A terrorizmus dicsőítéséért bebörtönzött, szélsőbalos rapperért tüntetnek napok óta Spanyolországban

2021.02.22. 12:53, RRRecorder

pablo_hasel.jpg

Pablo Hasél a Twitteren a spanyol királyt maffiafőnöknek nevezte, a rendőröket lenácizta, és kiállt több spanyol, katalán terrorszervezet erőszakos tettei mellett is. Többek szerint büntetése a szólásszabadság súlyos korlátozása.

Pablo Hasél rapper 2014 és 2016 között, a Twitterre kiírt posztjai, valamint egy száma miatt kapott kilenchónapos börtönbüntetést. Miután ezt a feljebbviteli bíróság is megerősítette, fel kellett volna adnia magát, azonban ő támogatóival elbarikádozta magát a katalán Lleida város egyetemén, ám a készenléti rendőrség bevitte.

Hasél szabadon bocsátásáért, illetve a rendőri túlkapások ellen azóta tartanak a tüntetések, főleg Barcelonában, ahol több ezren vonultak utcára. A tömegből néhány százan összecsaptak a rendőrökkel, gyújtogattak, boltok kirakatait törték be, megrongálták a tőzsde épületét is. Több más katalán városban is voltak tüntetések, Madridban is több százan mentek utcára. Eddig kb. száz embert tartóztattak le.

Közben kétszáznál több művész állt ki a szólásszabadság korlátozása ellen, köztük Pedro Almodóvar és Javier Bardem is. A spanyol miniszterelnök be is jelentette, hogy növelni fogják a szólásszabadság védelmét, illetve csökkentik a hasonló ügyekben kiszabható büntetések mértékét.

Hasél törvénysértései két részre oszthatók. Egyrészt ott vannak azok a tweetek és dalszövegek, amelyek a királyt, a rendőrséget sértik meg - ezekért önmagukban pénzbüntetés jár. Így például a korábbi királyt, I. Juan Carlost maffiafőnöknek nevezte, a rendőrséget azzal vádolta, hogy büntetlenül gyilkolnak és kínoznak, többek között menekülteket és tüntetőket; gyakorlatilag lenácizta őket ("Nazional Police").

Másik oldalon a baszk szeparatista ETA és a marxista terrorszervezet GRAPO tagjai mellett is kiállt. Az ETA gyilkosságainak áldozatai szerinte megérdemelték a golyót. A GRAPO egy tagjának fotója alá pedig ezt írta: "A tüntetések fontosak, de nem elegendőek. Azokkal vagyok, akik ennél tovább mentek." (A GRAPO főleg az 1970-es, 80-as években volt aktív, bár hivatalosan azóta sem oszlott fel. Tagjai összesen 84 embert gyilkoltak meg.)

A Guardian szerint sokan vannak Spanyolországban, akik szerint ez már nem megengedhető. Ugyanakkor azok, akik kiálltak a Hasél bebörtönzése ellen, természetesen nem feltétlenül értenek egyet vele, de úgy gondolják, hogy ennek bele kellene férnie a szólásszabadságba.

2015 óta a lap szerint egyre több a vitatható bírósági ítélet. Egy vicclapot például azért perelték be, mert azzal poénkodtak, hogy a Katalóniába kivezényelt készenléti rendőrök "felszippantották a régió teljes kokainkészletét", egy bábos csoportot pedig az ETA dicsőítésével vádoltak - az ő ügyük a legfelső bíróságig jutott, ahol végül felmentették őket. Egy zenész, Valtonyc viszont Belgiumba menekült a börtön elől.

A Juan Carlost idiótának nevező szám:

A terrorizmus támogatásának vádja nem új - ez például egy 2015-ös szám, ami erre reagál:

Címkék: pablo hasél
https://recorder.blog.hu/2021/02/22/a_terrorizmus_dicsoiteseert_bebortonzott_szelsobalos_rapperert_tuntetnek_napok_ota_spanyolorszagban
A terrorizmus dicsőítéséért bebörtönzött, szélsőbalos rapperért tüntetnek napok óta Spanyolországban
süti beállítások módosítása