Farmernadrágos francia lányok hatalmas hanggal – a L.E.J a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2019.03.25. 08:12, Gaines

lejbabak.jpg

(X) 2014: egy klasszikus zenén edződött lánytrió egy Párizs melletti kisvárosban elhatározza, hogy saját képére formálja a legnagyobb globális popslágereket – de azt maguk sem gondolták volna, hogy különleges feldolgozásaikkal világhírűvé válnak, ráadásul ilyen hamar. 2019: a L.E.J ott lesz a francia Lollapalooza fesztiválon, de előtte még az A38-on is ad egy koncertet: a Budapesti Tavaszi Fesztivál április 17-ei estéjének az immár saját szerzeményeivel érkező izgalmas vokálegyüttes lesz főszereplője.

A L.E.J fantázianév a három énekesnő keresztnevének kezdőbetűjéből áll össze. Lucie, Élisa és Juliette – három gyerekkori barátnő – alkotja ezt a francia triót, mindhárom lány részesült komolyzenei képzésben: a csellós-énekes Juliette zenei konzervatóriumban tanult, Lucie és Élisa pedig a francia közrádió énekiskolájában. A L.E.J négy évvel ezelőtt tűnt fel Summer 2015 című slágermashupjával, melyben Pharrell Williams, Stromae, Rihanna, Nicki Minaj és Bruno Mars dalai fonódnak össze csellókísérettel megtámogatott vokálharmóniákban.

A klip rögtön vírusvideóvá vált, és még ebben az évben megjelent a csapat első lemeze, egy szám kivételével csupa feldolgozással (szerepel rajta a Get Lucky, a Can’t Hold Us és Az éhezők viadala-filmek egyik betétdala, a Hanging Tree. Azóta körbeturnézták Franciaországot, énekeltek a cannes-i filmfesztivál zárógáláján, eljutottak Kanadába és az Egyesült Államokba (például az SXSW fesztiválra), és kijöttek egy karácsonyi EP-vel, melyen a Trónok harca főcímzenéjét mashupolták a Carol Of The Bellsszel, és feldolgozták a Simon and Garfunkel leghíresebb dalát, a The Sound Of Silence-t is. És hogy kerek legyen a történet: a feldolgozott Pharrell előzenekaraként is felléptek.  

A tavaly megjelent, Poupées Rousses című második albumon viszont már hátrahagyták a covereket és medley-ket, így hát Magyarországra is eredeti, saját dalaikat hozzák el, amelyek között szerepel energikus elektro-sanzon és trap alapú hiphop is. Aztán ki tudja, talán mások dallamait is becsempészik majd a jó bulinak ígérkező koncert repertoárjába.

Az „orosz babák” koncertje április 17-én, 20 órakor lesz az A38 Hajón, előzenekar a szintén három énekesnő alkotta magyar a capella együttes, a Dalinda. Eseményoldal.

Az április 5-től 22-ig tartó Tavaszi Fesztivál teljes programkínálatát itt lehet végigböngészni.

A 2019-ES BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL TÍZ LEGIZGALMASABB PROGRAMJA EGY HELYEN

A L.E.J egyik saját dala, látványos, ötletes klippel:

És egy másik, Párizsban játszódó videó:

A Get Lucky, és a L.E.J észak-amerikai turnéját megörökítő videó:

Ez pedig a legendás mashup 2015 nyaráról, ami elindította a lányok popzenei karrierjét:

https://recorder.blog.hu/2019/03/25/farmernadragos_francia_lanyok_hatalmas_hanggal_a_l_e_j_a_budapesti_tavaszi_fesztivalon
Farmernadrágos francia lányok hatalmas hanggal – a L.E.J a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
süti beállítások módosítása