Felébredt és színesebb, mint valaha - Syrup-válogatáspremier!

2021.02.15. 11:01, RRRecorder

syrup_re_forms.jpg

A Syrup netlabelt felébresztette tetszhalott állapotából a kollektíva 20. születésnapja és a járvány alatt megugrott zenei termékenység - annyira, hogy egy több mint kétórás válogatással tértek vissza, rajta ambient, electro, idm, techno és dubtechno stb. Marcel és Erik Sumo duója, Anima, S Olbricht, Sublogic, Norwell, Tigrics és sokan mások összesen 24 száma.

2021 elején nagyon komoly a felhozatal a nagyszabású és igen jó minőségű, magyar elektronikus zenei válogatásokból: az underground három meghatározó kiadója egy 43 számos albummal állt elő, Zságer Balázs kiadója is egy válogatással mutatkozott be, az EXILES pedig Sirens címmel egy tematikus gyűjteményt adott ki.

A Syrup visszatérése a fentiekhez hasonlóan sokszínű. izgalmas és a hazai elektronikus zene rajongói számjára kihagyhatatlan, hiszen nagy nevektől felfedezésre méltó új előadókig sokaktól tartalmaz egy-egy számot. A névsorról és egyáltalán, a Syrupról és a netlabel feltámadásáról a kiadóvezető Mesterházy Ákos mesélt a Recordernek, a lejátszó alatt rögtön olvasható is, hogy mit.

"Idén 20 éves a Syrup.hu lemezlovas és buliszervező kollektíva. Ezt megünnepelve az elmúlt egy hónapban, a Save The Vinyl DJs sorozat keretében, 20 estén át jótékonysági dj stream programot sugároztunk. A projekt egy nagyszabású válogatáslemez megjelenésével folytatódik, ugyanis a Syrup 2005-ben a partik mellett elindította saját ambient-elektronika kiadóját. Éveken át rendszeresen elláttuk a témára fogékony hazai és nemzetközi közönségét, majd a 11. kiadány után váratlanul kómába esett a netlabel. Pontosan nem tudni ennek az okát - talán a zenefogyasztás átalakulását nem bírtuk vagy nem akartuk követni.

Mindenesetre az elmúlt év mindent felülmúló zenei termékenysége felébresztette ebből a tetszhalott létből. Folyamatosan jobbnál jobb promók érkeztek a kiadóhoz, és a Syrup környékén lévő előadók is “stúdiókaranténba” vonultak. Alapvetően ez indukálta a visszatérést.

A válogatáslemez ennek megfelelően a RE_FORMS címet kapta. Mind külsőben, mind a zenei stílusokban sokkal színesebb a korai megjelenéseknél. Az eddigi ambientes, elektronikás vonal mellett egészen ütemes elektrók, acides idm, dubtechno, techno és egyéb downtempo hallható rajta.

Az előadói felhozatalban is nagy a merítés a hazai elektronikus mezőnyből. Az eredetileg 20 számosra tervezett, végül 24 dalt tartalmazó lemezen a teljesen ismeretlen nevek nem feltétlen teljesen ismeretlen előadók.

Helyet kapnak ugyanis az igen nagy múlttal rendelkező Anima Sound System, Tigrics, Sublogic mellett olyan különleges kollaborációk, mint az Erik Sumo és Marcel közös szerzeménye, a Zuglói Rémálom, vagy az énekes Szabó Benedek titkos, szóló ambient projektje, a Forezla Pitok. Benedek egyébként meglepetésként tudta meg, hogy a régóta leginkább csak fióknak dolgozó öccse is szerepel a kiadványon Sebaj Fóbiás néven. Jelen vannak a külföldi sztár-DJ-k szettjeiben gyakran feltűnő J.Mono, Sematic4, a Farbwechsel kiadó háza táján működő S Olbricht, Alpár, Norwell, a tavalyi évben debütált analóg acid live-act MZ/Y [Mesterházy alteregója]. A válogatás eklektikájához sokat ad még a minőségi idm-elektronika vonalon mozgó Niteffect, Kodek, Iketa, a kódokat építő hangszobrász Kidwar és a múlt héten albummal jelentkező horhos első, új felállásban készült száma is.

Nem lenne nehéz felsorolni a többi remek előadót, de hagyunk még meglepetéseket az ingyenesen letölthető, több mint két órás lemezen."

Syrup az interneten: Honlap, Facebook, Bandcamp.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/02/15/felebredt_es_szinesebb_mint_valaha_syrup-valogataspremier
Felébredt és színesebb, mint valaha - Syrup-válogatáspremier!
süti beállítások módosítása