SOS: Apey, Beck Zoli és Péterfy Bori is szerepel a kis klubokat támogató nemzetközi kampányban

2021.03.22. 16:00, Recorder.hu

eenlarge_sos_650.jpg

Minden zene kicsiben kezdődik. Minden világhírű sztár valaha egy kis füstös klub apró színpadán kezdte. El tudod képzelni, milyen lenne, ha eltűnne a táptalaj, ha a zenei gyökereket kitépnék ebből az érzékeny zenei ökoszisztémából? Három magyar zenész-előadó (Apey, Beck Zoli és Péterfy Bori) is részt vállalt a frissen indult EEnlarge Europe által szervezett, a kis zenei klubok életben maradásáért küzdő, Európa több országát érintő akcióban.

“Hogy a művésszé váljak, aki lettem, a kis klubos fellépések nagyban hozzájárultak” – mondta Anna Calvi a Guardiannek tavaly. Nem is mondhatta volna pontosabban. Sajnos egész Európában látszik az a szomorú jelenség, hogy a klubok, főleg a kisebbek, függetlenül a múltjuktól, eltűnnek. Gondoljunk csak a legendás londoni Marquee Clubra, a rég ledózerolt budapesti Kultiplexre és R33-ra, a frissen bezárt Dürer Kertre, és még sorolhatnánk. A jelenség hátterében több ok is megbújik, függően attól, hogy mekkora a város, milyen az ország gazdasági helyzete, elvándorolnak-e a fiatalok nyugat-európai nagyvárosok felé szebb jövő reményében. Ez a tendencia évek óta látszik, aztán tavaly megérkezett a COVID. Most minden klub iszonyú nagy veszélyben van.

Minden zene kicsiben kezdődik. Minden világhírű sztár valaha egy kis füstös klub apró színpadán kezdte. El tudod képzelni, milyen lenne, ha eltűnne a táptalaj, ha a zenei gyökereket kitépnék ebből az érzékeny zenei és kulturális ökoszisztémából? Ha nincs táptalaj, szép lassan az egész el fog sorvadni. A kis klubok az egyik legértékesebb elemei ennek az élettel teli és színes világnak, nemcsak zenei szempontból, de ők a bölcsője rengeteg új művészeti formának, közösségnek, kulturális mozgalomnak és a szabad gondolkozásnak is.

eenlarge_beckzoli_650.jpg

"A klubok, legyenek akár kicsik, akár nagyok, ma Magyarországon az éltető terei, tényleges életben tartói a zenekaroknak, legyenek azok is akár kicsik, akár nagyok. A klub nem egyszerűen hely a városban: hanem értékek, jelentések közvetítője, emberek és gondolatok találkozási helye, amely inspirációt és kontextust ad annak a zenei hangnak, ami ebben a térben megszólal. Mert a hang önmagában semmi. Szóval klubot ezzel a felelősséggel érdemes csak csinálni, és szerintem zenekart is csak így."Beck Zoli, 30Y

Az EEnlarge Europe rá akar mutatni erre a veszélyre, és megkér mindenkit, aki valaha akár egy percig is zenét hallgatott, hogy emelje fel a kezét! Hívjuk fel a figyelmét minden döntéshozónak arra, hogy a zene elemien fontos része mindannyiunk életének, és a kluboknak azonnali segítségre van szükségük. Gyors és hatékony anyagi segítségre, mielőbbi nyitásra, mielőtt végképp kivéreznek. Kiáltsunk együtt SOS-t: Save Our Sources - Mentsétek meg a zenék forrását!

eenlarge_peterfybori_650.jpg

”A klubok kis oázisok a fogyasztói társadalom és a receptre készülő rádiópop egyre unalmasabb és egyformább világában, ahol igazi zenét hallgathatunk igazi egyéniségektől, újdonságokat fedezhetünk fel és teleszívhatjuk magunkat a művészet és a kreativitás éltető erejével, és ahol olyan emberek között lehetünk, akikkel jól érezzük magunkat.”Péterfy Bori, Péterfy Bori & Love Band

eenlarge_apey_650.jpg

“A mai napig élek-halok a klubos bulikért, onnan indítottunk mindent. Jó visszaemlékezni rájuk. Ha eltűnnek, el sem tudom képzelni, hogy mennyire nehéz dolga lesz majd egy új bandának, pedig eddig sem volt túl könnyű."Áron András ‘Apey’, LAZARVS, Apey, Trillion

Az EEnlarge Europe kis klubok közössége és edukációs program, kifejezetten a kulturális táptalaj igényeire szabottan, hiszen minden élőzene ott kezdődik. Céljuk, hogy életben tartsák a zenei életet egymást segítve, egyre magasabb minőségi szintre törekedve, hogy így segítsék a fejlődő zenészeket és művészeket. Mert a zene az oxigén a vérünkben.

Szükséges, hogy mindenki felismerje a kis klubok jelentőségét ebben a törékeny zenei ökoszisztémában, mert ezek a helyek a kezdőpontok a legnagyobb fesztiválok és arénák színpadaihoz. Itt születnek az új stílusok, új művészeti irányzatok, új ötletek. Az EEnlarge Europe csapata az SOS: Save Our Sources kampányhoz ismert zenészeket kért fel, hogy mondják el, számukra mit jelent egy kis klub, személyesen és a karrierjük szempontjából is. Ezeket az EEnlarge Europe Facebook-oldalán követhetitek. A csapat hisz benne, hogy ha elég hangosan kiáltunk SOS-t, a döntéshozók felismerik, hogy lépniük kell, mielőtt még túl késő lenne.

Az EEnlarge Europe jelenleg öt klub összefogása négy országból: a Channel Zero Ljubljanából, a Nappali Pécsről, a Moszkva Kávézó Nagyváradról, a Kvaka 22 Belgrádból, a Zentropia Zentáról, meg egy elhivatott lány Budapestről. A projekt fő finanszírozója az Európai Unió, és köszönettel tartoznak a JUMP European Music Market Acceleratornak is.

A kezdeményezés weboldalán és Facebook-oldalán további információkat találhattok.

https://recorder.blog.hu/2021/03/22/sos_apey_beck_zoli_es_peterfy_bori_is_szerepel_a_kis_klubokat_tamogato_nemzetkozi_kampanyban
SOS: Apey, Beck Zoli és Péterfy Bori is szerepel a kis klubokat támogató nemzetközi kampányban
süti beállítások módosítása