Harcsa, Mörk, Prieger, Snétberger és a többiek: sokszínű zenei kínálattal vár az online térben a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál

2021.04.08. 09:30, Recorder.hu

btf2021_nyito_1.jpg

Összeköt. Elmesél. Élményt ad. Idén április 9. és 18. között rendezi meg a Budapest Brand nZrt. a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivált. Az online programsorozat felidézi a négy évtizedes hagyomány egy-egy emlékezetes pillanatát, és bemutatkozási lehetőséget ad korunk jelentős alkotóinak – műfaji megkötések nélkül.

Európa egyik legkomolyabb múltra visszatekintő, összművészeti fesztiválja, a Budapesti Tavaszi Fesztivál péntektől tíz napon át közvetít változatos kulturális programokat. 40 év alatt generációk ismerték meg a tavaszi fesztiválélményt, számukra az idei kiadás egyszerre reflektál a múlt becses hagyományaira és mutat be mai, kortárs trendeket. 2021-ben jól megférnek egymás mellett a legendás előadók és az új produkciók. Csakúgy, mint a néptánc és a kortárstánc, az egyházi kórusművek és a jazz, a film alapú színház és a színház alapú film.

A tíznapos fesztivál minden estéjén egy-egy kiemelt eseménnyel jelentkezik, amelyeket a fővárosi kulturális intézmények társrendezvényei egészítenek ki. Az egyes programok a BTF honlapján és a társszervezők saját felületein is elérhetőek lesznek. A szervezők szeretnék enyhíteni a hónapok óta tartó bezártságot, ezért néhány kísérőeseménytől eltekintve az összes program ingyenesen megtekinthetővé válik.

btf2021_snetberger.jpg

Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett új, Hallgató című albumának koncertfelvételét a Zeneakadémia Nagyterméből láthatjuk, valamint felidézhetjük a fesztivál egyik legnépszerűbb kezdeményezését, az amatőröknek és alternatívoknak egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosító Fringe fesztivált olyan művészek (Harcsa Veronika és Szabó Réka, a Gólem Színház és a Cimbaliband) közreműködésével, akik pályakezdőként itt mutatkoztak be, és értek el azóta jelentős szakmai sikereket. Szintén a BTF saját produkciója lesz a magyar költészet napján az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt Törőcsik Franciskával közösen készített zenés vers összeállítása a 100 éve született Pilinszky János életművéből, amit a Kiscelli Múzeum templomterében rögzítettek Pilinszky és én címmel.

btf2021_pilinszky100_2.png

A fesztivál kínálatát számos fővárosi partnerintézmény színesíti online programsorozataival. Ezek a maguk műfajában legjobbnak számító műhelyek saját platformjaikon teszik hozzáférhetővé alkalmi válogatásaikat. Zenei oldalról az A38 Hajó, illetve a Budapest Jazz Club erősítik a BTF kínálatát.

Az A38 Hajó oldalán elérhetővé válik négy korábbi fesztiválkoncert felvétele; a nézők 24 órán keresztül láthatják a francia L.E.J, az észt Ewert and the Two Dragons és a magyar Mörk produkcióit, illetve a szintén hazai The Mabon Dawud Republic és Àbáse közös szervezésű, afrikai sztárvendégekkel megspékelt koncertjét United in Sound címmel. A Budapest Jazz Club három korábbi koncertjének felvételével (Free Style Chamber Orchestra, Road Six Sax, Varga Bendegúz Kvintett), a Trafó pedig a hazai kortárs tánc történetét feldolgozó összeállítása mellett a francia Yoann Bourgeois darabjának itthoni online premierjével készül.

A teljes, részletes program a Budapesti Tavaszi Fesztivál weboldalán olvasható.

A szervező Budapest Brand nZrt. az RTL Magyarország és a Telex.hu médiapartnerségével még népszerűbbé kívánja tenni az eseménysorozatot; a Telex.hu a fesztivál ideje alatt minden nap 20:00 órakor közvetíti a kiemelt műsorszámot.

BTF a Facebookon.

BTF a YouTube-on.

BTF az Instagramon

A 2021-es Budapesti Tavaszi Fesztivál beharangozó szpotja:

 

https://recorder.blog.hu/2021/04/08/harcsa_mork_prieger_snetberger_es_a_tobbiek_sokszinu_zenei_kinalattal_var_az_online_terben_a_41_btf
Harcsa, Mörk, Prieger, Snétberger és a többiek: sokszínű zenei kínálattal vár az online térben a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál
süti beállítások módosítása