a folyóba temeti, amitől a virágok gyászba borulnak, a szél pedig könnyeket fúj. Az utolsó versszak a vízhez hív, hogy megtisztítsuk azt, utat engedve az ősi női bölcsesség és a kreativitás szabad áramlásának, hogy új, termékeny élet születhessen.

8. Hej, Slniečko

„Hej, forró Napocska“ - A szlovák hegyek között, a széles mezőkön, ahol társunkká szegődik a csönd, egyszer csak megszólal valahol a réteken egy hosszú, kitartott ’Hej.’ A meredek hegyoldalak megsokszorozzák, egymásnak adogatják a hangot. Majd felhangzik az ének is. Mezítlábas lányok és fiatal asszonyok támaszkodnak fagereblyére, fejüket magasra emelik, és beleénekelnek a tájba. A szlovák népdalnak ez a műfaja a lúčne piesne, ‘réti dalok‘, vagy a trávnice, ’fűdalok’ elnevezés alatt ismert. Szerelemről, örömről, bánatról, az orcájukat égető Napról énekelnek, és arról, hogy a legényke, aki messze van most tőlük, közelebb kerüljön, és a két szív együtt dobbanjon a réttel.

9. Oj, chmielu

Itt újfent két szívünknek nagyon kedves dalt tettünk egymás mellé. Az “Ej, Komló” a legősibb lengyel népdal, mely több mint ezer éves eredetével egészen a pogány időkig nyúlik vissza. A legrégebbi lakodalmas dal, melyet az esküvői szertartáson énekeltek a menyasszony felkontyolásánál. Ha a komló nem terem meg valahol, akkor ott a menyegző bánatot hoz. Ezért Isten segítségét kérték az énekben, hogy a komló szép magasra nőjön. A második dal a magyar népi hagyomány része, gyönyörű dallamot követ az ének, ami egy csendes patak mellett virágokat festő szerelmesről szól, aki boldogan dolgozik a szerelem kertjében.

10. Kalié

Első szövegében és dallamában is teljesen saját dalunk a tenger örök hullámait idézi meg, a víz hatalmát, a női lét magasságait és mélységeit, a szirének halálos énekét. A záró szavak egy hindu mantra sorai. Káli indiai istennő, az átalakulás, a halál és az újjászületés istennője. A pusztítás sokszor nélkülözhetetlen az élet megszületéséhez – így bár Káli sötét istennő, mégis szeretetteli, a Nagy Anya egy megnyilvánulási formája, aki eltávolítja mindazt, amire nincs szükség. Mantrájának ismétlésével arra kérjük, adjon védelmet, és tisztítsa meg utunkat a világossághoz.

11. Ketri

Balkáni stílusú cigány táncdallam. Ketri, Ketri, gyere velem, légy a feleségem!, kéri a cigány népdal, amelyet először a Kalyi Jag szólaltatott meg Magyarországon. Ebben a dalban kísérleteztünk először body percussion Technikával. Ezen a felvételen nagyon szerettük volna azt a spontán hangulatot megragadni, mintha ez a dal egy kocsmában épp a melletted levő asztalnál csendülne fel.

Íme a Napfonat első albuma, a Szól a világ:

Napfonat a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/05/10/albumpremier_napfonat_szol_a_vilag
"Bársonyos, kacér, bátor harmóniák" - Albumpremier! Napfonat: Szól a világ
süti beállítások módosítása